Salı Nisan 23, 2024

56 kadın örgütünden 'AKP elini bedenimizden çek!'

kaypakkaya-partizan
“Nerede, nasıl ve kiminle yaşadığımız başta Erdoğan olmak üzere kimseyi ilgilendirmiyor” denilen basın açıklamasında, “evlilik ve çocuk teşvikleriyle dayatılmak istenilen yaşam biçimlerine direniyoruz

 

LGBT’li örgütlerin de içinde yer aldığı 56 kadın örgütü Başbakan Erdoğan’ın “Kızlı-Erkekli" açıklamasını protesto etti. Kadın örgütleri , “Tayyip elini bedenimden çek” , “Nerede, Nasıl, Kimle bunlardan sana ne Tayyip”  diyen kadın örgütleri,  anayasal ve uluslararası sözleşmelerinin kadınlara karşı ayrımcılığı ve şiddeti yasaklayan hükümlerini ihlal eden Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

“ Nerede, Nasıl, Kimle bunlardan sana ne Tayyip“  pankartını ve “Tayyip elini bedenimden çek”, “Sevişmeyi değil tecavüzü engelle”, “ Bijî Yekitiya gelan”, “Yaşasın kadın dayanışması” dövizlerini taşıyan kadınlar Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili yaptığı açıklamaları protesto etti.

Taksim Tünel’de düzenlenen eylemde Direnişin Ritmi isimli bandonun çaldığı samba enstrümanları eşliğinde, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz”, “ Ahlak kimin ahlakı”, “Batsın ahlakınız”, “Sokağa da çıkarız, hamile de kalırız, erkekli-kadınlı da yaşarız”, “Kadınlı kadınlı da yaşarız”, “Erkekli-erkekli de yaşarız sana ne Tayyip”, “Bijî Tekoşina jinan” sloganlarını attı. 56 kadın örgütü adına açıklamayı Türkçe İstanbul Feminist Kolektiften Ayşe Gül okurken, Kürtçe Gökkuşağı Kadın Derneğinden Seher Çetin okudu.

ERDOĞAN’IN HER SÖZÜ KADINLARIN HAYATINI TEHDİT EDİYOR

Başbakan Erdoğan’ın her açıklaması sonrası kadınlar açısından yaşananları sıralayarak sözlerine başlayan Gül, “Başbakan Erdoğan ‘kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum’ dedi; erkekler, kadınlara şiddet uygulamaya, kadınları öldürmeye devam etti. ‘Kadın mıdır kız mıdır bilmiyoruz’ dedi; mahkemeler rıza var deyip tecavüzü görmedi. ‘Kürtaj cinayettir’ dedi; hastaneler kadınları kapılardan geri gönderdi. ‘Eşcinsel çift ahlaka terstir’ dedi; homofobi ve transfobiyi besledi, nefret cinayetlerinin önünü açtı. Bugün ise ‘kızlı erkekli yaşanmasına müsaade etmeyiz’ diyor; erkekler “namus” bekçiliğine soyunuyor, olan yine kadınlara oluyor” dedi.

Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkan her sözün kadınlarının hayatlarını tehdit ettiğini hatırlatan Gül, ”İstediğimiz yaşamları kurmamıza, özgürleşmemize ve güçlenmemize engel oluyor” diye konuştu.

BOŞUNA HEVESLENMEYİN!

“Nerede, nasıl ve kiminle yaşadığımız başta Erdoğan olmak üzere kimseyi ilgilendirmiyor” denilen basın açıklamasında, “evlilik ve çocuk teşvikleriyle dayatılmak istenilen yaşam biçimlerine direniyoruz. Bize ne giyineceğimizi, kiminle sevişeceğimizi, kaç çocuk doğuracağımızı, nasıl yaşayacağımızı söyleyen Başbakan’a ve bu sözlerin savunuculuğunu yaparak bizi denetlemeye çalışan kadın düşmanlarına ve homofobiklere sesleniyoruz, boşuna heveslenmeyin biz kadınlar erkek egemenliğine boyun eğmediğimiz gibi, sizin kadın düşmanlığınızı ifşa etmeye devam edeceğiz. Heteroseksüel aile kurumunuza sıkışıp kalmayacağız” ifadeleriyle sona erdi. 

2021