Perşembe Mart 28, 2024

ATİK: "Greif İşçileri Yalnız Değildir, Direnişlerinin Yanındayız!"

kaypakkaya-partizan
Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) yayınladığı yazılı bir açıklamayla, Greif Çuval Fabrikası'nda süren direnişe yönelik polis saldırısını kınayarak, uluslar arası kamuoyunu direnişi sahiplenmeye çağırdı. İşçi sınıfına saldırıları arttıran ve taşeron sistemini, esnek çalışma koşullarını yaygınlaştıran AKP'nin ülke olanaklarını yandaşlarına peşkeş çektiğinin altı çizilen açıklamada ATİK; uluslar arası desteği büyütme çağrısında da bulundu.

 

10 Nisan 2014 sabahın erken saatlerinde Hadımköy’de Greif fabrikası işgal direnişinde olan işçilere yönelik yüzlerce çevik kuvvet polisin saldırıda bulunarak direnişi kırmaya hedeflemişlerdir. İş makineleri ile fabrikanın kapısı kırılarak jandarma ve robocoplarla fabrikaya giren faşist devletin kolluk güçleri, gaz ve coplarla direnişteki işçilere saldırarak işçileri darp ederek yaralamıştır. Arabulucu süresinin bugün son bulması ile yapılan saldırının aynı güne denk getirilmesi tesadüf olmadığı gibide manidardır. Yapılan bu saldırıda seksene yakın işçi gözaltına alınmıştır. On bir işçide açıklamayı hazırladığımız saate fabrikanın çatısında direnişlerini sürdürmeye devam etmektedirler. Greif işçilerine yönelik bu mesnetsiz saldırıyı nefretle kınıyoruz yaralı olan işçileri biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Yıllardır düşük ücret ve sosyal haklardan yoksun olarak çalışan Greif işçileri, bir ayda fazla bir süre süren toplu iş görüşmelerinde bir netice alamayınca insanca bir yaşam için öne sürdükleri taleplerinin kabul edilmesi için fabrikayı işgal etmişlerdir. Yaklaşık olarak iki ay önce Greif Hadımköy fabrikasını işgal eden işçiler öne sürdükleri taleplerinin asgari olarak insanca bir yaşamın sağlanmasından ibarettir. İnsanca bir yaşam için öne sürdükleri taleplerinin kabul ettirmek için işgal direnişini başlatan Greif işçilerinin bu talepleri haklı ve meşrudur. İşçilerin bu haklı taleplerine yönelik yapılan bu saldırı, Türk devletinin faşist geleneğinin devam ettirilmesidir. İşçilerin hak ve hukuku noktasında mangalda kül bırakmayan AKP hükümeti, her zaman olduğu gibi bu saldırı ile birlikte işçi ve emekçi düşmanlığı noktasında rüştünü bir kez daha ispatlamıştır.

İçinde geçtiğimiz dönem krizi bahane eden sermaye sahipleri, uluslar arası alanda işçi sınıfına yönelik sömürü ve baskılarını daha da tırmandırmaktalar. Bunun bir parçası olarak Türkiye’de de işçi sınıfına yönelik sömürü ve baskılar hiçbir sınır tanımadan fütursuz bir şekilde devam etmektedir. Esnek çalışma, taşeronlaştırma, düşük ücret, güvencesiz iş, her türlü sosyal haktan yoksun ve örgütsüz çalışma koşullarının en fazla dayatıldığı ülkelerden biridir Türkiye. İşçi ve emekçilerin insanca yaşam için öne sürdükleri taleplerine sıfır zamla karşılık veren AKP hükümeti, işçi ve emekçilere köleliği layık görürken kendi şürekasına her türlü devlet olanaklarını peşkeş çekmeye devam etmektedir.

ATİK olarak, Greif işçilerinin direnişini selamlıyor, Greif işçilerinin haklı ve meşru mücadelesinin yanında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz, Jandarma ve polisin işçilere yönelik bu saldırısını kınıyoruz. Derhal Greif fabrikasında işçilere yönelik saldırıya son vermeye çağırıyoruz.

YAŞASIN GREİF İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ!

BİRLİK MÜCADELE ZAFER!

1658