Cuma Nisan 19, 2024

Azadi'nin ‘bombacıları’ yakalandı!

ANF
Batı Kürdistan’ın Afrin kendinde Asayiş güçleri tarafından bir eve düzenlenen operasyonda dört kişi 25 kg patlayıcı ile yakalandı. Gözaltına alınanlar sorgularında, gerçekleştirdikleri bombalı eylemleri ve yeni eylem planlarını itiraf etti.

 

Afrin Asayiş güçleri kentte son zamanlardaki patlamalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, kısa bir süre önce bir eve baskın düzenledi. Operasyonda 4 kişiyi gözaltına aldı. Çok miktarda bomba ile yakalanan bu kişilerin, Mustafa Cuma liderliğindeki Azadi Partisi’ne üye oldukları ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar verdikleri ifadelerde gerçekleştirdikleri bombalı eylemleri, kimden talimat aldıklarını ve ne tür eylemler yapmayı planladıklarını itiraf etti.

Resul Muhammed İsmail’in evine düzenlenen baskında 25 kg patlayıcı bulundu. Asayiş birimleri, evde patlayıcılar dışında uzaktan kumanda düzeneği ve patlatmak için el telsizi de ele geçirdi.  Zêrka Köyü nüfusuna kayıtlı olan İsmail, geçmişten bu yana Azadi Partisi’nin üyesi olduğunu söyledi. Asayiş güçlerine itiraflarda bulunan İsmail,  evinde ayrıca bir MP5, bir tabanca ve susturucuya da Asayiş güçlerinin el koyduğunu söylerken, “Daha önce evimde olan, ancak Ciwan’ın kardeşinin evlerine götürdüğü bir uydu telefonu vardı. O telefon da Ciwan’ın evinde yakalandı” dedi.

Bombaları evine Ciwan Adnan Şêxo, Ethem Xelil Enver ve Agit Mustafa’nın getirdiğini söyledi.  Asayiş’in operasyonunda İsmail ile birlikte aynı evde sözkonusu üç kişi de yakalandı.  Resul Muhammed İsmail, Ciwan’ın evinde de örgüt olarak kendilerine ait olan uydu telefonunun yakalandığını belirtti.

HEWLER-HATAY HATTINDAKİ GÖRÜŞMELER

Ciwan Adnan Şêxo, 1991 yılında Afrin’in Raco Nahiyesi’ne bağlı Meydana köyünde doğdu. Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde okurken, “Hasan Şimdi” isimli biriyle tanışarak, Azadi Partisi ile iletişim kurduğunu belirten Şêxo, “Tanıştıktan sonra Hasan Şimdi ile belli aralıklarla Hewlêr’de görüştük” dedi.

Devrim süreci ile birlikte Rojava’ya geçtiğini söyleyen Ciwan Adnan Şêxo devamla şu itiraflarda bulundu: ”Afrin’deyken bir gün Hasan Şimdi beni aradı, ‘görüşmemiz gerekiyor’ dedi. Hasan, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde görüşeceğimizi söyledi. Kırıkhan’a gittik, onunla görüştük. Afrin’de yapmamız gerekenler olduğunu, yapabileceğimizi söyledi. Ama ne yapmamız gerektiğini de çok fazla açık söylemedi. Afrin’e döndük, kısa bir süre sonra beni yeniden aradı, görüşme yerine gitmemiz gerektiğini söyledi. Hasan, görüşme için Güney’den geliyordu. İkinci görüşmede bize Afrin’de ‘bir yerleri bombalayarak işe başlamalıyız’ dedi. Yapmaya hazır değiliz dediğimizde ise, ‘O zaman şimdi geri dönün, patlayıcı hazırlandığında sizi bir daha çağırırım’ dedi.”

Şêxo, Hasan Şimdi’nin Kırıkhan’da gerçekleşen üçüncü görüşmeye patlayıcı ile geldiğini söyledi. Burada bombalanacak yerler konusunda bir plan yaptıktan sonra Şimdi’nin hazırlanan patlayıcıyı ve silah almaları için 2 bin doları onlara teslim ettiğini sözlerine ekledi. Afrin Kadın Evi’ni hedef almayı kararlaştırdıklarını söyleyen Şêxo, “Bombayı Kadın Evi’ne attık, patladı ama kimseye bir şey olmadı” itirafını yaptı.

2 bin dolar ile silah aldıklarını ve gelecek talimatları beklediklerini ifade eden Şêxo, şöyle dedi: “Silahları aldıktan kısa bir süre sonra Halep’ten Ebu Davut ve Welat adında iki kişi yanımıza geldi. Selahattin Birliği’nde yer aldıklarını, onları da birliklerine katmak istediklerini söyledi.”  Şêxo, bunun üzerine birliğe katlımak için Halep’e gittiklerini belirtti.

“Bir süre sonra (Halep’teki) Eşrefiye Mahallesi’ne saldırdık. YPG bize ağır darbeler vurdu” diyen Şêxo, birliğin dağılma noktasına geldiğini ve kendisinin de o sırada Halep’ten kaçarak Afrin’e döndüğünü söyledi.

TÜRK ASKERİNE SALDIRI PROVOKASYONU

Afrin’e geri döndükten sonra Agit Mustafa ve Halep’ten tanıdığı Hemê adındaki birisinin yanına gelerek, sınırdaki Türk askerlerine saldırmayı planladıklarını söylediklerini aktaran Ciwan Şêxo şöyle devam etti: “Sınırdaki Türk askerlerine saldırmaya gittik. Nöbet tutan askerlere saldırmak istedik. Ama başaramadık, askerler bizi farketti, ateş açtı. Agit ile Hemê kaçtı, ben biraz içkili olduğum için kaçamadım, yakalandım. Askerler beni önce PKK’li ve gerilla olmakla suçladılar. Nasıl olduysa Hasan Şimdi ile çalıştığımı öğrendiler. Hasan’a telefonla ulaştılar ve gelip beni almasını söylediler. Hasan gelmeyince ben 7 ay kadar Adana’da cezaevinde kaldım. Çıktıktan sonra Afrin’e geri döndüm.”

YPG İLE TÜRK ORDUSUNU KARŞI KARŞIYA GETİRME PLANI

Operasyonda yakalanan diğer “bombacı” Agit Mustafa ise verdiği ifadede, sınırdaki askerlere YPG ile Türk ordusunu karşı karşıya getirmek için saldırdıklarını kabul etti. Mustafa, “Yapacağımız bu eylemi YPG’nin üzerine atarak, Türkiye’nin Rojava’ya müdahale etmesini sağlamaya çalışıyorduk” dedi.

Azadi Partisi’ne katılmasını ise Mustafa şöyle anlattı: “Önce Ciwan ve Rêzan ile tanıştım. Başta bazıları için devletle işbirliği yapıyor diyerek karalayacaktık. Ardından da onları yakalayıp, para karşılığında bırakmayı planladık. Buradan elde edeceğimiz para ile silah almayı düşünüyorduk. Bir gün Ciwan beni arayarak, Hasan Şimdi adında eski bir arkadaşı ile görüşmemiz gerektiğini söyledi. Dimilya köyünden olan Hasan Şimdi, yaklaşık iki yıldır Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde yaşıyor. Ciwan bana, Hasan Şimdi’nin bir projesinin olduğunu, bu projeyi konuşmak için Kırıkhan’a gitmemiz gerektiğini söyledi. Kırıkhan’da görüştüğümüz Hasan Şimdi, rejimle savaşma için bir birlik kurmamızı istedi. Böyle bir şey yapmamız durumunda Güney Kürdistan Bölgesel yönetiminin Mesrur Barzani yoluyla bize yardım edeceğini söyledi.”

Görüşme bittikten sonra Afrin’e geri döndüklerini vurgulayan Agit Mustafa Mustafa, bir süre sonra Hasan Şimdi’nin yeniden görüşmek için aradığını itiraflarına ekledi. Kırıkhan’a giderek, Şimdi ile görüştüklerini söyleyen Mustafa, “Bize Bölgesel yönetimin yardım etmesi için PKK, Halk Meclisi, PYD, TEV-DEM’e yönelik bazı eylemler yapmamız gerekiyor” dediğini aktardı.

Mustafa, yapacakları birkaç eylemden sonra birlik oluşturmaları için kendilerine yardım edileceği sözcünün verildiğini belirtti.

Mustafa, ne tür bir eylem yapacaklarına ilişkin plan yaparken, bir gün Ciwan Adnan Şêxo’nun sınırdaki Türk askerlerine yönelik bir saldırı planıyla kendisine geldiğini söyledi.

KİMDEN BOMBA EĞİTİMİ ALDILAR?

“Gidip sınırdaki askerleri vurup, silahlarını alıp gelmek için ben, Ciwan ve Hemê hazırlandık. Sınıra gittik, askerler tarafından farkedildik, bizi taramaya başladılar” diyen Mustafa, kendisi ve Heme’nin kaçarak kurtulduğunu, Ciwan’ın da yakalandığını sözlerine ekledi.

Hasan Şimdi’yi arayarak Ciwan’ın yakalandığını ilettiğini söyleyen Mustafa, itiraflarını şöyle sürdürdü: “O zaman bir şey söylemedi. On gün sonra Hemê ve beni Kırıkhan’a çağırdı. Onunla görüştüğümüzde ‘Ciwan’ı kurtarmak için Atuf Abdo’nun arabasına bomba yerleştirip onu öldürmemiz gerekiyor’ dedi. Hasan Şimdi ile bunu nasıl yapacağımızı planladık. Patlayıcıyı nasıl bulacağımızı tartıştık. Idlıp taraflarındaki Ehrar Şam Birliği’nde patlayıcı uzmanı olan Ebu Kasım’ın yanına gitmemiz gerektiğini söyledi. Afrin’e döndükten sonra Hemê ile birlikte Ebu Kasım’ın yanına gidip hazırladığı patlayıcıyı alıp geldik. Patlayıcıyı direkt Afrin’e geçirdik. Birkaç gün sonra Atuf’un arabasına yerleştirdik. Sabah sekizde Atuf işine gideceği sırada uzaktan kumanda ile patlattık. Araba zarar gördü, ama Atuf’a bir şey olmadı. Bunun üzerine Hasan Şimdi bizi arayarak ‘Planımız Atuf ölmediği için başarılı olmadı’ dedi. Planımızı başarılı olmadığı için bölgesel hükümetin bize herhangi bir yardımda bulunmayacağını söyledi.”

Şimdi’nin Asayiş ya da bazı yöneticileri hedefleyen yeni eylemler yapmaları talimatı verdiğini belirten Mustafa, yeni eylemlerin nasıl olacağını bilmediğini de iddia etti. Ciwan’ın Adana’da yedi ay tutuklu kaldıktan Hasan Şeker’in onu çıkardığını ve bunun üzerine Afrin’e geldiğini söyledi.

AFRİN’İN MERKEZİNDE BOMBALI EYLEM YAPACAKLARDI

Agit Mustafa, birimlerinde Ethem Enver’in de olduğunu belirtti. Mustafa, kendilerini Hasan Şeker’in yanına sınırdan geçirip götüren ve patlayıcıları temin eden kişinin Ethem Enver olduğunu belirtti.  Mustafa, Ramazan Bayramı öncesi Afrin’in merkezi yerlerinde bomba patlatmaları yönünde de Enver’den talimat aldıklarını belirtti.

Patlayıcı kendilerine ulaştıktan sonra Afrin’in merkezi yerlerinden birinde patlatmalarının istendiğini söyleyen Mustafa ”Bunun için kendimizi örgütleyip hazırlarken yakalandık. Yakalanmamız kötü olmadı, bu bomba patlatsaydı onlarca insan ölürdü. Çünkü yakalandıktan sonra partimin amacını daha iyi tanıdım” dedi.

2569