Salı Mart 19, 2024

Basel`de ASM Tanıtım Toplantısı gerçekleşti

kaypakkaya-partizan
ASM yürütme Kurulu ayrıca 6-7-8 Haziran tarihlerinde Köln/Leverkusen bölgesinde tüm Avrupa daki Meclis üyeleriyle geniş katılımlı, Avrupa Sürgünler Meclisi Toplantısı yapacaklarını duyurarak herkezi bu toplantıya katılmaya davet etti.

 

Avrupa Sürgünler Meclisi  (ASM) Yürütme Kurulu 2. Toplantısı kararı gereğince Avrupa`da yapılması kararlaştırılan toplantılardan üçüncüsü 12 Nisan 2014 tarihinde, İsviçre`nin Basel kentinde 30 civarında katılımcıyla gerçekleştirildi. Saat 15.30 da başlayan toplantı Leman Stehen`in Kemanıyla “Yiğidim aslanım burda yatıyor” şarkısını seslendirmesiyle başladı.

Duygulu sesi ve ezgisiyle beğeni toplayan Leman Stehen`in ardından ASM Yürütme Kurulu üyesi Isviçre temsilcisi Esma Güneş Uzun katılımcıları selamlayarak, Nazım Hikmet,Yılmaz Güney,Ahmet Kaya,Katip Saltan,Adnan Keskin,Enver Karagöz,Güzin Dino,Sakine Cansız lar  ve sürgünde yaşamını yitirenler ile tüm dünyada özgürlük yolunda devrimci mücadelelerde toprağa düşenler anısına saygı duruşuna çagırdı. Saygı duruşu ardından ASM nin 15 ayı aşkın çalışmalarından ve etkinliklerinden görüntülerin yer aldığı,  İTİF  (İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu) nun  değerli katkıları ve emekleriyle hazırlanan 5 dakikalık Sinevizyon gösterildi.

Tanıtım toplantısında konuşmacı olarak yer alan  Yürütme Kurulu üyelerinden Fevzi Karadeniz,Mahmut Özkan,Leman Stehen,Hasan Aksu öncelikle kısa kısa kendilerini  tanıttılar.

Mahmut Özkan yaptığı 15 dakikalık sunumunda, ASP ve ASM nın kısa tarihcesini, bileşimini ve hedeflerini özetledi.1915 Ermeni soykırımı,Süryani kırımı,Kürt katliamları,Rum ve Helen halklara yönelik tehcir, Komünistlerin katledilmesi,Alevi katliamları ile yaygın şekilde devam eden sürgünlük sorununu gündeme taşımak ve onların sesi olmak Türk devleti ve bugünkü hükümeti AKP nin tekçi yaklaşımını dünya kamuoyuna duyurmak ve teşhir ederek mücadele etmek gibi amaclarla bu çalışmaları yürüteceklerini dile getirdi.TÜDAY-WEM-DA ve ASM den oluşan bir ortak çalışma koordinasyonu oluşturulduğunu ve önümüzdeki kısa sürede ASM yi, Tüzel kişilige kavuşan kurumsal çalışmanın tamamlanacağını  belirtti.

Fevzi Karadeniz ise ASM nin proğramını ve çalışmalardaki parametrelerin neler olacağına dair fikirler sundu.Ozanların dile getirdiği gibi ” Ölüm ile ayrılığı tartmışlar,50 dirhem ağır gelmiş ayrılık” sözüyle sürgünlüğün,vatanından ve topraklarından ve köklerinden koparılmanın acılarına değindi.Interpol aracılığıyla sürgünlere yönelik yapılan tutuklamalara ve hukuksuzluklara karsı girişim başlatıldığını duyurdu.

Leman Stehen bir göçmen çocuğu olarak, Sürgünlerin karşılaştıkları zorlukları anlattı ve hukuksal sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu.Işkence görmüşler ve zulme uğramışlarla birlikte hak arayışını sürdüreceklerini ifade etti.

Hasan Aksu, Sürgün sorununu ASM ye aktif katılımdan sonra anlamaya ve araştırmaya başladığını,  Anadolu coğrafyasında Seyh Bedreddin den başlayan sürgünlük bulgularına eriştiğini ve  Kapitalizm – Emperyalizm ile Sürgünlük sorununun kitlesel hal aldığına ilişkin bilgiler verdi ve bu çalışmaların önemine vurgular yaptı.

Esma Güneş Uzun`un katılımcılara soru sorma ve söz hakkı vermesiyle, katilanlardan 10 kişi söz alarak önerilerini ve görüşlerini paylaştı. Olumlu ve öğretici bir şekilde  sonuçlanan toplantıda İHD (İnsan Haklari Derneği) ile dayanışma amaclı T-Shirt ler bağış karşılığı sunuldu.

Toplantıda dağıtılan tanıtım dosyaları ve Meclis üyeligine gönüllü katılım formunu 7 kişi  doldurdu ve Meclis üyeliğine başvurdu.  Meclis üyeliğine basvuranlar, çalışmalara  güçleri yettiğince destek olacaklarını vurguladılar.

Basel `de yapılan toplantıda, Meclis üyelerinin sayısının  Kuruluş kongresinde 23 olduğu ve 1.Meclis toplantısında 35 e cıktığını,1. Olagan Genel Kurulda 60 a ulaştığını, Hollanda` da üye olan yeni 23 üye ile  83` e ve Hannover`de yapılan toplantıda 13 başvuru ile 96` ya ve  Basel`de yapılan 7 başvuru ile   103 e ulaştığı bilgisi kitleye sunuldu.Tanıtım toplantılarının önümüzdeki dönem Paris,Straßburg,Viyana, Hamburg ve Londra`da  da gerçekleştirileceği  duyuruldu..

ASM yürütme Kurulu ayrıca 6-7-8 Haziran tarihlerinde Köln/Leverkusen bölgesinde tüm Avrupa daki Meclis üyeleriyle geniş katılımlı,  Avrupa Sürgünler Meclisi Toplantısı yapacaklarını duyurarak herkezi bu toplantıya katılmaya davet etti.

1852