Cumartesi Nisan 20, 2024

Denizli Cezaevinden İnsan Hakları Komisyonuna çağrı

ANF
Kurum içinde mektuplaşmayı da yasaklayan cezaevi idaresi PTT’nin APS ya da TM hizmetleriyle gönderilen mektupları ise 10-15 gün sonra ulaştırıyor.

ANKARA - Denizli D Tipi Cezaevinde kurum 1. müdürü olarak Hasan Dönmezkuş’un tayin edilmesinin ardından yaşanan hak ihlallerinin üst boyutlara vardığı bildirildi. Siyasi tutukluların verdiği bilgilere gore kurumda uygulanan yasaklar F Tipi cezaevlerinde dahi görülmemiş cinsten. Bu duruma dikkat çeken tutsaklar Meclis İnsan Hakları Komisyonunu cezaevine ziyarete çağırdı. 

Cezaevinde adeta tek adam diktası oluştuğunu ifade eden tutsaklar hafta içinde cezaevi müdürü ya da savcısına görüşme amacıyla dilekçe yazılmasının yasaklandığını bildirdi. Bununla beraber Pazartesi günleri dışında her iki yetkiliye de dilekçe yazmak her şekilde yasak. 

Kurum içinde mektuplaşmayı da yasaklayan cezaevi idaresi PTT’nin APS ya da TM hizmetleriyle gönderilen mektupları ise 10-15 gün sonra ulaştırıyor. 

Cezaevinde sohbet faaliyeti nedensiz bir şekilde yasaklanırken tutuklu öğrencilerin ise sohbette yanyana gelmesi engelleniyor. Ayrıca açlık grevini protesto için tutuklanan üniversite öğrencilerini siyasi tutuklu saymıyor. Ortak alan faaliyetlerine siyasi tutsaklarla çıkartılmıyor.

Siyasi tutuklular kurum içinde yaşananları şöyle özetliyor: “Keyfi disiplin cezaları ile sindirme faaliyetine ve Kürt düşmanlığı yapılıyor. Roboskî katliamını protesto ettikleri 3 kadın öğrenci arkadaşımız hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. İdarenin tahriki ile adli kadın tutsaklar siyasi kadın tutsakları sürekli taciz etmekte ve hakarette bulunmaktadır.

Yapılar keyfi uygulamalara ve hak ihlallerine ilişkin infaz hakimliğine yaptığımız tüm başvurulara yetkimiz dahilinde değil diye cevap verilmekte ve adeta cezaevi idaresi ile ortak işbirliği yapılmaktadır. Yaptığımız her itirazda hak ve hukuk yerine başvuruların siyasi kimliği gözetilerek aleyhimizde karar verilmektedir.

Odalarımızda tuvalet-yatakhane ve yemekhane içi içe olduğu için hijyen ortam oluşmuyor ve sürekli hasta düşüyoruz.”

Siyasi tutuklular son olarak kendileri üzerinde katı tecrit politikası uygulandığını ifade ederek Meclis İnsan Hakları Komisyonunu D Tipi Cezaevine davet etti. Tutuklular insan hakları kuruluşlarını da duyarlı olmaya çağırdı. 

2056