Cuma Mart 29, 2024

Derin bakışlı direnç çiçeği ZEYNEP YOLDAŞ

kaypakkaya-partizan
Avrupa Demokratik Kadın Hareketi olarak Zeynep yoldaşımızın anısı önünde saygıyla eğiliyor yıldızlar yoldaşı olsun diyoruz.

 

İnce uzun boyluydu, gözleri ile şafağı gözlerdi Derge yoldaş. Büyüleyici bir kitap okursun, kahramanı hep kafandadır. Derge yoldaşta bu hikayenin kahramanıydı. Sabırla dinleyen, usulca soran, titizlikle açıklayan, anlatandı.

Gözünü tay dağından daha yükseklere diken Zeynep yoldaş,  kadının özgürleşme bilincini yüreğine sararak mücadeleye katılır. Toplumsal eşitsizliklerin kadına yansıması Diyarbakır zindanlarında daha kaba bir şekilde O’ nun yaşamında kendisini gösterir. Kadın yoldaşlarıyla Zeynep’te Diyarbakır 5 Nolu bölümünde kalır. 1981′ de faşizmin en azgın yüzünü ve saldırılarını Zeynep ve yoldaşları da kararlılıklarıyla püskürtürler. İnsanlıktan uzak en kötü koşullarda kaldıkları hücrede askerlerin her türlü işkence, taciz, falaka, cop ve bir dolu psikolojik saldırılarına maruz kalır.

O cehennemde de mertliği ve duruşu ile sağlam bir yoldaştı Zeynep.

1983’de serbest kaldığında yılmamıştı ve yüzünü dağlara çevirmişti. Azmin ve kararlılığın önünde hiçbir gücün duramayacağını biliyordu. Yaşamı yeniden filizlenmenin zamanındaydı ve ilk tohumu sarp kayalara serpiyordu Derge yoldaş. Fakat O’nun zindanlarda gördüğü amansız işkenceler ve sağlıksız koşullar sağlığını bozmuştu. 1984 yılında Avrupa’ya gelen Zeynep yoldaş, mücadelesine Avrupa’da  hayatın her alanında devam etti. Kansere yakalanan Zeynep yoldaş sağlığının el verdiği ölçüde alanlarda ve yaşamın içinde olmaya devam etti. Kadın ve devrim mücadelesinde deneyim ve birikimleriyle etrafındaki kadınlara destek oldu. Gelişen olaylara karşı her daim yerini aldı.

Zeynep gitti aramızdan. Değerli yaşamı miras kaldı bizlere. Yüzünde yaşamın yorgunluğu olsada, gülüşü umut veren bir yoldaştı. Yılların ağırlığını, özlemini içimizden çeker alırdı. “Hoşgeldin yoldaş, Merhaba” deyişi bütün sıcaklığıyla kucaklardı bizi.

Zeynep yaşamı maviliklere sunarak gitti. Ondan kalan cesaret, cüret, ileri çıkma, yoldaş sıcaklığı ile anacağız  O’nu.

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi olarak  Zeynep yoldaşımızın anısı önünde saygıyla eğiliyor yıldızlar yoldaşı olsun diyoruz.

Güle Güle Derge Yoldaş!!

 Avrupa Demokratik Kadın Hareketi

19 Ekim 2017 

847