Perşembe Mart 28, 2024

Dersim Özgür Gelecek Okurları:“Suç işlemeye devam ediyoruz!”

kaypakkaya-partizan
SUÇ: Alkış çalmak, şapka takmak, flama tutmak, slogan atmak, sol elini havaya kaldırmak, kırmızı çiçek bırakmak!

 

8 Ocak 2014 günü Malatya 4. Ağır ceza mahkemesinde 31 Temmuz 2013 günü dersimde gözaltına alınarak tutuklanan 5 Partizan dergisi okurlarının ilk duruşması yapıldı. Kenan Küçük ve Önder Ergen’in tahliye olduğu duruşmada üç kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sabah 9.00’da başlayan duruşma akşam 19.00’da sonuçlandı. Uzun saatler süren duruşmada hazırlanan iddianame ve tutuklulara sorulan sorular kelimenin gerçek anlamıyla bir faciaydı. 2011 yılı ve 2013 yılı arasında Dersim’de yapılan basın açıklamaları ve mitinglerden oluşan iddianamede bütün eylemler ve semboller suç kapsamında. İbrahim Kaypakkaya flaması taşımanın “yasa dışı örgüt” üyeliğine delil gösterildiği dosyada Sakine Cansız’ın cenazesine katılmak da deliller arasında. Deliller bunlarla da sınırlı değil cenaze ve eylemlerde fotoğraf çekmek de yine aynı kapsamda ele alınmıştır.

1 Mayıs eyleminde Partizan imzalı şapka takmak, megafon taşımak hatta slogan atmak on yıllara varan cezalarla yargılanmanıza neden teşkil ediyor. Cenazelerde tabutun arkasında yürüyüp saf tutmak, alkış çalmak, mezara kırmızı karanfil bırakmak gibi daha bir dizi pratik suç ve delil kapsamına alınmıştır.

8 Mart, 21 Mart ve gezi sürecinde gerçekleşen eylemlerinde suç sayıldığı iddianamenin tamamı polis fezlekesinden oluşmaktadır. 2012 yılında yine aynı gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan ve “örgüt üyesi” olmak suçlamasıyla hüküm giyen 7 üniversite öğrencisiyle ilgili hazırlanan dosyayla aynı içerik ve mahiyette olan dosyada ana tema İbrahim Kaypakkaya’yı anmak oluşturuyor.  Alkışlamanın bile “ideolojik” olduğu bir toplumda, Kaypakkaya’yı anmak için Çorum’a gitmek yahut bildiri dağıtmak adı altında “suçu ve suçluyu övmek”  kapsamında davalar açmaktadır. Özgür Gelecek gazetesini okumak ve dağıtmanın suç sayıldığı ülkemizde hatırlanacağı üzere halay çekmek de ideolojik suç kapsamındaydı. Puşi takmaya eklenen bu suçların tümünü işlemeye devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.  Ve hatırlatıyoruz Sakine Cansızların ölüm yıldönümünde bütün anma etkinliklerine katılıyoruz, suç işlemeye devam ediyoruz. İbrahim Kaypakkaya’yı anmaya ve onun düşüncelerine sahip çıkmaya da devam ediyoruz.

Dersim ÖG Okurları

1921