Perşembe Mart 28, 2024

"Ethem'in kitabı" çıktı

KAYPAKKAYA-partizan
Haziran İsyanı’nda Ankara Kızılay’da bir polis kurşununun aramızdan ayırdığı Ethem Sarısülük yoldaşı anlatan “Halkın yoldaşı Ethem Sarısülük” başlıklı kitap, Tahsin Yılmaz‘ın derlemesiyle Şubat Yayınları'ndan çıktı:
 
Yok artık tek tek sesleri yaşamın
Günün ayrı ayrı doğması yok
Yepyeni bir gök parçası büyüyor
Şimdi avuçlarımızda
Kanat kanada uçmalar adına
Ve yürek yüreğe
Çarpmalar adına tutuşuyor ufuklar…

Ethem Sarısülük yoldaşı 14 Haziran 2013′te kaybettik. Haziran İsyanı’nın Ankara ayağında en önde çarpışırken hedefli bir polis kurşunuyla katledildi.

Ethem, ilk günden itibaren sokaklara fırlayan sınıf bilinçli genç bir proleterdi. İşçi sınıfının bu yiğit evladı, direnişi de sınıfın diliyle yaşadı. Gerçek çapulcunun kapitalist sistemin ta kendisi olduğunun bilinciyle ve sınıfa karşı sınıf netliğiyle en ön saflarda proleter bir militanlıkla dövüştü. 31 Mayıs günü Kızılay’da yaşanan çatışmalar sırasında yakın mesafeden hedef alınarak kurşunlandı.

Ethem yoldaş komünist bir işçiydi. Toplumsal mücadelenin her cephesinde sözünü eylemle söylemeye çalışan, sınıfsal, etnik sorunlar konusunda kendini sakınmasız bir şekilde ortaya koyan henüz 26 yaşında bir gelecek savaşçısıydı. Ailesinin duyarlı, paylaşımcı ve sevgili evladı, yoldaşlarının gözüpek dostu, ezilenlerin safındaki yerini asla terketmeyen “halkın yoldaşı”ydı o.

Aynı barikat başında aynı yürek atışlarının tutsağı olmak, polisten gaspedilen o kalkana harfleri aynı tutkunun sıcaklığıyla çiziktirmek, hepimizi biçen aynı kurşunla vurulmak, yere yuvarlanırken bile aynı gelecek hayalleri kurabilmek, ölüme böyle inatla direnmek, hayata ve mücadeleye böyle insanca sarılmak… işçi sınıfı davasının özverili savaşçılarına özgüdür.

Onlar, Haziran İsyanı’nın ölümsüzleri Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım ve Ahmet Atakan… beter bir vahşetin koynunda çığlık çığlığa bir geleceğin evlatları olmanın hakkını verdiler, bedelini ödediler. Yıllardan beri birike birike taşma noktasına gelen öfke sokakları döverken öne çıktılar, faşizmin kalelerine yürüdüler ve korkusuzluğun onuru olarak tarihteki yerlerini aldılar.

Elinizdeki kitap çalışması onlara adanmıştır. Herkesten farklı bir rota izleyen insanların hem kişisel hem örgütlü yaşamları içten içe merak edilir. Ailesinden iş arkadaşlarına, yoldaşlarından dostlarına, avukatlarından cinayet tanıklarına, sadece adını duyanlardan aynı barikatta çarpışanlara kadar geniş bir yelpazede Ethem yoldaşı çeşitli yönleriyle ortaya koyarak bunu yapmaya çalıştık. Dünyanın gözü önünde dev yürekli bir fidan gibi toprağa düştüğü andan başlayarak onunla ilgili bilgi, belge, anı ve anlatımları topladık. O kadar çoktu ki bu tanıklıklar, bir kısmına yer dahi veremedik. Kısacası, nice Ethem’ler çıkaran bu topraklarda onu tanımak, anlamak ve kavramak isteyen geleceğin ölümsüzlerine; mütevazı bir kılavuz sunmaya yöneldik.

Bu anlamda “Öldü denemez sana…” sözü tam da onu tanımlamaktadır. 

2998