Perşembe Nisan 18, 2024

Filipinler Komünist Parti’sinin Açıklaması

kaypakkaya-partizan
30 Temmuz Cumartesi günü Filipinler devlet başkanı Duterte, 25 Temmuz’da ilan etmiş olduğu tek taraflı ateşkesin derhal kaldırılması emrini verdiğini duyurdu. Duterte’nin açıklaması iddiaya göre Filipinler ordusunun, Komünist Parti’nin silahlı kanadı olan Yeni Halk Ordusu tarafından pusuya düşürülmesinin ardından geldi. Ancak yerel liderler ve Yeni Halk Ordusu ateşkesi asıl bozanın ordunun kendisi olduğunu beyan etti. Duterte’nin ateşkesi geri çekmesinin ardından Komünist Parti’nin açıklamasının satır başlıkları şöyle:

 

25 Temmuz’da başkan Duterte tarafından yapılan tek taraflı ateşkes ilanı memnuniyetle karşılanmıştır. Bu kararın geri çekilmesinden üzüntü duyuyoruz. Ancak yine de bunun 20-27 Ağustos tarihlerinde Oslo’da gerçekleşmesi planlanan barış görüşmelerini etkilememesini ve Duterte’nin, Komünist Parti ve Halk Ordusunca 20 Ağustos’ta yapılacak ateşkes çağrısını dikkate almasına engel oluşturmamasını umuyoruz.

Duterte tek taraflı ateşkes ilan ettiğinde, Komünist Parti ve Yeni Halk ordusu bütün birimlerine ateşkesten bir önceki adım olan aktif savunma moduna geçilmesi emrini verdi. Bu şekilde Yeni Halk Ordusu’nun ve köylülerin güvenliği tehlikeye atılmadan görüşmeler için uygun ortamın hazırlanması amaçlandı.

25 Temmuz itibarıyla Komünist Parti Merkez Komitesi de kendi ateşkes ilanı için gerekli hazırlıkları yapmaya başladı. İletişim Bürosu, Komünist Parti ateşkes ilanının 30 Temmuz’da yapılacağını açıklamıştı. Ancak Malacañang’in ateşkesin geri çekildiğini bildirmesi üzerine bu duyuru yapılamadı.

Geçtiğimiz Perşembe günü Duterte Filipinler Ordusu askerlerinin neden pusuya düşürüldüğüne dair bir açıklama yapılmazsa ateşkesi fes edeceği tehdidinde bulunmuştu. Oysa Cuma günü Yeni Halk Ordusu’nun yetkili komuta kademesi hükümetin ateşkesini asıl bozanın ordunun kendisi olduğunu açıkladı. Başkan Cumartesi ise gün sonuna kadar karşılıklı ateşkes ilan edilmezse hükümetin ateşkesi geri çekeceğini duyurdu. Başkanın sadece birkaç saat veya gün tanıyarak Komünist Parti’nin bütün bu ültimatomlara cevap vermesini beklemesi anlaşılmaz bir durum. Oysa ki başkan uyuşturucu patronlarına ve suç çetelerine bile daha fazla esneklik tanıdı. Başkanın 50 yıldır süren çatışmanın bir kaç saatte bitirilemeyeceğini bilmesi ve ona göre daha soğuk kanlı ve ihtiyatlı davranması beklenir.

Duterte’nin ateşkes ilanını takip eden şu 5 günde Filipinler Ordusu hiçbir şekilde ateşkesin gereklerini yerine getirmemiştir. Bir tek general dahi birliklerini geri çekmemiştir. General Ricardo Visaya’nın emriyle ‘sivil-askeri’ operasyonlar adı altında halka yönelik saldırı ve operasyonlar devam etmiştir. Sivil alanlardaki bir tek Filipinler Ordusu kampı dahi kapatılmamıştır, saldırı timleri aktif görevi sürdürmüştür. Yeni Halk Ordusu tüm bunlarla ilgili bir raporu yakın zamanda yayımlayacaktır.

Saldırıların devam etmesi üzerine geçtiğimiz Çarşamba günü Yeni Halk Ordusu, Kapalong, Davao del Norte’deki 72’inci Piyade Birliğine karşı operasyon düzenlemiştir. Başkan Duterte ise açıklama isteyerek aslında hiç hayata geçirilmemiş ateşkesin geri çekilmesi tehdidinde bulunmuştur. Yeni Halk Ordusu ise Cuma günü yaptığı açıklamada yürütülen operasyonun aktif savunmanın bir parçası olduğunu duyurmuştur. Yeni Halk Ordusu tacizler karşısında daha büyük bir silahlı bir çatışmanın çıkmasına önlemek amacıya bu operasyonu yapmaya mecbur bırakılmıştır.

Komünist Parti Haziran ayından beri Duterte rejimi ile barış görüşmelerine başlamak için hazırlık yapmaktadır. Duterte, politik tutsakların ve Ulusal Demokratik Cephe danışmanlarının özgürleştirilmesi şartını henüz yerine getirmemişken ateşkes çağrısı yapmıştır. Buna karşın Komünist Parti ise sürece daha temkinli yaklaşarak durum değerlendirmesi yapmayı tercih etmiştir.

Komünist Parti, Filipinler Ordusu hiçbir şekilde saldırılarına ara vermemişken korkutularak ateşkese zorlanmayı reddetmektedir. Filipinler ordusunun devam eden saldırıları Komünist Parti’nin ateşkes ilan etmesine engel olmuştur.

Gelinen bu noktada Komünist Parti, Ulusal Demokratik Cephe ile hükümet arasındaki barış görüşmelerinin tekrar başlatılmasını desteklemektedir. Komünist Parti hala Duterte’nin, Arroyo ve Aquino rejimleri döneminde tutuklanmış olan Ulusal Demokratik Cephe temsilcilerinin ve politik tutsakların salıverilmesi sözünü gerçekleştirmesini beklemektedir.

Komünist Parti barış görüşmelerinin önünü açmak adına 20 Ağustos’ta hükümetle eş zamanlı olarak ateşkes ilan etme niyetini de korumaktadır.

871