Cuma Nisan 19, 2024

Fransa’da 1 Mayıs Coşkusu!

kaypakkaya-partizan
Enternasyonal proleteryanın Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, Fransa’nın birçok şehrinde coşkuyla kutlandı.

 

Paris:

1 Mayıs Paris’te coşkuyla kutlandı. Bu yılki eylem 1789 Fransız Devriminin sembolü olan Bastille Meydanı’ndan başlayarak Nation(ulus) Meydanı’nda sonlandırıldı. Fransız sendikalarının çağrısıyla yapılan eyleme Paris’te bulunan Türkiyeli devrimci kurumlar, oluşturdukları 1 Mayıs Platformu(TKP/ML,MKP,MLKP,TKİP,TİKB, DİRENİŞ HAREKETİ) olarak katıldılar. Türkiyeli devrimci kurumlar her yıl olduğu gibi, bu yıl da sabah erkenden alana gelip stantlarını kurup, alanı pankart ve flamalarıyla donattılar. Daha sonra ortak etkinliğe geçildi. Havanın yağmurlu olmasından dolayı bu yılki etkinliğe biraz gecikmeli başlandı. Açılıştan sonra, canlı müzik ve davul zurna ile devrimci marşlar eşliğinde halaylarla devam edilen etkinlikte, ortak hazırlanan bildirinin Türkçe Fransızca okundu. Okunan bildiride, 1886 da idam edilen işçi önderleri, 1 mayıs 1977 Taksim Şehitleri, Gezi Şehitleri ve diğer şehit emekçiler bir daha anıldı. Dünyada ve Türkiye coğrafyasında yaşanan hak gasplarına ve bunlara karşı yürütülen mücadelelere de değinilen bildiride, Greif ve Yatağan işçileri nezlinde tüm direnişler selamlandı. Rojava’da yaşanan direniş ve gerici saldırılar örnek gösterilerek emperyalist politikalar teşhir edildi.  Daha sonra her kurum kendi bildirisini Türkçe ve Fransızca  okudu. Bu bildirilerin okunması esnasında aralara halaylar, müzik ve çeşitli etkinlikler eklenerek kitle diri tutuldu. Kitle tarafında sık sık “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş”, “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye devam”, “1 Mayıs Kızıldır, Kızıl Kalacak”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Halkların Kardeşligi” sloganları Türkçe ve Fransızca olarak atıldı. Bu yıl alınan karar doğrultusunda, üç dilde (Türkçe, Kürtçe, Fransızca) yazılan “YAŞASIN 1 MAYIS” pankartı arkasında tüm kurumlar kendi flamalarıyla karışık bir şekilde yürünecekti. Fakat havanın yağmurlu olmasından kaynaklı, komitenin yaptığı değerlendirmeden sonra eylem ortak atılan sloganlar, söylenen marşlar ve çekilen halaylar eşliğinde sonlandırıldı.

Strazburg:

Strazburg’da bu sene 1 Mayıs geçen senelerde olduğu gibi Bourse Meydanı’nda başladı. Saat 10’da bir araya gelen kitle buradan yürüyüşe geçti. Birçok sendika, parti ve örgütün katıldığı yürüyüşte Türkiye ve Kürdistan’lı kurumlardan ATİK, ADHK, DİDF, AKM, MKM de alandaki yerini aldı. TKP/ML taraftarları, yürüyüşe Fransızca olarak “Tüm Ülkelerin Proleterleri, Birleşin! Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı TKP/ML imzalı pankartıyla katıldı.

Yürüyüş boyunca Türkçe ve Fransızca olarak “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın Halkların Enternasyonal Dayanışması”, “Kahrolsun Faşist Türk Devleti” gibi sloganlar atan Partizan kitlesi, yine enternasyonal sloganlarını da haykırdı. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gelişen 1 Mayıs direnişleri ve çatışmaların artmasıyla birlikte TKP/ML taraftarları Fransızca ve Türkçe olarak “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş!” sloganlarını uzun bir süre boyunca haykırdılar. TKP/ML militanlarının, faşist Türk devleti ve polisine karşı geliştirdiği direnişini selamlamak için “İbo Yaşıyor, TİKKO Savaşıyor! Yaşasın Partimiz TKP/ML!”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya!” sloganları da haykırıldı.

Gerçekleştirilen yürüyüşün ardından tekrar Bourse Meydanı’na dönen kitlenin önüne doğru yürüyen TKP/ML taraftarı gençler, Fransız kurumların yanına gelirken Türkçe ve Fransızca olarak tekrar “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş!” sloganını haykırdılar. Sloganın Türkçesine ve Fransızcasına eşlik eden Fransızlar da Türkiye’deki direnişi selamladılar. Etkinlik alanda yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla sonlandırıldı.

 

 

Mulhouse:

Mulhouse  1 Mayıs  Platformu’nu oluşturan ATİK, FDHF, Mulhouse AKM, Altkirch AKM bileşenleri saat 9’dan itibaren Bourse Meydanı’nda toplanarak 1 Mayıs kutlamasına başladılar. Hazırlanan ortak metnin Fransızca ve Türkçe okunmasıyla birlikte, 1 Mayıs’la ilgili Fransızca ve Türkçe sloganlar atıldı. Daha sonra yoğun yağmurdan kaynaklı olarak 1 Mayıs Platformu, eylemin bitirilmesine karar verdi. Fakat alanadaki Fransız sendika ve partilerinin tekrardan yürümeye başlamasıyla Partizan, Halk Cephesi, MLKP, Kürt Kültür Merkezi de kendi kortejlerini oluşturarak  şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Fransızca olarak “Bütün Ülkelerin Proleterleri, Birleşin! Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı pankartla eylemde yerini alan Partizan kitlesi, 1 Mayıs’a ilişkin sloganlarını yürüyüş boyunca haykırdı.

Bordeaux:

1 Mayıs, Fransa’nın Bordeaux şehrinde coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan binler Zafer Meydanı’na kadar yürüdü. Partizan ve YDG kitlesi, Kürçe, Türkçe ve Fransızca olarak yazılı “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ve yaklaşık 50 kişilik kortejiyle en çok dikkat çeken gruptu. 1 Mayıs sloganlarıyla yürüyüşe renk katan YDG, devrim ve Gezi şehitlerini de andı.

“Önderimiz İbrahim Kaypakkaya“, “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş“‎ sloganlarıyla alanları inleten YDG ve Partizan kitlesi, yerli devrimci kurumların ilgi ve dikkatini de çekti. Zafer Meydanı’nda halaylar ve zılgıtlar eşliğinde eyleme son verildi.

Nantes:

Fransa’nın Nantes şehrinde gerçekleştirilen 1 Mayıs yürüyüşüne, Fransız sendika ve kurumların yanında Partizan, MKM ve Alevi Kültür Merkezi de katıldı. Partizan kitlesinin yoğun olduğu yürüyüş boyunca Fransızca ve Türkçe olarak “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganları atılırken, Partizan kitlesi pankart ve flamalarıyla birlikte yürüyüşteki yerini aldı.

Nancy:

Fransa’nın Nancy şehrinde 1 Mayıs yürüyüşü saat 10’da Gar Meydanı’ndan başladı. Çeşitli sendika ve kurumların yanında ATİK, Partizan, Halk Cephesi, MLKP ve KP-İÖ ile birlikte çeşitli yöre dernekleri yürüyüşteki yerini aldı.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs!”  yazılı ve büyük Partizan pankartı ve flamalarıyla alandaki yerini alan TKP/ML taraftarları da “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganlarını attılar. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen çeşitli konuşma ve halaylardan sonra etkinlik sonlandırıldı.

Lyon:

İşçi sınıfının Birlik-Mücadele-Zafer günü 1 Mayıs Lyon’da coşkuyla kutlandı. Fransız sendika ve devrimci-demokratik kitle örgütlerinin organize ettiği yürüyüşe ATİK ve TKP/ML taraftarları da pankart ve flamalarıyla katıldı. Alanda ATİK’in 1 Mayıs’a ilişkin çıkardığı bildirinin yanında, TKP/ML MK’ tarafından yayınlanan “Taksim Hayal Değil Gerçek!” başlıklı bildiri de geniş bir şekilde kitlelere dağıtıldı. Yürüyüş alanında Kürtçe, Türkçe ve Fransızca yazılı “Yaşasın Proleterya Enternasyonalizmi” yazılı TKP/ML pankartı dikkati çeken pankartların başında gelirken, Fransız ve diğer yabancı kurum ve kuruluşların gelip fotoğraf çekmeleri ise olumluydu. ATİK ve Partizan kitlesi katılım olarak 50 civarında bir katılımla yürüyüşte yerini aldı.

 

Montbéliard:

Fransa’nın Montbéliard kentinde alanlara çıkan işçi ve emekçiler, enternasyonal proleteryanın Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladılar. Alanda yer alan Alevi Kültür Merkezi ve Partizan kitlesi de yürüyüş boyunca 1 Mayıs’a ilişkin sloganlarını atarak hazırlanan bildirileri okudu.

Reims:

Fransa’nın Reims şehrinde gerçekleştirilen 1 Mayıs yürüyüşüne bu sene, Partizan olarak ilk defa katılınıldı. Fransız sendika ve kurumlarla birlikte yürüyen Partizan kitlesi, flamalarıyla ilgi çekti. Birçok kurumdan insanlar Partizan kitlesinin yanına gelerek sohbet ettiler ve paylaşımlarda bulundular.

Etkinlik “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla sonlandırıldı.

2499