Perşembe Mart 28, 2024

Gençlik Festivali Coşkulu bir Şekilde Gerçekleşti

kaypakkaya-partizan
Yeni Demokratik Gençlik’ in her yıl geleneksel olarak düzenlediği Gençlik Kültür Sanat Festivali bu senede YDG’nin “23. GKSF İSYAN MEŞRU DİRENİŞ ENTERNASYONALDİR!’’ sloganı altında 16 Kasım tarihinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleşti.

 

Aralıksız bir şekilde 23 yıldır organize edilen etkinliğe 1000’e yakın kitle katılım sağlanırken,  etkinlik yoğun katılımdan dolayı gece yarısına kadar sürdü. Kültür Festivali, yapılan açılış konuşması ve Devrimci Sanatçılar anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma ile bu sene yapılan Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nin özellikle Taksim Gezi Ayaklanmasına adandığının altı çizildi.

Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika ve Türkiye’ den katılımcı ve dinleyicilerin yer aldığı festival, katılım ve organizasyon bakımından coşkulu bir şekilde geçtiği gözlemlendi.

Dört bölümde ele alınan Gençlik Kültür–Sanat Festivali’nin programı, Halk oyunları, Solo, Müzik grupları, Tiyatro grupları olmak üzere eşit şekilde pay edildi.

Ağırlıklı olarak çocuk katagorisende ki katılımcıların ilk bölümlerde sahne aldığı Festival’de, Strasbourg’tan Çocuk Müzik korosu,  Wiesbaden’den Sabriye Furtuna ve İngiltere’den Ayda Timur solodan sahne aldı. Devamında ATİF Müzık grubu ve Stutgart’tan Çocuk Halk Dansları Grubu Almanya’ya halk dans şovlarıyla sahne aldılar.  Halk Oyunları çoçuk ekiplerinde Stuttgart  ve  Bakış Wiesbaden Halk oyunları sahne  aldı. Sonrasında Tiyatro da Hamburg Penquen çoçuk ekibi ve Kassel’den katılan Tiyatro Şamar sahne aldı.

YDG Merkezi Yönetim Kurulu adımna konuşan Zeliha Gürcan gelişen gençlik mücadelesinin önemine değindi ve festivalin kazanılmış önemli bir mevzi olduğunu dile getirdi. Gürcan konuşmasında ‘Geziden yayılan İsyan, sistemin dönemsel politikalarına karşı gelişen bir ayaklanmadan ötedir. Direniş, kendisini ifade etme biçiminde Emperyalist dünya düzenine karşı bir Isyanın niteliğidir. Zira yukarda, belirttiğimiz slogan ifadeleri, Sınıfsal bir refleksin ifadesidir. Dolayısıyla, Sınıfın güçlü bir halkası olan Gençlik ve Kadın kitlelerinin kendiliğindende olsa bu denli ayaklanması yürüdüğümüz yolun bilimsel doğruluğunu, mücadelenin Sınıflar mücadelesi olduğu gerçeğini bir kez daha ispatlamıştır. Bizler, bunu uzakdan bir analiz olarak değil, bizzat Gezi Direnişindeki kendi pratiğimizden yola çıkarak belirtiyoruz. Çünkü en iyi öğretmen kitlelerin öz deneyimi ve pratiğidir. Yeni Demokratik Gençlik olarak bu pratikte bulunmamız mevcut niteliğimizin bir gereği ve zorunluluğu olarak olmuştur. Brezilya´dan – Rojava`ya, Taksim`den – Lice`ye, Direniş; sömürü düzenine karşı gelişmiştir ve enternasyonaldir’ sözlerine yer verdi.

Akabinde ise Medet Aslan kendi dilinde Türküler seslendirdiler. Daha sonra Müzik grupları sahne aldılar.  Hamburg Çoçuk Müzik Grubu ve Wiesbaden Çoçuk korosu, Güney Geçlik Korosu Güney Almanya sahne aldılar.

Solo Müzik bölümünde Kasel’den Uğur Yalcın,  Stuttgarta Mehmet Ali Demirdağ ve Holanda da Dilan Şahin sahne aldılar. Kozluören  Gençlerbirliği  Halk oyunları ekib, Ege bölgesinin geleneksel Efe oyunlarını sergilediler.

Ardından Innsbruck Umuda Tohum Tiyatrosu  Gezi sürecini ele alan bir skeç sergilerdi. Sonrasında ise Kısa Film gösterimine geçildi. İnnsbruck Umuda Tohum Kısa Filmi, YDG Film ekibi Wörgl , Kıbrıs ve Mannheim’den gönderilen film gösterimleri yapıldı.

Festivalde ATİK-DSB adına Hasan Sağlam bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmadan sonra ise sanatçılar Hakan Vreskala ve Cetin Oraner güzel türkülerini seslendirdiler. ATİK adına konuşma yapana Genel Sekreter Süleyman Gürcan, Avrupa’da yapılan festivalin önemine dikkat öekerek artan ırkçılığa ve hak gasplarına karşı örgütlenmenin önemine değindi.

Yine solo Müzikte Kasel de Saza Yoldaş Olanlar saz grubu sahne aldılar. Akabinde ise Linz Haykırış Sanat Atölyesi  sahne aldı. 23. Gençlik Kültür ve sanat Festivaline Türkiye’den Yeni Demokrat Gençlik’in yanı sıra ADGH gibi demokratik kurumlar dayanışma mesajları sunuldu.

Mesajlarda sonra  Linz Haykırış Müzik ekibi sahne aldılar. Komandante Chequara parcasını seslendirdiler.  Wörgl’den katılan müzik ekibi Derya ve Simone sahne aldılar.

Yine Köln’den katılan Serkan Tunc sahne alarak, Türkçe ve Kürtçe dillerinde eserini seslendirdi. Innsbruck Halk oyunları ekibi Kafkas ve potborik oyunlarını sergilediler.  Ardından sahne alan Duisburg’dan katılan Charli Chaplin Tiyatro eikibi  sahne aldı.

Grup haykırış sahne alarak kavga türkülerini seslendirdiler. Grup Haykırış’ın seslendirdiği türkülerle katılan kitle Halaya durarak  güzel bir görüntü oluşturdu.

Salonun dört bir köşesine zincieleme halaylarla çeviren gençler, sloganlarıyla Festivalin coşkusunu birlikte yaşadılar. Türkiye’den  Ali İsmail Korkmaz’ın abisi Gürkan Korkmaz bir konuşma yaparak, Türkiye’de ki Gezi sürecini ve sonrasını  anlattı. Konuşmasında  ‘milyonlarca kitle Ali İsmail oldu.  Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Çömert, Ahmet Atakan, Ethem sarısülük, Medeni Yıldırım ve Hasan  Ferit Gedik hepimizin şehidi ve dostlarıyız’ dedi. Ali’nin mütevazi bir yaşam sürdürdüğünü ve toplumsal yaşama dair ilgisinin yoğun olduğu, sosyal bir insan olduğunu söyledi. Yaşlılarla ve kimsesizlerle oldukca ilgili olduğunubelirten abi Korkmaz, Kitabı olmayan okullara kitap gönderdiğini belirtti. Gürkan Korkmaz konuşmasının devamında, ‘Ali’nin dövülerek öldürülmesi bizim çok zorumuza gitti’ dedi ve ‘Fakat dayanmaya çalışıyoruz. Sizlerin varlığı ve ilgisi bizi mutlu ediyor ve acımızı birazda dindirmekte dedi. Binlerce Ali İsmail olduk. Bundan sonrada bu dayanışmayı ve yoldaşlığı daha da derinleştirilmeli’ vurgusunu yaptı.

Festiivale jğri ve Konuk sanatçı olarak katılan Hakan Vreskala aykırı eserlerini dinleyic,lerle paylaştı. Gençlerin halaya durması ve hep birlikte halay çekerek Vreskala’ya eşlik etmesicoşkuyu arttırdı.

Frankfurt Mavi Yelken Tiyatrosu tarrafından yazılan eserlerini sahneleyen Kadının Cığlığı adlı skecin ardından, Linz’den katılan müzik grubu Rengi Umut türkülerle sahne aldı. Ardından sahne alan La liberta Disburg Müzik Grubu kendileri tarafından Seyit Rıza anısına bestelenen eserini seslendirdiler . Fransa’dan katılan müzik grubu, seslendirdikleri eseri Gezi direnişine atfettiklerini ve selamladıkları dile getirdiler.Festivalde son olarak Linz Haykırış Sanat Atölyesi Tiyatro ekibi, kavga ve son Gezi sürecini anlatan bir oyun sergilediler.

Programın bitiminde Festivalin en heyecanlı anına geçildi.  Dereceye giren grupların ödül töreni yapıldı. Bütün Jüri üyelerinin sahneye  çağrılmasıyla tören başladı.

Jüri Üyeleri Hasan Sağlam, Cetin Oraner, Hakan Vreskala, Medet Aslan, Çağlar Deniz, Umut Güngördü, Kenan Taşkesen, Şahin Özer,Buket Şahin, Mahmut Demir sahnede ödülleri kazanan ekip ve kişilere taktim ettiler.

23. Gençlik Kültür Sanat Festivali’inde dereceye girenlerin isimleri ise şöyle;

Müzik solo dalında

1. OberdarmStadt’tan Ali Tekin

2. Londra’dan Ayda Timur

3. Hollanda’dan Dilan Berivan Şahin

 Müzik Grup dalında

1. Grup Rengi Umut

2. Linz Haykırış Müzik Sanat Atölyesi

3. Wörgl’den Müzik Grubu

Halk Oyunları

1. Hamm”dan Kozluören Gençlerbirliği Ekibi

2. Londra Tohum Kültür Merkezi Halk Oyunları Ekibi

3. Innsbruck Umuda Tohum Halk Oyunları Ekibi

Tiyatro dalı:

1. Frankfurt Mavi Yelken Ekibi

2. Duisburg Çappi Tiyatro Ekibi

3. Innsbruck Umuda Tohum Ekibi

Kısa Film:

1.Wörgl YDG Kısa Film Ekibi

2.Kıbrıs’tan Barikat Kısa Film Ekibi

3. Innsbruck Umuda Tohum Kısa Film Ekibi

AHM-ATİK Haber Merkezi

2103