Perşembe Mart 28, 2024

İsviçre’de 1 Mayıs Coşkusu!

kaypakkaya-partizan
İşçi sınıfının birlik dayanışma ve mücadele günü, İsviçre’nin Basel ve Zürih şehrinde coşkuyla kutlandı.

 

Basel’de Kitlesel 1 Mayıs!
Son yıllarda artan hak gaspları, işsizlik ve iş güvencesi bu yıl dünya da gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemlerine de yansıdı. Geçen yıla oranla pek çok ülkede katılım da gözle görülen artış bu yılın en dikkat çeken yanı oldu. Fuar ve karnaval şehri olmasının yanında en önemli özelliği işçi şehri olan Basel’de de bu yıl ki eylemlere katılım geçen yıla oranla fazla oldu.

Basel’de yapılan 1 Mayıs eylemine sendikaların, siyasi partilerin ve çeşitli kurumların bileşeni olduğu blokun yanısıra içinde PARTİZAN – İTİF – YENİ KADIN, Türkiyeli ve İsviçreli devrimci güçlerin yer aldığı Devrimci 1Mayıs Komitesi ayrı kortejler halinde katıldılar.

İki blok da sabah saat 9:30′da Messe (Fuar) alanında toplanmaya başladı. Toplanma alanında ATİK bildirilerinin dağıtılmasıyla beraber 18 Mayıs gece afişlemeleri de yapıldı. 10:30 gibi başlayan yürüyüş boyunca; “Yaşasın Enternasyonal dayanışma”, “Bir Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Yaşasın Bir Mayıs-biji Yek Gulan” sloganları ile asgari ücretin 4.000 Frank olmasını talep eden sloganlar atıldı.

Türkiyeli ve Türkiye Kürdistanlı göçmen kitlesinin yoğunlukta olduğu eylem Markt Platz meydanına kadar devam etti. Miting alanına ulaşılmadan önce Devrimci 1 Mayıs Komitesi Göçmenler Dairesine yönelerek son dönemde yasalaşan göçmen karşıtı yasalar protesto edilerek pankart asıldı. Bina ya ise siyah boyalar atıldı. Kitle yürüyüşe devam ederek miting alanına ulaşıldı. Alana girişte PARTİZAN kitlesi “İbo Yaşıyor, TİKKO Savaşıyor-Yaşasın Partimiz TKP/ML” sloganını attı. İlgi çeken kortej, bloğun en kitlesel kortejlerindendi. Miting alanında yapılan konuşmalardan sonra Barfüsse Platz’da bulunan festival alanına geçildi. Ara ara yağan yağmura rağmen festivale de katılım yoğun oldu.

Zürih’de 1 Mayıs Coşkusu

Dünyanın dört bir yanında kutlanan 1 Mayıs işçi bayramı, İsviçre’nin Zürih kentinde‘de kutlandı.

Yaklaşık 14 bin kişinin katıldıgı 1 Mayıs yürüyüşünün ana teması bu yıl asgari ücretin 4000 Frank yapılmasıydı. 18 Mayıs günü yapılacak referanduma sunulan asgari ücretin arttırılması teması tüm sendika, Parti ve DKÖ’lerin ana gündemlerinden biriydi.

Yapılan eylem Türkiyeli ve diğer ülkelerden göçmen kurumları‘da katılım sagladı. İsviçre Demokratik Güçbirligi bileşenleri (İTİF, İGİF, İDHF, FEKAR ve İABF)   hazırladıkları ortak pankartın arkasında kendi kortejlerini oluşturarak yürüdüler. Ayrıca alanda Güç birlğinin çıkardığı 1 Mayıs Almanca ve Türkce bildirilerde yogun olarak dağıtıldı.

İDGB’nin oluşturduğu blok arkasında yürüyen İTİF – YDG ve YENİ KADIN olarak da  ortak hazırladıkları, pankartın arkasında kortej oluşturarak yürüdüler. YDG li gençlerin işçi tulumları giyerek yürüyüşe renk kattılar. İsviçre’deki ATİK bileşeni olan kurumların ortak çıkardığı talepleri işleyen Almanca el flayr da dağıtımı yapıldı.

Eyleme ayrıca TKP/ML, MLKP,  MKP gibi devrimci örgütlerde pankart ve kitlesiyle katılım sagladılar. Yürüyüşün ardından kitle 3 gün sürecek olan 1 Mayıs stantların bulundugu alana giderek burada ki etkinliklere katılındı.

1589