Salı Nisan 16, 2024

“Kadınların yaşam alanı daraltılıyor”

kaypakkaya-partizan
Başbakan Erdoğan’ın “kızlı-erkekli öğrenci evleri”ne ilişkin konuşmaları ile başlayan tartışmalara tepki gösteren Eğitim-Sen; “Baskılara, sürgünlere, soruşturmalara yaşam tarzına müdahaleye karşı kadınlı-erkekli #direniyoruz” diyerek eylem gerçekleştirdi.

 

Bugün (9 Kasım) Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, AKP’nin “kızlı-erkekli öğrenci evlerine” üzerine başlattığı tartışmalara ve gnçlere yönelik başlatılan linç kampanyasına karşı eylem düzenledi..

“Baskılara, sürgünlere, soruşturmalara yaşam tarzına müdahaleye karşı kadınlı-erkekli #direniyoruz” şiarıyla pankart açan Eğitim-Sen adına açıklamayı Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Turgut yaptı.

“AKP kadını ve kadın bedenini kendi siyasal pozisyonunu güçlendireceği bir alan olarak görmekte, muhafazakar ve sözde ‘demokrat’ bir parti olma vasfıyla koruduğunu iddia ettiği kadınların ve genç ‘kızların’ eşitçe ve özgürce yaşayabildikleri alanları her geçen gün daha da daraltmaktadır” diyen Turgut, eğitim ve bilim emekçilerine yönelik baskılara da değindi.

 

Eyleme dair kısa bir not:

Her ne kadar bir protesto eylemi olması bakımından önemli olsa da Eğitim-Sen’in gerçekleştirdiği eylem, oldukça hazırlıksız ve bu yüzden de belli eleştirileri hak etmektedir.

Bahsini ettiğimiz hazırlıksızlık yalnızca eylemin görüntüsüne yansımadı. Aynı zamanda meseleye ilişkin de hazırlıksızlık göze çarparken; aynı anda hem “kızlı-erkekli tartışmaları”nın hem de eğitim emekçileri üzerindeki baskıların gündemleştirmesi buna örnek olarak gösterilebilir.

Ayrıca basın açıklamasının yukarıda da alıntıladığımız bölümünde olduğu gibi kadının yanında “genç kızlar” kavramının kullanılması, erkek egemen ahlak anlayışının bir yansımasıdır ve tam da devletin erkek egemen uygulamalarına karşı çıkarken aynı bataklığın ürünü olan bir söylemin kullanılması traji-komiktir.

Tartışmalar “kızlı-erkekli” diye yapılırken, pankartta “kadınlı-erkekli” vurgusu yapılmasına rağmen bunun basın açıklamasına bu şekilde yansıması da ayrı bir tartışma konusudur. Bizce bu eylem Eğitim-Sen’in üzerine düşünmesi gereken bir eylemdir.

2026