Perşembe Mart 28, 2024

Kaypakkaya’dan öğrendik, Soma’nın hesabını soracağız

kaypakkaya-partizan
Kartal-Istanbul: Komünist önder İbrahim Kaypakkaya ölümsüzlüğünün 41. Yılında Kartal’da yapılan kitlesel bir yürüyüş ile anıldı

 

Partizan ve HDK/P tarafından örgütlenen eyleme Alınteri’de katılım göstererek destek verdi. Saat 17.00’da Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan kitle “Meşaleyi Kaypakkaya’dan aldık,    Yasta değil İsyandayız/Partizan”, Gençlik” Ser verip sır vermeyenlerin Yolundayız” “Soma; kaza değil katliam katil devlet hesap verecek”  yazılı pankartlar açarak Kartal meydana doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi yol üzerindeki bir provokasyon girişimi Partizanların müdahalesi ile boşa düşürülürdü.

Oldukça coşkulu olan kitle yol boyunca “Önderimiz İbrahim İbrahim Kaypakkaya”,” Soma’nın hesabı sorulacak”, “Soma’nın Katili patron ağa devleti” “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını attı.

Kartal halkının alkışları ile karşılanan Partizan kitlesi Kartal halkını “Halkımız saflara hesap sormaya” sloganları ile eyleme çağırdı.

Eyleme Yeni Demokrat Gençlik’te “Komünist önder İbrahim Kaypakkaya ölümüzdür” yazılı pankart açarak eyleme katılım gösterdi. YDG kitlesi yol boyunca “Barikatı yüklen YDG’de örgütlen”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Önderimiz İbrahim İbrahim Kaypakkaya” sloganını attı.

HDP kitlesi ise Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Mahir Çayan’ın, İbrahim Kaypakkaya’nın ve Dörtlerin ve Haki Karer’in fotoğrafının bulunduğu ayrı pankartlar açarak eyleme katılım gösterdi.

Devrimci demokrat kurumların böylesi kitlesel bir yürüyüşüne şahit olan Kartal halkı eyleme alkışları ile destek verirken Bankalar Caddesi’nde BDP’li kitleye dönük bir provokasyon girişimi daha yaşandı. Gerçekleşen sözlü hakaretlere BDP’li kitle müdahale ederek engelledi.

Kartal Meydan’da sona eren yürüyüşün ardından burada devrim şehitleri ve Soma’da katledilen maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleşti. Saygı duruşunun ardından HDK/P ve Partizan adına ortak açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Aşırı kâr hırsına kurban edilen Soma’daki madencilerin umutlarının devrim mücadelesinde yaşayacağı belirtti. Ayrıca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. “İşçi ve emekçilere kan kusturmakta bir beis görmeyen, taşeronlaştırmayla Türkiye ve Kürdistan’da işçi ve emekçilere cehenneme dönüştüren faşist devlet, katliamlar tarihine birini daha eklemiştir”. Soma’da yaşanan katliamlara değinilen açıklamada ayrıca günün anlam ve önemine ilişkin olarak Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın mücadelesinin kuşanılması gerektiği ve bu mücadelenin bu gün Soma’da katledilen işçilerin hesabının sorulması olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamanın ardından Anma programı kapsamındaki müzik dinletisine geçildi. İbrahim Kaypakkaya’ya dönük ağıtların ve türkülerin söylendiği dinletide ayrıca maden işçileri için de türküler söylendi. Dinletinin ardından Partizan adına bir konuşma gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen konuşmada Soma’da katledilen işçilere değinilirken Kaypakkaya yoldaşın katledilişinin 41. Yılında öfkenin daha keskin olduğu ve bu öfkenin bu gün Soma ile daha da arttığına değinildi.

18 Mayıs ile kuşanılan öfkenin ve edinilen görevin bu gün Soma’nın hesabının sorulması gerektiğine değinilen açıklamada ödetilecek hesabın daha da yüklü olacağına değinildi. Partizan adına yapılan açıklamanın ardından HDK adına bir açıklama yapıldı. HDK adına açıklama yapan Orhan Atilay mayıs ayının şehitler ayı olduğuna ve bu ayın kavga günü olduğuna dikkat çekti.

Yapılan açıklamalarından ardından PŞTA’lı Güzel Şahin Erdoğan’ın soma’da analara tokat attığına ve bu tokatın hesabının sorulacağına dikkat çekti. Geçen yıl 18 Mayıs’ta Kaypakkaya’nın mezarı başında “ Gençler dağlara Partizan iktidara” dediği için hakkında dava açıldığını belirten şahin korkusunun olmadığını belirterek “Keşke ben genç olsam da bu çağrıyı yapanlara kulak versem. Ancak ne var ki bunu yapacak gücüm yok. Ben de bu çağrıyı yapan olmak zorundayım” diyerek “Gençler dağlara Partizan iktidara” sloganını attı. Şahin’in konuşmasının ardından eylem “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganları ile sona erdi.   

3441