Cuma Mart 29, 2024

Mehmet Yeşilçalı Almanya’ya İade Edildi!

kaypakkaya-partizan
ATİK tutsaklarıyla daha güçlü dayanışmaya, 13 Mayıs’taki mahkeme sürecine kadar safları daha fazla sıkılaştırmaya tüm devrimci, demokratik ilerici güçleri davet ediyoruz. Haklıyız, meşruyuz ve biz kazanacağız.

 

15 Nisan 2015’de ATİK operasyonu kapsamında İsviçre’de tutuklanan Mehmet Yeşilçalı Almanya’ya iade edildi. Almanya’nın iade istemi üzerine hukuki bir mücadele sürdürülmekteydi. Almanya ve İsviçre hükümetleri arasında hukuki ilişkilerden çok siyasi ilişkilerin etkisiyle işleyen bir süreç yaşanmıştır.

ATİK operasyonun hukuki olmaktan çok siyasi karakteri Mehmet Yeşilçalı’nın iade sürecine de damgasını vurmuştur. Adalet bakanlığı tarafından iade talebinin gerçekleşmesine dair karara Yargıtay’da yapılan itiraz sonuçlanmıştır. Mahkeme, bakanlığın iade kararına yapılan itirazı red ederek iade işlemlerinin derhal yapılmasına karar vermiştir. 8 Mart 2016 tarihinde ailesi ve yoldaşlarına haber dahi verilmeksizin İsviçre’nin Freiburg hapishanesinden adeta kaçırılarak Almanya’ya sevk işlemi gerçekleşmiştir.

Yaklaşık bir yıllık siyasi ve hukuki temelde yürüttüğümüz yoğun mücadelenin ilk etabı bu şekilde sonuçlanmıştır. Alman devletinin ATİK’i yargılama sürecine Mehmet Yeşilçalı’da doğrudan dahil edilmiştir. “Mehmet Yeşilçalı’ya özgürlük, iadenin durdurulması” eksenli İsviçre özgünlüğünde yürüttüğümüz mücadelede yeni bir evreye geçmiştir.

Nasıl ki yoldaşımızın kolay ve apartopar iade edilmesine karşı net ve kararlı bir mücadele sürdürdük ve olabildiğince bunun önüne geçecek şekilde bir yıllık bir süreç örgütlediysek, şimdi tüm ATİK tutsaklarının beraat etmesi ve derhal serbest bırakılması ekseninde aynı kararlılıkla mücadelemizi örgütleyeceğiz. Demokratik, ilerici ve haklı mücadelemizin üstüne Alman emperyalizminin de, TC faşizminin de, Avrupa devletlerinin demokrasi soslu iki yüzlülüğü de gölge düşüremeyecektir. Haksızlığa, adaletsizliğe, sömürüye ve gericiliğe karşı bedeli ne olursa olsun karşı durmaya devam edeceğiz. Mücadelemizden taviz vermeyeceğiz.   Asla pes etmeyeceğiz, asla taviz vermeyeceğiz.

ATİK tutsaklarıyla daha güçlü dayanışmaya, 13 Mayıs’taki mahkeme sürecine kadar safları daha fazla sıkılaştırmaya tüm devrimci, demokratik ilerici güçleri davet ediyoruz. Haklıyız, meşruyuz ve biz kazanacağız.

İTİF

İSVİÇRE TÜRKİYELİ İŞÇİLER FEDERASYONU

8 MART 2016

922