Perşembe Mart 28, 2024

Meşaleyi Kaypakkaya'dan Aldık, Soma'nın Hesabını Sormaya!

kaypakkaya-partizan
18 Mayıs 1973 yılında Amed zindanaalrında katledilen İbrahim Kaypakkaya,18 Mayıs 1977'de Antepte şehit düşen Haki Karer, 18 Mayıs 1982'de Amed zindanlarında bedenlerini ateşe vererek zulmün karanlığını aydınlatan dörtlerin direncini bayrak edinenler; Mehmet İstif ve Soma işçilerinin hesabını sormak için alanlarda.

 

İstanbul:

21.00

İstiklal Caddesinde direniş sürüyor. Soma'da yaşanan katliamı protesto etmek ve Kaypakkaya ile dörtleri anmak amacıyla bir araya gelen halkın lise önündeki bekleyişi, direnişi sürüyor. Cadde üstünde ciddi bir polis yoğunluğu bulunuyor. Polis bir araya gelip slogan atan grupları gördükçe, TOMA çevik kuvvet ve kalabalık bir sivil polis ordusuyla kovalıyarak gözaltı yapıyor. Şu ana kadar onlarca kişi gözaltına alındı. Polis eylemcileri Odakule'ye kadar sürdükten ve 5-6 kişiyi gözaltına aldıktan sonra geri çekiliyor. Polis, geri çekildikten sonra kitle yeniden toplanıyor. Elinde Partizan flaması bulunan Sinan Yeşilyurt isimli bir Partizan okuru da gözaltına alındı.

20.30:

Polis lise önünde alkışlarla bekleyen kitleye saldırdı. Saldırı sırasında Partizan okurları Onur Gürgencioğlu ve Burcu Avit gözaltına alındı. Polisin tekmelerine uzun süre direnen Onur Günercioğlu 8-9 polis tarafından darp edildi. Polisin yerde sürükleyerek ve döverek gözaltı yapmasına halk tepki gösterdi. Lise önünde yaşanan gazlı saldırıda Güzel Şahin isimli Partizan okuru fenalaştı,hastaneye kaldırtıldı. Polisin lise önündeki saldırısı sürdü. Çağrı isimli bir Partizan okuru slogan attığı gerekçesiyle siviller tarafından gözaltına alınmak istendi. Kitle uzun süre vermedi.

Polis eylemciyi ancak kitleyi tehditlerle, küfürlerle, tekmeleyerek alabildi. Polis, "slogan atanı gözaltına alacağız" anonsı yaptı. Aynı zamanda slogan atan bir grup, Ömer Hayyam'a doğru plastik mermiyle püskürtüldü. Lise önünde duran iki TOMA dağılmayan kitleye" dağılmassanız müdahale deceğiz" anonsu yaptı.

20.00:

İstiklal boyunca çatışmalar devam ediyor. Polisin saldırısından sonra kitle yeniden pankartlarla lise önünde toplandı. Burada "Ser verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz" ve " Kaza Değil katliam" yazılı pankartlar açan kitle sloganlarla Soma'da yaşanan vahşeti protesto etti. Bir süre burada Kaypakkaya üzerine konuşmalar yapıldı. Oturma eylemi devam ederken polis kitleye gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdı. Kitle yeniden ara sokaklara çekildi. Şu anda çatışmalar sürüyor.

19.30:

Sn. Antuan Kilisesi önünde Sami Çelik isimli bir eylemciyi feci şekilde döverek gözaltına almaya çalışıyor. Kitle ise eylemciyi vermiyor. Polisle kitle arasında yoğun bir mücadele var. Öte yandan cadde üstünde bir kadın partizan okuru yerlerde sürüklenerek, dövülerek gözaltına alındı.

Partizan okurları Aykut Babacan, Tanju Er ile soy ismini öğrenemediğimiz Hıdır isimli bir Partizan okuruda dövülerek gözaltına alındı.

19.20:

Lise önüne gelmek isteyen iki Partizan okuru polis tarafından gözaltına alındı. Partizan kitlesi bu duruma tepki gösterdi. Partizan kitlesi ile polis arasında arbede yaşandı. Polis kitlenin üzerine plastik mermiyle ateş açmaya başladı, gaz bombalarıyla saldırdı. Kitle şu anda dağıldı. Ara sokalara çekildi.

19.10:

İstiklal caddesinde çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis, TOMA ve Akreple bölgeyi işgal etmiş durumdalar. Polis Lise önünden meydana gidişe izin vermiyor. Burada avukatların eylemi sürüyor. Eyleme Partizan ve HDK de dahil oldu.

 

18.30:

Bugün Soma'da, ÇHD'li avukatların ve devrimci, ilericilerin polis tarafından dövülerek gözaltına alınması protesto edildi.

Saat:18.00'de İstanbul Barosu önünde toplanan avukatlar, "ÇHD Susmadı susmayacak", "Soma Kaza Değil Katliam" sloganlarını haykırarak lise önüne doğru yürüyüşe geçti. İstiklal caddesi boyunca gür bir şekilde slogan atan avukatlara, emekçilerde destek verdi. Galatasaray Lisesi önünde avukatlar adına yapılan açıklamada ise, avukatların gözaltına alınması talimatını veren savcının eski bir avukat olduğu ve AKP ilçe teşkilatında faaliyet yürüttüğüne dikkat çekilerek, Soma'da yaşananlara sessiz kalınmayacağına vurgu yapıldı.

Avukatlar, Soma'daki meslektaşları serbest bırakılana kadar lise önünde oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Ankara:

19.30:

Kaypakkaya ve Mayıs ayı şehitleri için Kolej'de toplanan kitle, yoğun polis ablukası altında Sakarya Caddesine kadar sloganlarla yürüdü. Sakarya Caddesinde kurumlar adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Kaypakka şahsında Mayıs ayı şehitleri anıldı. Soma'da yaşanan katliama dikkat çekilerek mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamanın bitmesinin ardından kitle, devam eden Kızılaydaki çatışmalara dahil oldu. Kitlenin Sakarya caddesi etrafındaki direnişi sürüyor. Polis Sakarya caddesinin Ziya Gökalp'e çıkan bütün ara sokaklarını tutmuş durumda. Yoğun bir şekilde plastik mermi ve gaz bombası attı. Bir süre sonra polis, Sakarya'ya üç koldan girdi ve kitleyi dağıttı. Çok sayıda gözaltı var. Aralarında LÖB üyesi bir liseli de var.

18.10:

Ankara Dayanışmasının çağrısıyla Güvenpark'ta biraraya gelen kitleye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırı şu an sürüyor. Aynı saatlerde Mayıs ayı şehitlerini anarak Soma katliamını kınamak için Kolej'de toplanmak isteyen kitlenin önüne barikat kuruldu. Polis şu an kitleye saldırı hazırlığı yapıyor. 

1987