Perşembe Mart 28, 2024

Nalan Oral'a özgürlük!

kaypakkaya-partizan
Türkiye’de yargılandığı davalardan 30 yıl hüküm giyen Nalan Oral, arandığı için yaşadığı toprakları terk ederek Belçika’ya gelmiş ve politik iltica talebinde bulunmuştur. Daha sonra hapishane koşullarında doğan kızını da yanına alarak kadın özgürlük mücadelesinde yerini almıştır. Sosyalist Kadınlar Birliği Belçika yönetiminde yer alan Nalan Oral politik mücadelesine bu topraklarda da sürdürmüştür.

 

Avrupa’da politik göçmenlere yönelik saldırılar artarak sürüyor. Öyle ki Şengen’e dahil ülke sınırları arasında yolculuk yapmak dahi yeni bir hak gaspının nedeni olabiliyor. Nalan Oral 7 Temmuz akşamı Bulgaristan’a tatile giderken Macaristan sınırında Romanya polisi tarafından durdurularak gözaltına alınıyor. Gece geç saatlerde savcılığa çıkartılarak tutuklanması talep ediliyor. 

Bugün mahkemeye çıkarılması beklenen Nalan Oral 2012 yılından bu yana Belçika’da politik sığınmacı olarak yaşıyordu. Türkiye’de yargılandığı davalardan 30 yıl hüküm giyen Nalan Oral, arandığı için yaşadığı toprakları terk ederek Belçika’ya gelmiş ve politik iltica talebinde bulunmuştur. Daha sonra hapishane koşullarında doğan kızını da yanına alarak kadın özgürlük mücadelesinde yerini almıştır. Sosyalist Kadınlar Birliği Belçika yönetiminde yer alan Nalan Oral politik mücadelesine bu topraklarda da sürdürmüştür. 

Şengen ülkeleri arasında yer alan Romanya Devleti aldığı cezalardan dolayı interpol tarafından aranan Nalan Oral’ı tutuklamak ve Türkiye’ye geri iade etmek istiyor. Bu durum Şengen coğrafyasında dolaşım serbestliği hakkının ortadan kalktığını gösteriyor. Avrupa emperyalistlerinin politik sığınmacılar hakkındaki kirli pazarlıkları, dolaşım serbestliğini ortadan kaldırarak, bu konuda alınmış hakları ve özgürlükleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Üstelik politik faaliyetlerinden dolayı onlarca yıl ceza almış devrimciler, sosyalistler ve kadın özgürlük savunucuları, aktivistleri geri iade zulmü ile Türkiye’de hapishaneye gönderilme ile karşı karşıya bırakılıyor. 

Nalan Oral, Türkiye’de haksızlıklara ve kadın düşmanı faşist diktatörlüğün zulmüne karşı direndiği ve mücadele ettiği için çeşitli cezalarla yüz yüze kalmıştır. Romanya Devleti; Türkiye’de ki OHAL ve KHK koşullarında tek adam diktatörlüğünün türlü saldırılarını görmelidir. Geri iade işlemini insani bir talep olan politik iltica sürecine uygun bir şekilde reddetmelidir. 
Nalan Oral, eğer Türkiye’ye gönderilirse haksız cezalara maruz kalacak ve onlarca yıl hapis yatmak zorunda olacaktır. Bundan dolayı bugün görülmesi beklenen mahkemede derhal serbest bırakılmalıdır.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği 

740