Cuma Nisan 19, 2024

Özgür Gelecek Gazetesi yazıişleri müdürü Aslı Ceren Aslan tutuklandı

kaypakkaya-partizan
Özgür Gelecek Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aslı Ceren Aslan tutuklandı. Gazetecilik yapmanın suç haline getirildiği, devrimci ve özgür basın mücadelesinin gözaltı ve tutuklama terörü ile yanıtlandığı bu coğrafyada, faşist TC devletinin tutukladığı gazeteci sayısı 143’e yükseldi.

 

Özgür Gelecek Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aslı Ceren Aslan, Suriye’de ve Rojava’daki son gelişmeleri takip etmek için gittiği Riha’da (Urfa) gözaltına alındı. Ceylanpınar Jandarma Karakolu ve Urfa Emniyet Müdürlüğü’nde darp edilen ve iki kez çıplak aramaya maruz kalan Aslan, 4 günlük gözaltı sürecinin ardından tutuklanarak Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishane’ye gönderildi.

Özgür Gelecek Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aslı Ceren Aslan tutuklandı. Gazetecilik yapmanın suç haline getirildiği, devrimci ve özgür basın mücadelesinin gözaltı ve tutuklama terörü ile yanıtlandığı bu coğrafyada, faşist TC devletinin tutukladığı gazeteci sayısı 143’e yükseldi.

Darp, küfür ve çıplak arama işkencesi…

Sık sık sayılarına toplatma kararı ve haber müdürlerine ceza verilen gazetemiz Özgür Gelecek’in özellikle son iki yıldır Türkiye Kürdistanı’nda yaşanan özyönetim direnişleri sırasında Kürdistan kentlerine giderek haber takibi yaptığı sayılarının her birine dava açılmış, bu davaların bir kısmının sonuçlanması neticesinde gazetemizin Yazıişleri Müdürü Aslan’a daha önce 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Ancak buna karşın gazetecilik faaliyetlerini sürdüren Aslan, Suriye ve Rojava’da yaşanan son gelişmeleri yerinden takip etmek amacıyla gittiği Riha’da (Urfa) 9 Şubat günü gözaltına alındı. Ceylanpınar Jandarma Karakolu’na götürülen Aslan burada darp edildi, cinsiyetçi küfürler ve çıplak arama işkencesine uğradı.

“Böyle bir yola başvurmaya mecbur bırakıldım”

Ertesi gün buradan Urfa Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’ye getirilen Aslan, burada ikinci kez darba ve çıplak arama işkencesine maruz bırakılarak ifade vermeye zorlandı. 4 gün boyunca açlık grevi yapan ve ifade vermeyi reddeden Aslan, 13 Şubat günü çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Aslan hakkında “sınır ihlali” ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklama kararı verilen mahkemede, Aslan hakkındaki suçlamaları reddetti, gazetecilik faaliyetleri kapsamında bölgedeki son gelişmeleri takip ederek geçiş yapmaya çalıştığını ifade etti.                                                             

“Gazeteciliği örgüt bağlantısıyla izah etmeye çalışmak tutarsızlıktır”

Aslan’ın avukatı ise yaptığı savunmada “Gazetecilik mesleği itibariyle öncelik habere doğru bir şekilde ulaşmaktır. Bu kapsamda gazeteci birçok farklı yere gider, herhangi bir tanıdık ya da irtibat kurabileceği bir bağlantı olmaksızın haber yapmak istediği yere gider ve bir şekilde de duruma göre haberini yapar” diyerek gazeteciliğin böyle bir meslek olduğuna ve bunun örgüt bağlantısıyla izah edilmeye çalışılmasının tutarsızlık olduğuna dikkat çekti.

Aslan’ın sosyal medya hesaplarından “örgüt propagandası” yaptığını iddia edilen mahkemede, avukat, “Dosyada müvekkilimin facebook ve twitter hesabından yaptığı paylaşımlar sosyal medyadan ulaşılabilecek haber yapılan paylaşımlardır, yani haberlerdir. Yine paylaşımların yapıldığı linkler Özgür Gelecek gazetesine ait linklerdir. Bu haberler birçok yerde çıkan haberlerdir. Özgür Gelecek gazetesi de yasal olarak faaliyetine devam etmektedir” şeklinde konuşarak iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

Tutuklanan Aslı Ceren Aslan, Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishane’ye gönderildi. 

788