Cuma Nisan 19, 2024

Paris ve Bordeaux’da Gezi’nin Birinci Yılı Eylemleri

kaypakkaya-partizan
Gezi İsyanı’nın birinci yıldönümünde, Fransa’nın Paris ve Bordeaux şehierlerinde eylemler düzenlendi.

Paris:

31 mayıs Cumartesi günü saat 16’da Cumhuriyet Meydanı’nda, Taksim Gezi ayaklanmaları sırasında ve sonrasında Gezi ayaklanmasına bağlı olarak yitirdiklerimiz için ve ayaklanmann 1. yılı dolayısıla Fransa’nın başkenti Paris’te bir miting yapıldı. PARİS TAKSİM DAYANIŞMA PLATFORMU (ATİK, FUAF, FDHF. ACTİT, BİR-KAR, ALINTERİ, HALK CEPHESİ, ODAK) tarafından yapılan etkinlik, Gezi ayaklanmasında şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra hazılanan ortak bildiri Türkçe ve Fransızca okundu. Bildiride tarihe adlarını direnişin kavgada ölümsüzleşen çocukları olarak yazdıran, ETHEM SARISÜLÜK, MEHMET AYVALITAŞ, ABDULLAH CÖMERT, ALİ İSMAİL KORKMAZ, BERKİN ELVAN, MEDENİ YILDIRIM, HASAN FERİT GEDİK, AHMET ATAKAN, MEHMET İSTİF, UĞUR KURT’UN anılarına daima sahip çıkılacağı belirtildi.

Gezi ayaklanmasının, emperyalizmin neo liberal saldırılarına karşı bir cevap olduğu belirtilen bildiride, bu ayaklanmanın devleti ötekileştirme politikalarına da bir cevap olduğu belirtildi. TC faşizminin şu andaki temsilcisi olan faşist AKP tarafından, Aleviler ve Kürtler başta olmak üzere çeşitli inanç, ulus ve milliyetlere ve diğer muhaliflere uyguladığı baskının bu isyanı zorunlu kıldığını ve bunun üç beş ağaç meselesi olmadığı vurgulandı. Tarihi kahramanlıklarla dolu bu devrimci gelenegin bunu da es geçmediği belirtildi. Okunan bildiriden sonra gençler tarafından hazırlanan bir skeç sahnelendi. Gezi ayaklanşmasını anlatan skeç kitle tarafından begeniyle izlendi. Ayrıca etkinlikte gençler tarafından şiirler de okundu. Etkilik boyunca “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Gezi Sehitleri Ölümsüzdür”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganları Türkçe ve Fransızca olarak sık sık atıldı. Ses cihazında yaşanan problemlerden dolayı yapılması gereken müzik programı gerçekleştirelemediği için etkinlik sonladırıldı.

 

Bordeaux:

Fransa’nın Bordeaux şehrinde YDG’nin çağrısıyla Gezi isyanı yıldönümü nedeniyle yürüyüş yapıldı. Stalingrad Meydanı’nda buluşan YDG ve Partizan‘a Devrimci Hareket de destek verdi. Kalabalık ve coşkulu kitle, Türk Konsolosluğu’na kadar sloganlar ve marşlar eşliğinde yürüdü.. Sık sık “Her Yer Taksim Her Yer Direniş“, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Önderimiz Ibrahim Kaypakkaya“, “Faşizme İsyan Halka Önder Partizan” sloganları atıldı.

YDG’li gencler, Fransızca açtığı “Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma; Türkiye’den Kürdistan’a Katliamlar Devam Ediyor” ve yaptığı ajitasyonlarla,  şehir merkezinde dikkatleri üzerine çekti. Yürüyüş sırasında yıldönümünde Gezi şehitleri, Nurhak şehitleri ve Corum Alevi katliam anıldı. Soma katliamı ve Rojava’daki vahşete değinen Partizan,  kavgamızda ölümsüzleşen 5 kızıl karanfili de unutmadı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra konsolosluğa, üstünde “Gezi Sehitleri Ölümsüzdür” yazılı çelenk bırakılarak eyleme son verildi

1661