Salı Nisan 16, 2024

Perinçek'ten itiraflar: “Erdoğan’la Beraber Olacağız”

kaypakkaya-partizan
Perinçek’in “Cemaat’e karşı Başbakan Tayyip Erdoğan’la ittifak yapacaklarını” söylemesi ise, kamuoyunda çokça tartışılan tahliyelerden AKP’nin nasıl nemalanacağını gözler önüne serer nitelikte.

 

Gezi İsyanı ve ardından gelen Cemaat-AKP kamplaşması ekseninde hükümetin ittifak değişimleri sonrası Ergenekon davası tutuklusuyken tahliye olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Akit Gazetesi’ne konuştu. Olay röportajda, itiraf niteliğinde konuşmalarda bulunan Perinçek’in “Cemaat’e karşı Başbakan Tayyip Erdoğan’la ittifak yapacaklarını” söylemesi ise, kamuoyunda çokça tartışılan tahliyelerden AKP’nin nasıl nemalanacağını gözler önüne serer nitelikte.

Röportajda ilgili bölümde Doğu Perinçek, Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonları “haklı” ve “hukuk içinde” şeklinde tarifliyor. CHP’nin Cemaatle yakınlaşmasını tarihi bir hata olarak nitelendiren Perinçek; “F. Örgütünün (Gülen Cemaati) kökünü kazıyacağız, cemaatlerin değil. Bizim karşı olmamızın sebebi gladyo olması, yoksa cemaatler değil. Herkes cemaat derken F. Örgütünden bahsettiği için toplumdaki yaygın ifadeyi kullandım. Ama sonra arkadaşlarım beni uyardı yanlış anlaşılma olur diye. Düzeltelim, bundan sonra hepimiz F. Örgütü diyelim dedim. F Örgütü bir Gladyo olduğu için yargının, polisin, ordunun içinde olduğu için onun kökü kazınmalıdır. Kim onun kökünü kazırsa kimse onun elini tutmayacak ve biz orada beraber olacağız. Çünkü bu kök kazıma bir şiddet, haksızlık olayı değil, hukukun gereği” cümlelerini kullanıyor.

 

Perinçek: “Türkiye’de milli yönetim olması şart”

İtiraf niteliğindeki röportajda konu ile ilgili bir başka ifade de, Başbakan’ın özellikle Gezi İsyanı’nda ayaklanan kitleleri bastırarak toplumsal kutuplaşma için kullandığı milli irade kavramı. Perinçek röportajında, Başbakan Erdoğan’ın ‘milli irade’ söylemini haklı çıkarır şekilde Cemaat’e karşı ERdoğanla birlikte olabileceklerini ifade ederek “Evet, o konuda beraber olacağız. Yani F Örgütünün kökünün kazınmasında kim varsa. Çünkü Türkiye’nin Türkiye’den yönetilmesi için, Türkiye’de bir halk yönetimi milli yönetim olması için bu şart. Hükümetin F Örgütüne karşı yaptığı her şeyde” diyor.

Röportaj, Perinçek’in devrimci harekete karşı küçümser ifadeleri ve “lider, Amerika’nın korkulu rüyası” vb abertılı ifadelerle doluyken, önümüzdeki süreçte AKP ile “Ortodoks” Kemalist çizginin ittifakı ve Ergenekon tahliyelerinin de bunu amaçladığı yönlü yorumları haklı çıkartıyor.

1874