Perşembe Mart 28, 2024

Rosa Lüksemburg * Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez Yolumuzu Aydınlatıyor!

kaypakkaya-partizan
hatırlatıyor. Her defasında devrimci kadınlar olarak sınıf kinimizi bileyerek mücadelenin öznesi olmak için yeminimizi tazeliyoruz. Rosa, Maria, Mirabal kardeşler, Meral, Sakine, Leyla, Fidan ve daha niceleri…

 

15 Ocak 1919’da, Tüm yaşamını sosyalizm mücadelesine adamış, Sovyet Devrimi’nin, başta Almanya olmak üzere diğer ülkelerde de gerçekleşmesi için can bedeli mücadele eden Rosa Lüksemburg, yoldaşı Karl Liebknecht ile birlikte Berlin’de Alman faşizmi tarafından hunharca katledildi.

9 Ocak 2013’te, 35 yıllık mücadele yaşamında Kürt Özgürlük Hareketinin köşe taşlarından ve  PKK’nin kurucu üyelerinden kadın önder Sakine Cansız ve yoldaşları Leyla Şaylemez, Fidan Doğan; Paris’te bir komplo ile katledildiler. Aradan geçen bir yıla rağmen, cinayet hala Fransa devleti tarafından aydınlatılmadı... 

Biz biliyoruz ki; devrimci kadınlara yönelik tüm bu katliamlar; aynı geleneğin ve düzenin temsilcileri tarafından gerçekleştirilmiştir. Olayların yaşandığı tarihler ve coğrafyalar farklı olsa da, toplumsal mücadele içinde yer alan kadınlar, dünyanın her yerinde egemenler için her zaman tehlike arz etmiştir. Tarihler boyudur; kadın hep sindirilip susturularak, toplumun yarısı kölelerin kölesi haline getirilmeye çalışılarak, kadın üzerinden suskun, herşeye boyun eğen itaatkar bir toplum yaratılmaya çalışıldı. Egemenlerin kadın için belirlediği toplumsal sınırlara karşı çıkan, reddeden, kadına biçilen toplumsal rolü değiştirmek için kavgaya atılan kadınlar ise; devletlerin kolluk güçleri tarafından cinsel taciz ve tecavüz de dahi,l her türlü işkenceye maruz bırakılmış, katledilmiştirler. Çünkü egemenler çok iyi biliyorlar ki;kadının bilinçlenip ayaklandığı bir toplumu bastırabilmek mümkün değildir.. 

 

Şehit düşenlerin anıları her defasında; kadınların mücadeledeki yeri, kadınların politik yaşama müdahelesi, mücadelenin en zorlu alanlarında görev alması ve de önderleşmesi noktasında bizleri bir kez daha düşündürüyor ve görevlerimizi hatırlatıyor. Her defasında devrimci kadınlar olarak sınıf kinimizi bileyerek mücadelenin öznesi olmak için yeminimizi tazeliyoruz. Rosa, Maria, Mirabal kardeşler, Meral, Sakine, Leyla, Fidan ve daha niceleri… Onlar, kadının onurlu tarihinin önemli parçaları olarak yüreklerimizdeki ve bilinçlerimizdeki yerlerini aldılar.  Hepsinin gözlerindeki ışıltıyı sahiplenerek, bilinçlerini yüklenerek, mücadeleyi bıraktıkları yerden devralarak bir kez daha “Üç Kürt Yurtsever kadının katledilmesinin perde arkasındaki gizli karanlık güçler açığa çıkartılarak yargılansın!” diyoruz… Bir kez daha, “Vardık, Varız, Var Olacağız!” diye haykırıyoruz.

* Politik Kadınlara Yönelik Katliamları Lanetliyoruz!

* Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez Ölümsüzdür!

* Rosa Lüksemburg ve Daha Nicelerinin  Bıraktıkları Meşaleler Yolumuzu Aydınlatıyor! 

* Jin Jiyan Azadî!

 

1931