Cuma Mart 29, 2024

Sürgünlerden İbrahim Yalçın bize veda etti

kaypakkaya-partizan
Sürgünlerden bir yıldız daha kaydı. Maalesef bugün İbrahim Yalçın bize veda etti.

 

1987’den beri sürgünde yaşayan İbrahim Yalçın bir yıldır çağın melaneti pankreas kanseriyle  savaşıyordu. Çok güçlü ve zorlu bir mücadeleydi. Son ana kadar hiç umudunu yitirmedi. İki haftadır hastanede süren son tedavi de maalesef sonuç vermedi. 13 Nisan saat 14.30’da  uzun uykusuna daldı.

THKP-C (Acilciler) örgütünün önde gelen kadrolarındandı İbrahim Yalçın. 21 Mart 1951’de Maraş Elbistan’da doğan Yalçın, liseyi Elbistan’da, üniversiteyi bugünkü adı Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi olan Galatasaray İşletme Yüksekokulu’nda okudu. Aynı yıl kalmakta olduğu Atatürk Öğrenci Sitesi’nde çıkan çatışmanın ardından yaralı olarak yakalandı ve 45 gün Sağmalcılar Cezaevi’nde kaldı.

THKP-C (Acilciler) örgütüne katıldıktan sonra 1977’de bir kez daha yakalandı. İdam talebi ile yargılandı ancak 1979’da tahliye oldu. Bu arada Sağmalcılar Cezaevi’nden iki Filistinli gerillanın kaçmasında aktif rol oynadığı için devlet tarafından kötü mimlenecekti. 12 Eylül’den sonra yeniden tutuklandı ve 1986’ya kadar hapishanede kaldı. 12 Eylül sonrası hapishanelerdeki faşist baskıları doğrudan yaşayan Yalçın, burada sergilediği direnişle de tanınır. 1987’den sonra Fransa Paris'de sürdüren İbrahim Yalçın,  iki yıl önce Paris polisi tarafından kırmızı bültenle aranıyor gerekçesiyle gözaltına alınıp sorgulandı. TC Devleti 25 yıl aradan sonra bile İbrahim’i unutmamıştı ve kırmızı bültenle ulaşmaya yeltenmişti.  

İbrahim her bulunduğu yerde dostluk, sevgi yayan sımsıcak bir insandı, düşmanı bu kadar korkutmasının yanı sıra.

İbrahim Yalçın üreten bir insandı. Kendi adına iki kitabı basıldı:

Eylül Portreleri isimli şiir kitabı ve Ey Hayat ( THKP-C-Acilciler Anıları) adlı anı kitabının yanısıra birçok makalesi yayınlandı. 

Sürgünlük bitmiş istemiş olmalı ki memleketi Elbistan'da toprağa verilecek.

Işıklar içinde ol İbrahim Yalçın. 

920