Cumartesi Nisan 20, 2024

Tutsak Partizanlar, “Soma’nın hesabı sorulacak”

kaypakkaya-partizan
Soma katliamın sorumlusu komprador patron ağa devleti ve onun AKP hükümetidir ve hesap vermekten kurtulamayacaktır.

 

Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmesinde “trafo patlaması” nedeniyle denildi ama kömür tutuşması sonucu yangın çıktı. Yüzlerce kişi madende mahsur kaldı, resmi açıklamalara göre 301 işçi hayatını kaybetti. Haberlerini televizyondan izleyen sayıları her gün artan işçi ölümleri karşısında büyük bir öfke ve acıya kapılıyor.

Bu bir kader değil katliamdır. Tek başına patronların kar hırsı sonucu gerçekleşen bir katliam değil, devletin AKP’nin politikaları ve uygulamaları sonucu yaratılan bir katliamdır. Zira patronların çıkarına ve menfaatine göre kanun yapan, yasa çıkartan, özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya, örgütsüzlüğe hız veren, içi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan bu hükümettir.

Soma’da olduğu gibi inşaat, tersane ve benzeri ağır, zor iş alanlarında karın tokluğuna çalışan işçiler “iş kazası” altında katledilmeye devam edilmektedir.

Ucuz iş gücü cenneti haline getirilen Türkiye’de 2002’den 2011 yılına kadar tek başına maden ocaklarında katledilen işçi sayısında yüzde 40 artış olmuştur. Bu rakamlarla dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi durumundadır Türkiye. Son 15 günde değişik iş kollarında 42 işçi alınmayan güvenlik önlemleri nedeni ile yaşamını yitirmiştir. Tüm bunlar her türlü demokrasiden uzak, işçi sınıfına düşman komprador patron ağa devletinin ve AKP’nin politikaları sonucu olmuştur.

Soma’da işçilerin şikâyetlerine kulak tıkayanların şimdi cesetlerin üzerinde açıklamalar yapmaları, kendilerini ve patronlarını aklamaya çalışmaları boşuna. Başta Soma halkı olmak üzere değişik ulus, milliyet ve inançlardan emekçi halk meydanlara akmaya ve hesap sormaya devam etmektedir.

Soma katliamın sorumlusu komprador patron ağa devleti ve onun AKP hükümetidir ve hesap vermekten kurtulamayacaktır.

Tutsak Partizanlar olarak Soma’da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine, yakınlarına başsağlığı diliyor, bu zor dönemlerinde yanlarında olduğumuzu bildiriyor, bu katliamın hesabını soracağımıza söz veriyoruz…

(Tüm Hapishanelerdeki Tutsak Partizanlar)

1540