Cuma Nisan 26, 2024

Beyzo teyze sonsuzluğa uğurlandı

kaypakkaya-partizan
Amed'in son Ermenilerinden 87 yaşındaki Beyzar Alata, bugün Meryem Ana Kilisesi’nde son yolculuğuna uğurlandı.

 

Amed'deki son Ermenilerden biri olan Bayzar Alata için Sur ilçesindeki Meryem Ana Süryani Kilisesi'nde tören düzenledi. Tören sonrası "Beyzo teyze" olarak bilinen ve dün hayatını kaybeden Bayzar Alata Süryani Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Amed'de yıllardır kilise bahçesindeki evinde yaşayan Bayzar Alata (87) geçtiğimiz ay dini nikahla yaşadığı Sarkis (Sıtkı) Eken (84)'le resmi nikah yapmıştı. Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen nikah töreninden sonra halaylar çekilmişti.  Amed'de yaşayan son  Ermenilerinden 1927 Büyükkadı doğumlu Bayzar Alata ile 1930 Silvan doğumlu Sarkiz (Sıtkı) Eken kilise nikahı ile bir ömür geçirmişlerdi. Bayzar Alata, dün hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden Alata için bugün Meryem Ana Süryani Kilisesi'nde düzenlenen cenaze merasimine Ermeni halkı, Alata'nın akrabaları ile Amedli komşuları katıldı. Alata için kilisede ayin düzenlendi. Cenaze daha sonra omuzlar üstünde Alata'nın kilise bahçesindeki evinin önüne getirildi. Burada yakınları hakkını helal etti, vasiyetini yerine getirdi. Yapılan duaların ardından cenaze kilise bahçesinden omuzlarla cenaze aracına taşındı. Alata'nın cenazesi Eskihal semtindeki Süryani Mezarlığı'na toprağa verildi. Alata'nın eşi Sarkis Eken ise güçlükle ayakta durabildi.

Meryem Ana Kilisesindeki törene Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Şeyh Said'in torunlarından Muhammed Akar ile çok sayıda kişi katıldı.

Vasiyeti yerine getirildi nikahsız ölmedi

Geçtiğimiz Nisan ayında nikah şahitliğini Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın yaptığı törende Bayzo Alata, “Nikahsız ölmek istemedim” diyerek nikah masasında oynaması herkes tarafından alkışlanmıştı.

60 yıl sonra nikahı kıyılan Bayzo Alata, tüm Ermeni arkadaşlarının yıllar önce gittiğini ve kimsenin kalmadığını ancak kentin kendilerine sahip çıktığı ifade ederek, “Nikâhımın kıyılmasını çok istiyordum. Bugün çok mutluyum. Her zamanki gibi yalnız bırakmadılar bizi. Herkes bizi seviyor. Ben de onları seviyorum. Allah herkese böyle mutlu birgün versin” diye konuşmuştu. 

1537

Son Haberler