Pazar Nisan 28, 2024

Birleşik Haziran Hareketi boykot ve eylemlere başlıyor

kaypakkaya-partizan
Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi'nde aldığı kararla ülke çapında boykot ve eylemlere başlayacağını duyurdu

 

Birleşik Haziran Hareketi (Haziran Hareketi) 43 ilden 137 meclisten gelen 1500 delegeyle oluşturduğu Türkiye Meclisi'nde aldığı kararlarla boykot ve sokak eylemlerine başlayacağını duyurdu. Haziran Hareketi tarafından yayınlanan 'Türkiye Meclisi Kararları'nda AKP'ye karşı kurulacak ilk barikatın gericileştirme ve dinselleştirmeyle karşı karşıya kalan eğitim alanında kurulacağı ifade edildi.

Türkiye Meclisi Kararları'nı 4 başlık altında kamuoyunun bilgisine sunan Haziran Hareketi, AKP diktatörlüğüne vurgu yaparak Haziran Halk Meclisleri'nin mücadele için görev üstleneceğini bildirdi. TBMM'nin tek parti ve tek adam diktatörlüğünü onaylayan bir mekanizma işlevi gördüğünün altını çizen Haziran Hareketi, emekçilerin hak ve istemleri için mücadelede görev üstleneceğini belirtti. Birleşik Haziran Hareketi'nin ilk başlığında yer alan kararı şu şekilde;

'HAZİRAN HALK MECLİSİ MÜCADELE İÇİN GÖREV ÜSTLENİYOR'
''Yüksek seçilme barajı, antidemokratik seçim / parti yasaları, tek parti diktatörlüğünün sandık hileleri, ülkemizde seçme-seçilme hakkını hukuken ve fiilen ortadan kaldırmıştır.

TBMM, tek parti ve tek adam diktatörlüğünün iradesini onaylayan bir mekanizma işlevi görmektedir.

Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi, bu koşullarda, yurttaş çoğunluğunu oluşturan emekçilerin hak ve istemlerinin en katılımcı biçimde ortaya çıkarılması, kamuyla paylaşılması ve uğrunda mücadele yürütülmesi için görev üstlenmeye karar vermiştir.

Harekete bağlı tüm yerel meclisler, faaliyet gösterdikleri yer ve konular üzerinde halkın kolektif karar ve uygulama organları olarak çalışacaklardır.''

***

AKP'ye karşı mücadelede ilk barikatı eğitim alanında yaşanan gericileşme ve dinselleşmeye karşı kuracağını bildiren Haziran Hareketi, 'Bilimsel ve Laik Eğitim için AYAKTAYIZ' başlıklı kampanyasına ilişkin eylem ve boykot takvimini açıkladı. 4+4+4 kesintili eğitim sistemi ile başlayan dinsel dönüşümün, tüm okulların imam-hatipleştirilmesi, eğitimin dinselleştirilmesinin anaokullarına kadar indirilmesi ve Osmanlıca dersi gibi adımlarla sürdürüldüğünü belirten Haziran Hareketi, karma eğitimin kaldırılmaya çalışıldığını ifade etti.

AKP'nin eğitimi dinselleştirerek itaatkar bir nesil yetiştirmenin peşinde olduğunu kaydeden Haziran Hareketi, AKP'nin bir yandan da genç ve ucuz işgücü sömürüsünü yoğunlaştıran politikaları hayata geçirdiğini belirtti. Birleşik Haziran Hareketi'nin 2'nci başlıkta yer alan 'Bilimsel ve Laik Eğitim için AYAKTAYIZ' kampanyası dahilinde aldığı eylem ve boykot kararları şu şekilde;

Birleşik Haziran Hareketi 'Bilimsel ve Laik Eğitim için AYAKTAYIZ' kampanyası eylem takvimi
* Ocak ayının ilk haftası sonunda, tüm meclislerimizin bulundukları yerlerde bu kampanyayı ilan eder ve birlikte mücadeleye çağıran ilk “ses verme” eylemlerini gerçekleştirir.

* Mücadelenin sürdürülmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla paneller, forumlar, konferanslar düzenler. Boykotun ülke çapında ve kitlesel boyutta örgütlenmesi için veliler, öğrenciler, eğitim emekçileri ve bu alandaki tüm direnme odakları ile birlikte ortaklaşa bir çalışma yürütür.

* Boykot günlerinde çocuklara verilmek üzere alternatif bir ders hazırlar ve o hafta ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki bütün öğrencilerin bu ders materyalinden yararlanması ve derse katılması için çaba gösterir.

* Eğitim boykotu; zorunlu din dersleri, Osmanlıca dersi, ilköğretim okullarında türbanın önünü açan yönetmelik gibi tüm dinsel adımların geri çekilmesini ve bilimsel, laik, eşitlikçi bir eğitimin inşa edilmesini siyasi talep olarak ileri sürer.

***

Her türlü emek alanında sermayenin tamamen ve koşulsuz çekilmesini sağlamak için örgütlenme ve eylemlilikler geliştireceğini belirten Birleşik Haziran Hareketi, madenlerden başlayarak bütün iş kollarında kamulaştırma için mücadele ecedeğini bildirdi. 'Hakkımız olanı almak için ayaktayız' başlığıyla duyurulan 3'üncü kararda, işçi sınıfının bütün iş yerlerinde yönetime katılması, iş kurullarının oluşturulması ve taşeron sistemine karşı verilecek mücadelenin hedef olarak önlerine konulduğu belirtildi.

Birleşik Haziran Hareketi'nin 6 alt başlıkta açıkladığı 3'üncü kararı şu şekilde;

HAKKIMIZ OLANI ALMAK İÇİN AYAKTAYIZ!
1. Eğitim, sağlık, belediye, ulaşım, enerji hizmetlerindeki özelleştirmeleri geri almak, bu alanlardan sermayenin tamamen ve koşulsuz çekilmesini sağlamak, madenlerden başlayarak bu sektörleri kamulaştırmak ve halkın denetimine açmak için mücadele edeceğiz. Bizim olanı geri alacağız!

2. İşçilerin, tüm işyerlerinde yönetime katılmasının sağlanması; iş cinayetlerinin önüne geçmenin en etkili yolu olarak işçilerden oluşan kurulların oluşturulması; iş güvenliği önlemlerinin alınmasında ve denetlenmesinde bu kurulların yetkili ve inisiyatif sahibi kılınması; taşeron uygulamalarına son verilmesi için mücadele edeceğiz. İş cinayetlerinin tek çaresi, işçi denetimidir!

3. Birleşik Haziran Hareketi, açlık sınırının altındaki asgari ücret uygulamasını usulden ve esastan reddetmektedir. Asgari ücret, tüm işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin gelirine temel olan ücrettir; hiçbir koşulda açlık sınırının altında olamaz! Bu aşamada, DİSK’in açlık sınırı olarak belirlediği aylık 1800 TL’nin kesintisiz net asgari ücret olarak saptanması için mücadele edeceğiz. Net 1800 TL asgari ücret!

4. Mezarda emekliliğe, kayıtdışı ve güvencesiz uzun çalışma saatlerine, taşeron köleliğine, işsizliğe son vermek için mücadele edeceğiz. İşsizliğe, kayıtdışı çalışmaya, mezarda emekliliğe hayır! Çalışma sürelerinin kısaltılması için alanlara!

5. Emekçilerin hak ettiği ücreti elde etmesini sağlayacak olan GREV hakkının; menfaat grevi, hak grevi, dayanışma grevi, siyasi grev ve genel grev hakkı da içinde olmak üzere tüm boyutları için ayağa kalkıyoruz!

6. Grev ve toplusözleşme hakkını daha da kısıtlayacak İş Güvenliği Yasa Tasarısı’na karşı çıkmak için tüm emekçileri ve emek örgütlerini ayağa kalkmaya çağırıyoruz.

***

Haziran Hareketi'nin Türkiye Meclisi'nden çıkan kararlar arasında son olarak Ortadoğu ve Dünya değerlendirmesi yapıldı. 'Yeni türden bir emperyalist paylaşım ve hegemonya savaşının içinden geçiyoruz' ifadelerinin kullanıldığı kararda, günümüz savaşlarının arkasında emperyalist rekabetin bulunduğu ifade edildi. 'Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi, Kürt ve Türk emekçilerinin AKP iktidarına, yağmacı düzene ve emperyalizme karşı ortak mücadelesinde üzerine düşen görevleri yapmaya hazırdır' ifadeleriyle bitirilen 4'üncü karar şu şekilde;

EMPERYALİST SAVAŞA KARŞI AYAĞA KALKIYORUZ!
Yeni türden bir emperyalist paylaşım ve hegemonya savaşının içinden geçiyoruz. Dünyanın her yerindeki savaşların, kontrollü-kontrolsüz her türlü çatışmanın arkasında emperyalistlerarası rekabet var.

Birbirinden gerici din / mezhep ayrılıkları ve etnik düşmanlıklar temelinde bölünüp parçalanan dünyanın enerji deposu Ortadoğu, bu çekişmenin merkezindedir ve daha şimdiden bir kan gölüdür.

AKP iktidarı, gerici ve yayılmacı amaçlarını gerçekleştirmek; içeride zayıflayan kitle desteğini artırmak için ülkemizi Ortadoğu’daki emperyalist-mezhepçi savaşlara gözünü kırpmadan sürükleyebilecek bir iktidardır.

Birleşik Haziran Hareketi, emperyalizmin bölgemizi etnik ve mezhep ayrılıkları temelinde kan gölüne çeviren her tür müdahalesine karşı halkların özgürlüğü için; AKP’nin bu kanlı oyun içinde üstlendiği mezhepçi-kışkırtıcı pozisyona karşı bağımsızlık için mücadele edecektir.
Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi olarak, elimizdeki tüm örgütlenme ve seslenme araçlarıyla savaş oldubittilerine karşı toplumumuzun demokratik, barışçı güçleriyle birlikte direneceğimizi ilan ediyoruz. Çocuklarımızın emperyalist savaşta yok olmasına izin vermeyeceğiz!

AKP’nin etnik ve mezhepsel ayrışmaları derinleştirerek geliştirdiği iç savaş politikalarının karşısına, emek ve toprak kardeşliği, eşit yurttaşlık ve özgürlük ilkeleriyle çıkıyoruz.

Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi, Kürt ve Türk emekçilerinin AKP iktidarına, yağmacı düzene ve emperyalizme karşı ortak mücadelesinde üzerine düşen görevleri yapmaya hazırdır.

1299