Cumartesi Nisan 27, 2024

Devrimci, İlerici ve Yurtsever Kamuoyuna!

kaypakkaya haber
Devrimcileşmeyen Bir Kişilik Olarak M.Y’nin Boşandığı Eşine Karşı Gerçekleştirdiği Silahlı Saldırıyı Nefretle Kınıyoruz!

 

Dünyanın her yerinde günde onlarca kadın, eşleri, babaları, kardeşleri ve yaşadıkları erkek arkadaşları tarafından katlediliyorlar. Dünya da her 13 dakikada bir kadının erkekler tarafından öldürülmesi kadınların nasıl bir kıyıma uğradıklarını yeterince açıklamaktadır.

Kadınlara karşı yapılan bu saldırılar sadece sıradan, gerici ve dinci erkekler tarafından yapılmıyor. Ne yazık ki, bu saldıralar ve öldürmeler kendilerine devrimci, ilerici ve yurtsever diyen erkekler tarafından da yapılıyor.

Bu saldırıların bir benzeri ve devamı olarak yine kendisine “devrimciyim“ diyen M.Y tarafından 16 Ağustos 2023 tarihinde İsviçre’nin Fribourg şehrinde gerçekleşti. Aldığımız bilgiye göre, uzun süredir ayrıldığı eşinin yeniden kendisiyle birlikte olması için baskı yapan M.Y. kadının kendisini reddetmesi üzerine, 16 Ağustos günü kadının evinin önüne gelerek eski eşini ve erkek arkadaşını silahla yaralamış ve ardından gidip polise teslim olmuştur.

M.Y’nin hem kendi çevremizde hem de devrimci kamuoyunda bir “devrimci“ kişilik olarak tanınması, bu saldırıyı daha da vahim kılmıştır. Uzun süre saflarımızda bulunan M.Y. kadına yönelik bu saldırısı onun devrimcileşmediğini gösteriyor. Hiçbir bahane ve gerekçe M.Y’nin eski eşine silahla saldırmasını haklı kılmaz. Feodal ve gerici bir erkek egemen anlayışla kadını kendi mülkü gören bu kişiliğin devrimcileşmediği açıktır.

Bu saldırı ilk de değildir. Devrimcilik yapmış, örgütsel faaliyet içinde bulunmuş ve sorumluluklar üstlenmiş bu eski devrimciler, kendilerinden ayrıldığı ya da ayrılmak istediği için, hatta kendileri ayrılmak isteyen taraf oldukları durumda dahi eşlerini öldürdüklerine veya yaraladıklarına defalarca tanık olduk. Avrupa’da böyle olaylarda birçok kadının bu devrimcileşmeyen kişilikler tarafından öldürüldüğüne devrimci ve yurtsever kamuoyu yakından tanıktır. Mayıs 2020 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde kendisine devrimciyim diyen K.E’ın eski eşini bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs etmesi, keza, aynı yılın Şubat ayında kendilerine yurtseverim diyen kişiliklerce Dortmund’da Olania Çendy ve Hildesheim’de Besime Akıncı’nın, Zürih’te 2021 yılında A.K’nın eski eşi Fulya Demir’i öldürmesi hala akıllardaki yerini korumaktadır.

M.Y’nin uzun süredir rahatsız ettiği kadın arkadaşımıza bir devrimciye yakışır bir tutum takınmadığı, kadına mülkiyetçi ve feodal bir anlayışla bakmasından dolayı kendisin birçok kez uyarılarak tavır alınmıştır. Alınan tavır üzerine de bir yıl önce kurumumuzla ilişkisi kesilmiştir.

M.Y’nin eski bir taraftarımız olması bizim bu olay karşısında daha da duyarlı olmamızı zorunlu kılmaktadır. Devrimcileşmeyen bu kişiliğin bize ve genel olarak devrimcilere verdiği zarar ortadadır.

Nereden ve kimden gelirse gelsin, kadına yönelik hür türden şiddeti bir kez daha kınadığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.   Tüm devrimci ve yurtseverlerin bu olaylar karşısında çok daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.

ATİK- Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu

Yeni Kadın

414