Cumartesi Nisan 27, 2024

Haziran Hareketi Tutuklama "Gerekçesi"ni Üstlendi!

kaypakkaya-partizan
Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Sekreteryası, üyelerinin “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanmasıyla ilgili İzmir’de açıklama yaptı.

 

İzmir’de Onur Kılıç’ın bir ay önce katıldığı eylemdeki sloganda “Hırsız katil Erdoğan” dediği gerekçesiyle, TCK 299. Maddesindeki “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla Cuma günü tutuklanmasının ardından Edirne'de Kadir Yavaş da aynı suçlamayla tutuklandı. Cumartesi günü de Manisa'nın Akhisar ilçesinde yapılan açıklamada "Aynı suçu ben de işliyorum" dediği için üniversite öğrencisi Şafak Kurt tutuklandı. Bu sabah da Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Buğra Aydoğan gözaltına alındı. Aydoğan’ın hafta sonu katıldığı eylemde attığı sloganla “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” öne sürülüyor.

Yarın 12:00’de İzmir adliyesi önündeki basın açıklamasının ardından tutukluluğa itiraz dilekçesi verilecek.

“Siyasi eleştiri”

Birleşik Haziran Hareketi'nin açıklamasında, üç kişinin “Hırsız katil Erdoğan” sözleri gerekçe gösterilerek tutuklandığı ifade edildi.

“Tutuklamalara gerekçe oluşturan sözler bizim sözlerimizdir. Ve bu ülke nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan milyonlarca insanın da görüşüdür. 'Hırsız katil Erdoğan' sözü bir hakaret olarak görülemez. Bu milyonlarca insan için bir gerçeklik, sözün konusu olan kişi açısından da fark etmesi gereken bir siyasi eleştiridir.”

“Biz bugün burada karşınıza çıkmış olan Haziran hareketi sorumluları olarak açıkça söylüyoruz. 'Hırsız katil Erdoğan' sözünün altında bizim imzamız vardır. Tutuklanan arkadaşlarımızın, Onur Kılıç'ın, Şafak Kurt ve Kadir Yavaş'ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Buca hapishanesinde

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi de daha önce “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla Konya’daki bir lise öğrencisiyle eski milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın tutuklandığını ifade etti ve Kılıç’la ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet tarihinde bilindiği kadarıyla üçüncü kez bir yurttaş bu suçlamadan tutuklandı. Daha önce tutuklananlar serbest bırakıldı.”

“Buca Hapishanesinde Onur Kılıç’ı ziyaret ettik. Tecrit koğuşu denilen, ısıtması olmayan, tuvaletinin kapısı olmayan, havalandırması olmayan farelerin cirit attığı bir koğuşta, yedi kişiyle birlikte, önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar tutulacağını öğrendik. Hapishanedeki bu kabul edilemez ve keyfi uygulama bir an önce son bulmalı, Onur Kılıç derhal normal bir koğuşa alınmalıdır.” (AS)

 

1186