Cumartesi Nisan 27, 2024

IŞİD Paris'te:Mizah dergisi Charlie hebdo'ya saldırı 12 ölü

kaypakkaya-partizan
Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya baskın düzenlendi. Saldırıda 11 kişi hayatını kaybederken, 6’sı ağır birçok kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Saldırganlar uzun süre büroyu işgal ederken, binayı kuşatan polisle de çatıştı.



Derginin dönem dönem Muhammed Peygamber ile ilgili yayınladığı karikatürleri protesto eden grup önce roket atarla Paris’te  10 rue nicolas appert, 75011 adresinde bulunan büroya saat  11.30 civarında dışarıdan bir saldırı düzenledi. Ardından büroya giren grup kaleşnikof silahlarla içeride çalışan gazetecilerin üzerine ateş açtı.

Fransız gazetelerinin internet siteleri, saldırganların ‘Allahü Ekber’ diye bağırdığını yazdı.

-Dergi, İslam ülkelerinde rahatsızlık yaratan karikatürleriyle de tanınıyor… Dergi özellikle Muhammed Peygamber konulu karikatürleriyle tepki çekmişti. Derginin son attığı tweet’te de IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin yer aldığı bir karikatür de vardı. Tweet’te ‘Tebrikler bu arada’ yazıyordu.

Yıllardır bu tarz karikatürler yayınlayan dergi sık sık tehdit alıyordu. 2012 yılında Fransa’nın Dışişleri Bakanı olan Laurent Fabius, karikatürlerden “kaygı duyduğunu” belirtmiş; sorun çıkabilecek ülkelerde özel güvenlik önlemleri alınmasını istediğini kaydetmişti.

Bakan Fabius, Batılı ülkelerin elçiliklerinin tehdit altında olduğu bir dönemde bu karikatürlerin basılmasının “ateşe körükle gitmek” olduğunu da ifade etmişti.ptt

Başbakan Jean-Marc Ayrault ise dışişleri bakanlığının internet sitesinde yayınlanan bir mesajda “İfade özgürlüğü Fransa’nın temel ilkelerinden biridir. Laiklik ve dini inançlara saygı da öyle.” dedi.

Derginin Charb lakaplı editörü Stephane Charbonnier ise şiddeti teşvik ettiği ve vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı eleştirilerini reddetti.

Editör karikatürlerin amacının peygamberle değil, filmle dalga geçmek olduğunu savunuyor.

Charbonnier bir başka konuşmasında da “Nasıl ki ben camiye gidip inandığım herşeye ters düşen konuşmaları dinlemiyorsam, Müslümanlardan da Charlie Hebdo’yu okumalarını beklemiyorum” demişti.

1340

Son Haberler