Cumartesi Nisan 27, 2024

Kürdistan halkı serhildana kalkmıştır !

kaypakkaya-partizan
Sokağa çıkma yasağına, polis ve Hizbullah saldırılarına rağmen Kürt halkı sokaklardan çekilmiyor

 

Kürdistan illeri bugüne de Kobanêleşerek başladı. IŞİD saldırılarına karşı dün yapılan eylemlere polisin ve IŞİD uzantısı Hizbullah'ın (HÜDA-PAR) saldırısında 11 kişi hayatını kaybederken, 6 ilde de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Kürt halkı gece boyunca filen sokağa çıkarak ya da ses çıkarma eylemleri yaparak devlet ve paramiliter güçlerin saldırılarını protesto etmeyi sürdürmüş, sıkıyönetimi tanımadığını ilan etmişti. Kürt halkının görkemli serhildanı karşısında korkuyla karışık bir saldırganlığa kapılan burjuva devlet, sabah da tanklar ve askeri birliklerle Amed, Van, Batman ve Mardin daha pekçok il ve ilçede sokaklarına indi!

Bu kapsamlı saldırılara rağmen Kürt halkının Kobanê'ye olan tutkulu bağlılığı ve isyan ruhu geriletilemiyor. Hemen her ilde halk kolluk güçlerinin saldırıları altında halk sokaklara akıyor, kolluk güçleriyle şiddetli çatışmalara giriyor. Van'da dün polis tarafından katledilen Hamit Caner'in cenaze törenine saldıran kolluk güçlerinden sonra Hizbullah yine sahneye indi. Amed ve Muş şiddetli çatışmaların yaşandığı eylemlerde. Varto, polisin dün katlettiği Hakan Baksur'un öfkesiyle ilçe merkezine inmiş durumda. Okulların boykot edildiği Dersim'de halk sokaklarda. Mardin Kızıltepe'de denetim halkın elinde.

Patnos

Erzurum Karayazı'dan sonra Ağrı Patnos'ta da göstericiler eylemdeydi.  AKP’nin elinde bulunan belediye binası ve çok sayıda araç yakıldı, çeşitli işyerleri tahrip edildi.Belediye Başkanı AK Partili Cem Afşin Akbay’ın ve çalışanların boşalttığı belediye binasına giren eylemciler içerden ve dışardan ateşe vererek belediye binasını yaktı. Belediyenin makine parkında bulunan itfaiye aracı, kamyon, traktör, iş makinesi, minibüs gibi taşıtlar da ilçe merkezine getirilerek yakıldı.

 Van

İlk saldırı haberi Van'dan geldi. Polisin dün Kobanê'ye dönük IŞİD saldırılarına karşı sokağa çıkan halkın üzerine ateş açması sonucu hayatını kaybeden Hamit Caner'in cenaze töreni polisin gaz bombaları ve ateşli silahlarla gerçekleştirdiği yeni bir saldırıya sahne oldu! Hamit Caner yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir törenle Van'daki Selim Bey mezarlığında toprağa verildi. Asker ve polis cenaze töreninden sonra gaz bombaları ve tazyikli suyla halka saldırdı. Saldırıya taşlarla yanıt veren kitleyle kolluk güçleri arasında çatışmalar başladı.

Çatışmalar sırasında Newroz Parkı’nda geçen HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve DBP İl Başkanı Musa İtah’ı hedef göstererek saldıran polis, halka küfür ve tehditler savurdu. Duruma tepki gösteren Üçer ve emniyet müdür yardımcısı olduğu belirtilen yetkili arasında tartışma yaşandı. Üçer’in tartaklandığı tartışma esnasında emniyet yetkilisi küfür ve tehditlerine devam ederek Üçer’e, “Sen benim vekilim değilsin. Ayağınızı denk alın” tehdidinde bulundu. Atılan yoğun gazdan dolayı Üçer ve DBP’li yöneticilerin girmek zorunda kaldığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü binasının camlarını kıran polis, içeriye gaz bombaları atarak, çevredeki yurttaşlara saldırmayı sürdürüyor. Kent merkezinde ise açıklama için Feqiyê Teyran Parkı’na saldırı düzenleyen polis ile karşılık veren halk arasında çatışmalar yaşanıyor.Çatışmaların sürdüğü Van'da, IŞİD sempatizanı olduğu belirtilen sakallı ve şalvarlı 5 kişi, ellerinde silahlar ile Sanat Sokağı'na indi. Polisle birlikte, halkın üzerine zaman zaman ateş açan gruba polis müdahale etmezken, ellerinde kaleşnikof ile bekleyen grup yurttaşlara tehditler savuruyor. Olay yerinde gergin bekleyiş sürüyor.

Amed

Tüm eğitim kurumları 13 Ekim'e kadar tatil edildi. Bağlarda süren çatışmalarda bir çocuk başına isanet eden gaz bombasıyla ağır yaralandı.

Ağrı-Doğubeyazıt
Ağrı Doğubeyazıt’ta Kobanê’ye yönelik saldırılar ve dünkü devlet-hizbullah-sivil faşist terörünü protesto etmek DBP ilçe binası önünde yapılan açıklamanın ardından polisin halka saldırdı. Gençlerin Iğdır Caddesi'nde barikat kurarak karşılık verdiği çatışmalar ilçenin birçok noktasına yayıldı. Gençler cadde üzerindeki A101 marketine taş ve molotoflarla saldırdı olaylar devam ediyor.

Erzurum-Karaçoban

Erzurum'un Karaçoban ilçesinde ise ilçe merkezinde toplanarak yürüyüşe geçen kitleye polis saldırısı ile başlayan çatışmalar devam ediyor. Kepenklerin kapalı olduğu kentte polis halka, gaz bombası, biber gazı ve plastik mermiler ile saldırıyor.

Iğdır

Iğdır’da DBP öncülüğünde yapılan basın açıklamasının ardından dağılan kitleye Kekilli Caddesi konuşlandırılan polisler gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Kitlenin karşılık vermesi üzerine çatışmalar devam ediyor.

Erzurum-Karayazı
Erzurum'un Karayazı ilçesinde, polisin yürüyüş yapan kitleye, tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırması sonucu çıkan çatışmalar devam ederken, çatışmalar esnasında polisin attığı gaz bombası Sinan Sümbül isimli yurttaşın kafasına isabet etti. Ağır yaralanan Sümbül, Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalesinin ardından Erzurum'a sevk edildi.

Binalar ateşe verildi
Sinan Sümbül'ün yaralanmasına tepki gösteren kitle, Ziraat Bankası, CHP ve AKP ilçe binalarını ateşe verdi. AKP İlçe binasına geçen bir grup genç ise binaya PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterini astı. Müdahaleye karşılık verilen ilçede çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

Muş-Malazgirt

Muş Malazgirt’te de polis halka plastik mermilerle saldırdı, başlayan çatışmalar esnasında üçü ağır beş kişi plastik mermilerle yaralandı.

Muş-Varto

Kobané direnişine destek vermek için düzenlenen yürüyüşe polisin saldırısı ile başlayan ve Hakan Baksur'un polis kurşunu ile katledilmesiyle şiddetlenerek geç saatlere kadar süren çatışmalar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen halk ilçe merkezine indi. İlçe merkezinde cadde ve sokaklara barikatlar kurarak, sloganlar atan gençlerin bekleyişi sürüyor.

Muş

Muş'ta ise, Bingöl-Erzurum Karayolu'na barikatlar kurarak, yolu trafiğe kapatan gençler ile gaz bombası ve tazyikli su ile saldıran polis arasında çatışma çıktı. Saldırıya müdahale ile başlayan çatışmalar ara sokaklarda devam ediyor.


Van-Muradiye

Van’ın Muradiye ilçesinde dün yaşanan polis şiddetini protesto etmek için DBP ilçe binasında bir araya gelen binlerce kişiye gaz bombası ve plastik mermi ile saldıran polis ile halk arasında çatışma başladı. Polise taş ve havai fişeklerle karşılık veren halkın karşısında geri çekilen polis yine Hükümet Konağı’na sığındı. İlçeye gelen takviye polisler ile halk arasında çatışmalar ilçe genelinde yayılarak devam ediyor.
Çatışmalar esnasında polisler kitlenin üzerine panzerler ile saldırırken, olaylar esnasında Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Tunç, polisin attığı gaz bombasının sırtına isabet etmesi sonucu yaralandı.

Ağrı-Diyadin
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde ise DBP ilçe binası önünde toplanan gençler, “Bijî serok Apo!”, “Bijî berxwdana YPG’ê!” sloganları eşliğinde İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Saat kulesinin bulunduğu alana varan gençler barikat kurarak, gaz bombası ile saldıran polis ile çatıştı. Çatışmaların sürdüğü ilçede gençler, A101 marketi ve Hür Dava Partisi binasını taş ve havai fişek yağmuruna tuttu. Askerlerin ve polislerin Hür Dava Partisi binasını korumaya aldığı ilçede, çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.
 

Van-Erciş
Van’ın Erciş ilçesinde dün başlayan eylemler bu gün de sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor. Dalan caddesinde bir araya gelen çok sayıda kişi “Bijî berxwedana Kobanê!”, “Kürdistan Faşizme mezar olacak!” sloganları ile yürüyüşe geçti. Polisin biber gazı, plastik mermi ve gerçek silahlarla saldırdığı kitle, taşlar ve Molotoflar ile saldırıya karşılık verince, çatışmalar Yeşilova Mahallesi ve ara sokaklara taşarak devam ediyor.

Mardin-Kızıltepe 

Kobanê direnişi için günlerdir ayakta olan halk, eylemlerini devam ettiriyor. Sabah saatlerinden itibaren halk alanlara çıkarak, adeta kentin kontrolünü eline aldı. Sokağa çıkma yasağına ve asker ile polislerin zırhlı araçlarla yığınak yaptığı kentte, her sokak, cadde, mahalle ve kent merkezi direniş kalesine dönüştü. Barikatların kurulduğu kentte, halkın "Bijî berwedana YPG'ê!" sloganları yankılanıyor. Tarihi uluslararası İpekyolu'nun trafiğe kapatılması sonucu uzun kuyruklar oluşurken, İpekyolu'na polislerin takviye yapması sonucunda halk ile polisler arasında çatışma çıktı. Mahalle halkının tümü İpekyolu'nu Musa Anter Caddesi'ne bağlayan üç yola akıyor. Zırhlı araçlarla üç yola gelen ve müdahaleye başlayan polisler ile halk arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Zırhlı araç ve polisleri üç koldan çevreleyen halk, polislere taş ve Molotof kokteylleriyle müdahale ediyor. Polisin yoğun kullandığı gaz bombalarına rağmen sokakları bırakmayan halkın direnişi karşısında bir adım dahi atamayan polisler, her yere rast gele ateş açıyor.

Batman

 Batman'da Kobanê direnişine destek vermek amacıyla dün gün boyu gerçekleşen eylemler ile direniş karşısında geri çekilmek zorunda bırakılan polislere bugün çevre illerden takviye yapıldı.Çok sayıda çevik kuvvet polisi bindirildiği midibüslerle Batman Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Emniyete giriş yapan takviye ekiplerin çevre illerin yanı sıra Karaman ve Hatay gibi illerden getirildikleri öğrenildi.Batman’da dün gün boyu yaşanan Kobanê’ye sahip çıkma eylemlerinde akşam saatlerinde Hür Dava Partisi üyeleri tarafından halkın üzerine ateş açılması sonucu Emre Demir katledilirken çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Hür Dava Partisi Batman İl Başkanlığı önünde yaşanan silahlı saldırıda, Hür Dava Partisi üyelerinin hedef gözeterek ateş ettikleri, bir kişiyi linç etmeye çalıştıkları görüntülere yansıdı.Öte yandan, Batman valiliğinin sokağa çıkma yasağını uzatmasına rağmen kentin kenar mahallerinde eylemler devam ediyor.

DİHA ve ANF'den derlenmiştir


1612

Son Haberler