Cumartesi Nisan 27, 2024

MLKP Avrupa Komitesi: MLKP kurucu üyesi Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaş ölümsüzdür!

kaypakkaya haber
MLKP Avrupa Komitesi’nin Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaş ile ilgili yaptığı açıklamayı aynen yayımlıyoruz: MLKP kurucu üyesi Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaş ölümsüzdür! Türkiye ve Kürdistan işçi sınıfı ve emekçi halkları; Dünya proletaryasının öncü politik örgüt ve partileri; Kardeşler;

 

Acımız büyük… Partimiz MLKP, kurucu üyelerinden, 50 küsür yıllık devrimci deney ve birikime sahip bir çınarını, Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaşı kaybetti.

Acımız büyük… Dünya devrimci ve komünist hareketi, M-L bilimine sarsılmaz inançla bağlı, enternasyonal proletaryanın yegane kurtuluşu olan sosyalizmin kararlı bir savunmanı ve savaşçısını kaybetti.

Acımız büyük… Devrim ve sosyalizm davasına adanmış yüzlerce genç ve kadın nitelikli bir öğretmenini kaybetti.

Kardeşler,

Gerçek adı Sadi Ceylan olan, önceleri Selim Tanyeli, partili süreçle birlikte Dr. İbrahim Okçuoğlu müstear adıyla tanınan “Doktor” yoldaşımızı yakalandığı amansız bir hastalık sonucu kaybettik. Dr. İ. Okçuoğlu yoldaş, 10 Şubat 1951 yılında başladığı hayat yolculuğunu 24 Ağustos 2023’te sabah altı sularında, hasta yatağında bile devrimci eğitim maiyetinde konuşmalar yaparak noktaladı. Geride, komünizme yürekten inanma, her koşul altında büyük bir adanmışlıkla örgütlü-partili mücadelede ısrar etme, ML bilimine tutkuyla sarılma, dünya proletaryası ve ezilen halklarının gerçek kurtuluşu sosyalizm bayrağını faşizme, emperyalizme ve her türden gericiliğe karşı yükseklerde tutmanın onurlu mirasını bıraktı.

Kardeşler,

Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaş, 1951 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinin Gümüşkümbet köyünde yoksul bir ailenenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kısa süre sonra ailesi Ankara’ya taşındı. Yoldaşımız 16 yaşında, göçmen bir işçi olarak Almanya’ya gelen babasının yanına eğitim amaçlı geldi. Her ne kadar 1968 gençlik hareketinde etkilenerek eylemlerde yer alsa da, kendi ifadesiyle “ilk tam bilinçli devrimci eylemini” 21 yaşında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına verilen idam cezasının durdurulması için başlatılan açlık grevlerinde yer alarak gerçekleştirir. Daha sonrasında Frankfurt ve Berlin’de okuduğu üniversitelerde gençlik hareketinin devrimci bir militanı olarak konumlanır.

70’lerin ikinci yarısı ve 80’li yıllarda parti önceli bir grubun Avrupa’dan sorumlu kadrolarından biri olarak örgütlü faaliyetlerine devam eden Dr. Okçuoğlu yoldaş, partimiz MLKP’nin kuruluş çalışmalarında kurucu üye olarak yer aldı. Parti içerisinde Doktor veya Hoca olarak bilinen yoldaşımız, devrimci yaşamında ML teorinin kavranması konularında düşünsel yoğunlaşma ile önemli üretimler gerçekleştirdi. Teorik çalışma, araştırma-inceleme devrimci çalışmada önem verdiği konular arasında yer aldı. Mütevazi bir yaşam süren Dr. Okçuoğlu yoldaş, partili yaşam tarzını, parti ortamlarında bulunmayı, yoldaş paylaşımlarını çok sevdi, büyük bir onur ve mutluluk duydu. Sert görünümünün altında duygusal yüreğe sahip oldu. Sorumluluk alanlarında hep kendisini ortaya koydu, hiç bir görevi reddetmedi. Gerektiğinde sürekli hareket halinde olurken teorik masa başı çalışma yoldaşı, partinin siyasi ve örgütsel konu ve ihtiyaçlarında bir miktar sınırlandırdı. Ancak bunu devrimci değerlerle beslenerek, soru ve sohbetleri, parti yaşantısının dikkatli bir takipçisi olarak telafi etti.

İbrahim Okçuoğlu yoldaş verdiği siyasi ve teorik eğitimlerle yüzlerce gencin yaşamına dokundu, iyi ve kararlı birer komünist olarak yetişmeleri için uğraş verdi. Yaşadığı Almanya’da komünist hareket ve işçi sınıfı mücadelesinin sorunlarıyla ilişkilendi. Avrupa’nın değişik ülkelerinde yeni kurulan örgüt ve gruplara inşa çalışmaları süreçlerinde ideolojik,  teorik katkılar sundu. Parti deneyimlerini onlara kavratmaya çalıştı. Partinin enternasyonal çalışmasının ilk kurucularından olan yoldaşımız, enternasyonal alanda partiden doğru değişik platformlara, birliklere programatik, stratejik boyutlarıyla önemli katkılar sundu. Kanada’dan Rusya’ya, Ekvator’dan Kenya’ya, Yunanistan’dan Hindistan’a bir çok ülkede MLKP’nin enternasyonal temsiliyetini gerçekleştirdi.

Uzun süre Türkiye’de Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademesi’nde eğitimler veren Dr. İbrahim Okçuoğlu yoldaş Türk asıllı komünist bir aydındı. Devrimin ardından bir süre Rojava’ya gitti. Burada bulunduğu süre içerisinde edindiği izlenimleri kitaplaştırdı. Başlarda kendisinde bulunan kimi ulusal etkileri, partiyle birlikte aştı.

Türkiye ve Kürdistan’da onlarca eğitim çalışmasına, panel, seminer ve toplantılara katıldı. Bütün çalışmalarına proleter bir disiplinle yaklaştı. Günü örgütlü ve planlıydı. Kapitalist üretimde artıdeğer sömürüsünün açığa çıkartılması, işçi sınıfının bilinç ve örgütlülük düzeyinin yükseltilmesi için teorik inceleme-araştırma ve üretim yaptı, katkılarda bulundu. Kapitalizm ve işçi sınıfı, sosyalizm mücadelesi ve örgütlenme üzerine onlarca kitap yazdı, yüzlerce makalenin sahibi oldu. Farklı dillerde birçok kitabı Türkçeye çevirdi. İşçi sınıfı, komünist parti ve sosyalizm diyalektiği üzerinde derinleşti. Modern revizyonizm, Troçkizm ve ML aleyhtarı her türlü düşünceyle teorik, ideolojik bir mücadele yürüttü.

Kardeşler,

Biliyoruz, tüm diğer ölümsüzlerimiz gibi Doktor yoldaşımızın boşluğu da asla dolmayacak. Ancak O’na duyduğumuz özlem, kapitalizme karşı sosyalizm mücadelemizde sınıf kininin tüm berraklığıyla öfkeye dönüşecek, düşman kalelerini her daim dövecek. O’nun hayallerini gerçek kılmak için ondan öğrendiğimiz bilgi cephaneliğiyle kavgada soluksuz ve sınırsız olacağız. O’nu ve üretimlerini “umut sizde” dediği genç kadın ve erkeklere, işçi sınıfı ve emekçilere yorulmaksızın taşımaya devam edeceğiz.

Sana söz yoldaş, hayalindeki devrim ve sosyalizme ulaşmak için her daim öğrencin olarak senden öğrenmeye devam edecek, adımlarımızı sıklaştıracak, fedekarlık çıtasını daha da yükseltecek, er ya da geç faşizmin burçlarına, üzerinde “sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya” yazan kızıl bayrağı çekeceğiz.

İbrahim Okçuoğlu yoldaş ölümsüzdür!

Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!

Devrimin zaferi için, yaşasın partimiz MLKP!

MLKP Avrupa Komitesi

605

Son Haberler