Cumartesi Nisan 27, 2024

Oğuz Saruhan yürüdüğü sokaklarda anıldı!

kaypakkaya-partizan
Partizan: "Meşale bugün bizlere ve Rojava’da savaşan gerillara teslim edildi!"

 

Kobane’de IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu geçtiğimiz günlerde şehit düşen MLKP savaşçısı Oğuz Saruhan(Algan Zafir) Sakarya Meydanında yapılan bir etkinlikle anıldı.ESP Ankara İl Örgütü tarafından örgütlenen anma saat 15.00’de başladı.

Anmaya YDG, PARTİZAN, DHF, Kaldıraç, SODAP,HDP, SDP, SÖZ, BDSP, Alınteri gibi birçok devrimci, demokrat ve ilerici yapılar destek verdi. 

Ayrıca etkinliğe  ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Kobanê şehidi Suphi Nejat Ağırnaslı'nın (Paramaz Kızılbaş) babası Hikmet Acun, Gezi şehidi Ethem Sarısülük'ün ailesi, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs ile PM üyeleri, il ve ilçe yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, 78'liler Girişimi üyeleri, Düşünceye Özgürlük Platformu, Enver Tağaç'ın annesi Gülşah Tağaç ve Barış Anneleri İnisiyatifi'nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Anmaya YDG ve Partizan kortej şeklinde sloganlar eşliğinde giriş yaptı. Anma sırasında sık sık “Biji Berxwedana Kobane!”, “Kobanede Düşen Dövüşene Bin Selam”, “Şehitler Yaşıyor, MLKP Savaşıyor!” gibi sloganlar atıldı.

 

"ESP, saflarından yeni Algan Zafirler çıkaracak!"

Anma tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda Rojava Marşı hep bir ağızdan okundu. Saygı duruşunun ardından Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu'ndan Cemil Yıldız’ın yaptığı açılış konuşmasında, üç yıldır Rojava'da kapitalist sisteme karşı halk devrimi yaşandığını belirtildi. Yıldız, gerici bölge devletleri ve emperyalist güçlerin Rojava devrimini boğmak için elinden geleni yaptığını söyledi. Yıldız, "Dünya emperyalistleri ve gericileri iyi bilsin ki, Rojava devrimi insanlığın ta kendisidir, insanlığın devrimidir" dedi.

ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy anmada yaptığı konuşmaya Kobanê'de ölümsüzleşen savaşçıları anarak başladı. Ulusoy: "Büyük bir sabırsızlıkla Kobanê'ye koştu. Büyük bir sevgiliye kavuşma duygusuyla yer aldı Kobanê'de. Tarih komünistlerin önüne yeni görevler koyuyor. Partimiz, bu görevi yeni mevziler açarak yanıtlamaya çalışıyor. Rojava devrimine Kobanê direnişine ilgisiz kalmak devrimciliğin yabancılaşmayla yer değiştirmesi anlamına gelir. Bu nedenle ESP saflarından yeni Algan Zafirler çıkaracak ve Rojava devrimini savunmaya devam edecektir." dedi.

 

Partizan: "Meşale bugün bizlere ve Rojava’da savaşan gerillara teslim edildi!"

Etkinliğe Saruhan’ın babası Enver Saruhan’da mesaj göndererek görüşlerini paylaştı. Baba Saruhan mesajında “Oğlumun mücadeleye katılışını gururla karşılıyorum. Şuna inanıyorum sizin gibi değerli yoldaşların desteği ile Kobanê ve Ortadoğu'da yaşayan bütün halkların özgürlüğe kavuşacak. Bugün Oğuz'umu kaybettim binlerce Oğuzların bu özgürlük yolunda yürüyeceğine inancım sonsuzdur. Sizleri Oğuz'u yüreğime basar gibi kucaklıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Şair Mehmet Özer de etkinlikte zafer ve özgürlük şiirleri okuyarak etkinliğe destek verdi.

Konuşmaların ardından BDSP ve Partizan adına açıklamalar gerçekleştirildi.  

Partizan tarafından yapılan açıklamada: ”Bugün Kobane’de savaşarak şehit düşen Oğuz yoldaşımız, tuttuğu meşaleyle tüm dünyayı aydınlatmaya devam ediyor. Onun Serkanlardan, Arinlerden, Paramazlardan, Kaderlerden, Sibellerden ve almış olduğu bu meşale bugün bizlere ve Rojava’da savaşan gerillara teslim edilmiş durumda. Bu meşalenin hiç sönmeyeceği Kobane’de  İŞİD’e, emperyalizme ve onun Ortadoğu’daki taşeronu TC’ye karşı verilen amansız “serhıldan”lardan anlaşılıyor. O Ortadoğu’daki ezilen halkların özgürlüğe kavuşması için enternasyonalist ve antiemperyalist bir ruhla mücadele etti. Bu haklı savaşın sürdürülmesi ve yükseltilmesi yolunda esas görevler ise bugün geride kalanlara bizlere sosyalistlere, komünistlere düşüyor.” ifadelerine yer verdi.

BDSP tarafından yapılan konuşmada ise; "Şehitlerden öğrenmemiz gereken şey yasaklara, saldırılara karşı direnmektir. Ağıt yakma değil, gün mücadeleyi daha da büyütme günüdür" denildi. 

Etkinlik daha sonra Oğuz Saruhan’ın en sevdiği türkülerden biri olan “Türkülerde Yaşamak” ezgisinin kitleyle birlikte okunmasıyla son buldu.

2393