Cumartesi Nisan 27, 2024

Paris'te büyük yürüyüş: 'Diren Kobanê seninleyiz'

KAYPAKKAYA-partizan
Fransa'nın başkenti Paris'te Kürt, Ermeni, Fransız, Keldani, Suryani, Berberi (Kabiliyeliler), Tamil, Faslı, Cezayirli ve daha birçok halkın katılımıyla, 17 bini aşkın kişi Kobanê için bir araya gelerek "Kobanê düşmeyecek, diren Kobanê seninleyiz" diye haykırdı.

 

Saat 15.00'den itibaren ünlü Republique Meydanı,  akın akın gelen insanlarla dolmaya başladı. Alanda  Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nin çağrısıyla, Kürdistani tüm kurumlarla birlikte, Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu,  Fransız Komünist Partisi, Yeşiller,  Yeni Anti-kapitalist Parti, Sol Cephe, MRAP, Fransız kadın hareketleri, Ermeni Dernekleri Federasyonu, Kabil halkı, Tamil Halkı Dernekleri, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Ligi, MLKP, Partizan, ADHK, Odak, Alinteri ve diğer birçok kurum flama ve dövizleriyle toplandı.

Farklı halklar, inanç grupları ve örgütlerin dayanışma için buluştuğu yürüyüş 15.00'den itibaren "Kobane yalnız değildir", "Direniş-Kobane, Direniş-YPG, YPJ" sloganlarıyla başladı.

Daha yürüyüş başlamadan Avrupa Parlamento milletvekili Patrick Le Hyaric, Komünist Parti Genel Sekreteri Pierre Laurent, Yeni Anti-kapitalist Parti lideri Olivier Besonçenont, Sol Cephe, Fransız Komünist Parti, Yeşillerin belediye meclis üyeleri, belediye başkanları ve Ermeni, Keldani kurumlarından önemli şahsiyetler alanda yerini almıştı. 

KOMÜNİST PARTİ: KORİDOR AÇILMALI, BUNUN ÖTESİ YOK!

Republique Meydanı'da Komünist Parti Genel Sekereteri Pierre Laurent, kitleye seslendi. "Kürt halkı kendi iradesiyle, kendi özgücüyle tüm sınırları aşan büyük bir direniş tarihi yazıyor. Hala yalan söyleyen koalisyon kurduk diyenler ise dünyanın gözünün içine baka baka yalan söylemeye devam ediyor. Fransa daha bir kaç gün önce seferber olduk diyordu. Nerede bu seferberlik. Kürtler direniyor, kendi öz iradelerini koyuyor. Onlar ise Kürtleri baskı ve katliam politikasıyla yok eden Türkiye ile anlaşma yoluna gidiyor. Derhal Kürt güçlerine silah verilmeli, insani bir koridor açılmalıdır. Bunun ötesi yok. Kürt halkının yanındayız."

Pierre Laurent, "Tarihsel sessizlik utancını yaşamak istemeyenler Kürtlerin yanında yer almalıdır" ifadesiyle sözlerini bitirdi. 

BESONCENOT:  KÜRTLERİN ONURLU DİRENİŞİNİN YANINDA OLMALIYIZ

Pierre Laurent'dan sonra sözü Yeni Anti-Kapitalist Parti başkanı Olivier Besoncenot aldı. Besoncenot, "Enternasyonal düşünenler Kürtlerle bir arada olmalı. Emperyalizme karşı çıkanlar, barbarlığa karşı çıkanlar Kürtlerin onurlu ve dik başlı direnişinin yanında olmalı" diyerek Kürt kadınlarının muazzam direnişinin dünyaya güç verdiğini ifade etti. 

Sol Cephe, MRAP ve anarşistler adına yapılan kısa konuşmalarda Kobanê direnişinin görkemi ve etkisi anlatıldı. Dünyanın umudu şimdi Kobanê'de şeklinde ifadeler kullanan konuşmacılar, "PKK terör örgütleri listesinden çekilsin, Kobane için insani koridor ve Kürtlere silah verilsin" taleplerini dillendirdi.

Yaklaşık bir saatlik konuşmaların ardından Repuplique Meydanı'dan Bastille'e doğru bütün politik şahsiyetler en önde yürüyüş start aldı. 

Yol boyunca, "Tambon bölgeye hayır", "Hollande (Fransa Cumhurbaşkanı) teröristleri destekleme",  "Türkiye müdahalesine hayır", "yaşasın Kobanê direnişi", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kobane yalnız değildir", "dün Vietnam bugün Kobanê",  "Kobane No pasaran", "Kobanê, Kürdistan, YPG, YPJ,PKK DİRENİŞ" sloganları Paris sokaklarını inletti.  Eylem kortejinin bir ucu Bastille Meydanı'na ulaşırken bir ucu hala Republique alanındaydı. 

Bastille Meydanı'na yaklaşıldığında "Fransa tampon bölge nasıl olur" çağrısıyla kitle oturma eylemine davet edildi. 10 dakika boyunca kısa konuşmalarla Fransa'nın tampon bölge desteği protesto edildi. Konuşmalarda sonuncu bir Kürt bile kalsa Kobanê'de direnişin süreceğinin altı çizilirken, tampon bölgenin kabul edilmeyeceği ve işgal olarak değerlendirileceği belirtildi.

Kitle yürüyüş kolunun tamamen Bastille Meydanı'nı doldurması için marşlar ve sloganlar eşliğinde bekleyişe geçti. Ardından  kitle alanı doldurduğunda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Saygı duruşundan sonra  PYD Paris temsilcisi Xalit İsa'nın konuşmaya başladı.  İsa, "Kobanê'de direnen halkın, YPG ve YPJ direnişçilerinin selamını getirdim" diye sözlerine başladı. İsa'nın konuşması, "diren Kobanê seninleyiz" sloganıyla bölündü.  İsa, Kobanê'deki son gelişmeleri içeren kısa bir konuşma gerçekleştirdi. 

Daha sonra SOS Rasisme Dominique Sopo, Yeşiller adına Jerome Gleres, Ermeni Federasyonu'ndan Ara Toranion, Hıristiyanlar ve Asuri, Keldani halkı adına  adına Danielle Auguste, MLKP, Tamil ve eyleme katılan birçok kurum temsilcisi kısa konuşmalarla kitleye seslendi. 

Konuşmaların ortak noktaları şöyle: Kürt direnişçilere derhal silah verilsin,  Direnişte en ön safta olan Kürt kadınlarının dünya kadınlarının onuru olduğu ve desteklenmesi gerektiği, PKK terör örgütleri listesinden çekilsin, Kobanê için insani yardım koridoru açılsın, DAİŞ barbarlığından dolayı yerlerini terk etmek durumunda kalmış halkın ihtiyaçları derhal uluslararası kurumlar tarafından karşılansın,  Kürt halk önderi Abdullah Öcalan serbest bırakılsın, Türkiye'de yaşayan Kürtler üzerindeki tüm baskılara son verilsin, Fransa ve koalisyon güçlerinin iki yüzlü politikasından derhal vazgeçilsin.

Her ulustan, her renkten halkın katılımıyla DAİŞ barbarlığına karşı "Kobanê direnişi" diyen 17 binin üzerinde eylemci Paris Republique ve Bastille Meydanı'nı sloganlara yansıyan öfkeleriyle doldurdu. 

Fransız basın yayın organlarının neredeyse tamamı eylemi izledi. Genç ve kadınların katılımının ağırlıkta olduğu eylem slogan ve marşlar eşliğinde saat 18.20'de son buldu. 


1771