Cumartesi Nisan 27, 2024

Tutsak avukat Barkın Timtik yazdı: "Y Tipi hapishaneleri duydunuz mu?"

kaypakkaya haber
Y Tipi hapishanelerin nitelik ve amaçlarını bilen devrimci tutsaklar, 26 Nisan 2023 tarihinden bu yana süresiz açlık grevindedir. Duymanızı ve duyurmanızı diliyoruz.

 

Buralarda havalandırma yok, güneş yok, gökyüzünü görmek yok, ikinci bir insan yüzüne hasretsin.

Tek kişilik hücreler, kameralar, pencerelerde kum eleği sıklığında demir teller…

Kamerayla izlenmeye ya da kırmaya/kapatmaya (yeni bir ceza ve disiplin hapsi) razıysan, üç kişilik hücrelerde de tutulma sağlanabiliyor.

3 katlı, kuyu biçiminde tasarlanmış bu hapishanelerin, adı bile yok. “Yüksek Güvenlikli” deniliyor ve fakat onlarca yüksek güvenlikli hapishane var. Hiçbirinin mimari tasarımı, uygulamaları böyle değil. Bundaki amaç muhtemelen insanlık dışılığını gizlemek, teşhisi zorlaştırmak.

Hücrelerde havalandırma yok; çöp kutusunu koyacağınız, birkaç adım da olsa yürüyeceğiniz, çamaşırlarınızı kurutacağınız, başınızı kaldırıp mavi gökyüzüne bakacağınız bir beton zemin bile fazla görülmüş. Günde 1 veya 2 saat, başka bir kuyu dibine “havalanmaya” götürülüyorsunuz. Oysa ağırlaştırılmış müebbetlerin dışında, hiç kimsenin günışığından mahrum edilmesi yasal olarak mümkün değil. Dolayısıyla bu hapishaneler yasadışı!

Tecridin işkence olduğu bilimsel bir gerçektir ve insanlık suçudur. Y Tipi hapishaneler sürekli ve sistematik ağırlaştırılmış tecrit merkezleridir. İnsanın canlı canlı mezara gömülmesi anlamına geliyor.

Anadolu’muzun dört bir yanında, sessiz sedasız açılan bu hapishaneler, bütün halkın geleceğini, hak ve özgürlük mücadelesini tehdit etmektedir. “Silivri zindanı”, “Silivri soğuktur” korkusu salınarak elde edemedikleri şeyi, bu hapishanelerle becermeye çalışmaktadırlar.

Y Tipi hapishanelerin nitelik ve amaçlarını bilen devrimci tutsaklar, 26 Nisan 2023 tarihinden bu yana süresiz açlık grevindedirler. Bu açlık, gerçeklerin duyulması ve asla zulme boyun eğilmeyeceğini göstermek içindir. Halkımızın özgür yarınları içindir. Umut içindir, gelecek içindir.

Duymanızı ve duyurmanızı diliyoruz.

Av. Barkın TİMTİK

Marmara Kapalı Hapishanesi

Silivri/İSTANBUL

313