Cumartesi Nisan 27, 2024

YDG: Yetiş Yalnız Mücadelemizin Her Alanında Yaşıyor ve Yaşamaya Devam Edecek!

kaypakkaya haber
Paris’in en büyük hapishanesi olan La Sante Hapishanesi’nde 8 ay tutsaklıktan sonra devrimci duruş ve iradeden taviz vermeyerek çıktı.

 

Yetiş Yalnız 24 Eylül 1981 yılında Fransa’nın Metz şehrinde dünyaya gözlerini açtı. Dersim’den politik sebeplerle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan yoksul bir ailenin dördüncü çocuğuydu Yetiş. Metz ve Nevers şehirlerinde geçen çocukluk yıllarında devrimci çevre ve mücadele ile tanıştı. Kardeşleriyle birlikte müziğe merak sardı ve kısa sürede müzik enstrümanları çalmayı öğrenerek çeşitli eylem ve etkinliklerde sahne almaya başladı.

Bu süreçte Srazburg’da ATİK bünyesinde çalışma yapanlar Enternasyonal Kültür Merkezi’nde faaliyet gösteriyorlardı. Yetiş’in de Strazburg şehrine taşınmasından sonra gençlik çalışmaları hareketlenmeye başlamıştı. Çok geçmeden Paris’teki YDG’li gençler kendisi ile iletişime geçtiler, toplantılar yapıp alan değerlendirmesi yaptıktan sonra, 2002 yılında ilk kez Yetiş’in büyük çabasıyla Strazburg’da YDG faaliyeti resmi olarak başlamış oldu. Eğitim çalışmaları, eylemler derken Yetiş’in güçlü olduğu kültür sanat çalışmaları yoğunlukla onun öncülüğünde yürüyordu.

YDG bünyesinde Grup İsyana Özlem o dönemde kurulmuştu. Bu grup ile birlikte gerek Strazburg gerekse de Fransa’nın birçok yerinde eylem ve etkinliklere katılmışlardı. Yeni Demokratik Gençlik’in geleneksel olarak düzenlediği Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nde sahne almışlar ve dereceye girmişlerdi.

Daha sonraki süreçte coğrafi olarak da gayet geniş olan Fransa’da gençlik toparlanmaya gitmiş ve Yetiş’in de üyesi olduğu ilk YDG Fransa Ülke Komitesi kurulmuş oldu. Aynı sene içinde YDG’nin MYK’sına (Merkezi Yönetim Kurulu) da girmiş oldu. Fransa’da YDG’nin Fransızca çıkarttığı gençlik dergisi L’audace (Cüret) dergisinin de editörlüğünü yapıyordu aynı zamanda. Fransa’da doğup büyümesine bu anlamda Türkçeye hâkim olmada zorluklar yaşasa da genç yaşına rağmen ciddi sorumluluklar almıştı ve gerek yoldaşlarına gerekse de çevresine güven veriyordu.

Dokunduğu, temas ettiği her insandan bir şeyler öğreniyordu. Mütevazi olmaya çalışmıyordu; alçak gönüllülük, sadelik zaten kodlarında mevcuttu. İnsanlarla ilişkilerinde bu özelliği rahatlıkla hissediliyor, görülüyordu.

2003 tarihinde ATİK ve İLPS (Halkların Uluslararası Mücadele Ligi) ile birlikte Yunanistan’da ‘’ Selanik Anti-Emperyalist Eylem ve Çalışma Kampı’na’’ katıldı. Buradaki birçok eyleme katıldı ve Partizan Müzik Topluluğu ile birlikte sahne aldı. Bundan çok kısa bir süre sonrada Avrupa’da ATİK bünyesinde faaliyet gösteren Grup Şiar’a dahil oldu.

Bu kamptan sonra 2004 yılında İLPS’in Hindistan’da örgütlediği ‘Mumbai Resistance’ kampına katıldı.

Daha sonraki süreçte Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’nın birçok ülkesinde demokratik ve devrimci eylem ve etkinliklerde sahne aldı, ezgiler söyledi. Bu süreçte ciddi tecrübe kazanan Yetiş hem devrimci faaliyet anlamında olgunlaşıyor hem de sanatsal alanda ciddi bestelere imza atıyordu.

2006 yılında İstanbul’da Tohum Kültür Merkezi’nin düzenlemiş olduğu etkinlikten geri döndüğünde Fransız polisi tarafından tutuklandı. Paris’in en büyük hapishanesi olan La Sante Hapishanesi’nde 8 ay tutsaklıktan sonra devrimci duruş ve iradeden taviz vermeyerek çıktı.

Bu süreçte ideolojik olarak olgunlaşan Yetiş Yalnız Avrupa’da birkaç yıl daha pratik faaliyet yürüttükten sonra yüzünü ülkeye döndü. 2010 yılında Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu gerilla birliklerine katılarak halk savaşı mücadelesi sürdürdü.

Bu süreçte gerek halk ile gerekse de yoldaşlarıyla kopmaz bağlar kuran Yetiş, onu tanıyan herkesin sevgi ve saygısını kazandı. Gerilla birlikleri içinde sanatsal faaliyetler yürüterek sayısız besteye imza attı.

Yetiş Yalnız 2016 Kasım ayında Dersim Aliboğazı’nda TC ile girilen çatışmada 11 yoldaşı ile birlikte ölümsüzleşti.

Yetiş Yalnız Mücadelemizin Her Alanında Yaşıyor ve Yaşamaya Devam Edecek!

YDG (MERKEZİ YÖNETİM KURULU)

313