Salı Mart 19, 2024

Yeni Kadın 8 Mart`ta Sokaklardaydi

kaypakkaya-partizan
8 Mart’ta yaşama sahip çıkıyoruz! İsyanı büyütüyoruz!

 

Köln Yeni Kadın

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle çeşitli kadın kurum ve örgütlerin oluşturduğu platformun çağrısı üzerine Köln Mulheim'de ortak bir miting düzenlendi. Bizlerde Köln de yaşayan Yeni Kadınaktivistleri olarak eyleme tüm coşkumuzla flamalarımız ve dövizlerimizle katıldık. Miting de 8 Mart çalışmaları için bir araya gelen kadın örgütlerinin hazırladığı Ortak metin okundu. Miting esnasında Açık mikrofona çağrılan kadınlar, sisteme isyan çağrıları ve Kadınların direnişini haykırdı. Miting alkış ve sloganlarla sonlandırıldı.

Frankfurt Yeni Kadın

Frankfurt 'ta Yağmurun Muhalefetine Rağmen Kadınlar 'JİN, JİYAN, AZADI!' Şiarını Haykırdılar! Bileşenleri arasında Yeni Kadın' in da olduğu 8 Mart Platformu en işlek merkezlerden olan Hauptwache 'de mitingini gerçekleştirdi. Kadın kurumlarının mesajlarını okuduğu mitingde,bu yıl öne çıkan en önemli başlık kadının bu sistem tarafından fuhuşa sürüklenmesinin teşhiriydi. Açılan bilgilendirme masaları kadın renkliliğindeydi.Bir taraftan kurumlar kendi bildirilerini dağıtırken diğer yandan bizler de Frankfurt Hayır Platformu'nun 'Referandumda neden Hayır diyoruz açıklamadının yapıldığı Almanca broşürlerle,kendi bildirilerimizin olduğu info masası açtık. Amara Kürt Kadın Meclisi 'nin de desteklediği mitinge Yeni Kadın Erbane Grubu ve Grup Simurg da söyledikleri türkü ve klamlarla dayanışma içinde oldular. Rebell'den Dario'nun Grup Simurg 'tan arkadaşla birlikte Grup Yorum 'un 'Gel ki şafaklar tutuşsun " parçasını söylemesi mitingin güzel renklerinden bir yandı. Mitingin ardından gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş şiddetli yağmurdan dolayı yapılamazken, her sene miting sonrası yapılan DGB salonundaki enternasyonal etkinliğe gidildi. Dünya Yerinden Oynar,Özgür Olsa Kadınlar!

Ulm Yeni Kadın

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Tüm dünyada olduğu gibi, Almanya’nın Ulm şehrinde de çarşı merkezinde coşkuyla kutlandı. Etkinlik Ulm’lu devrimci, demokrat, yurtsever kadınlar tarafından organize edildi. Etkinliğe çağrı yapan kurumlar şunlardı: Halkların Demokratik Kongresi – Ulm (HDK-Ulm) Kadın Meclisi Girişimi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt Kadın Hareketi (YJK-E), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa Kadın Meclisi, Marksist-Leninist Parti Almanya (MLPD), Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AAKB) Baden-Württemberg, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yeni Kadın ve Alman Gençlik Örgütü REBELL. Şehir merkezinde, Hırschstr’de açılan çadır etrafında toplanan kadınlar, Almanca hazırladıkları bildiri dağıtırken, sık, sık Türkçe ve Almanca konuşma yapıp slogan attılar. Çadırın içine açılan enformasyon standında bilgilendirmede de bulunan kadınlar, kadın düşmanı, gerici, muhafazakâr politikaları protesto ederek, kadın haklarının geliştirilmesini talep ettiler. Yine, kadinalr sık sık, AKP ve Erdoğan aleyhine slogan atıp, referandumda “hayır” oyu verilmesi çağrısında bulundu. Kadınlar, yaptıkları konuşmalarda, AKP’nin politikasını kadın düşmanı olduğunu da sık sık vurguladılar. Şehir merkezindeki alışveriş caddesi olan Hırschstr’nin dört bir yanına dağılan kadınlar bildirilerini dağıtarak, ilgi duyanlara bilgilendirmede bulundu. Erbane çalan kadınlar, sloganlar, zılgıtlar eşliğinde halaya da durdu. Yağmurlu ve soğuk havaya rağmen 2 saatten fazla süren, kadınların etkinliği büyük ilgiyle izlendi.

Stuttgart Yeni Kadın

8 Mart Uluslararası emekçi kadınlar günü ilk kutlaması, 5 Mart 2017 Pazar günü Göçmen Kadınlar Birliği tarafında gerçekleştirildi. Dost-Der lokalinde düzenlenen etkinlikte kadınlar konuştu, şiir okudular, türküler dillendirip kol kola halay çektiler.

Göçmen Kadınlar Birliği başkanı Sidar Çarman ve Çiçek Yıldırım’ın sunumları ilgiyle izlendi. İş koşullarının ağırlığı yetmez mis gibi buna ev işleri de yüklenince kadınlar katlanamaz olmakta. Bunun için; eşit ise-eşit ücret, yeterli gelir, eşitlik ve özgürlük mücadelemiz devam ediyor dediler. 8 Mart günü ise şehir merkezi Schlossplatz da iki saat süren bir program gerçekleştirildi. Stuttgart kadın platformunun çağrısıyla düzenlenen mitingte yağmura rağmen kadınlar alanı terk etmediler. DGB nin hazırladığı skeçler, Kürt kadınların okuduğu Keça Kurdan şarkısı eşliğinde halaya durması ve kurumlar adına güncel sorunlar ve çözümleri üzerine konuşmalar yapıldı. Miting kadınların hep birlikte; Hayır-Na-Nein sözleri ile son buldu. 19 Mart 2017 de ise Alevi Kültür Merkezleri, Şangerhalle/Ünturkheim salonunda 8 Mart kadınlar günü etkinliği düzenlemekteler. İnsanlığın tarihi kadar derinlerde gelen eşitlik-özgürlük mücadelesinde 8 Mart emekçi kadınlar günü bir kez daha kutlu olsun.

Hamburg Yeni Kadın

Hamburg’da, “HAYIR” kadın platformu ve 8 Mart

Referandum’da ‘‘HAYIR’’ diyen Yeni Kadın’ında içerisinde olduğu kadın kurumları tarafından bugün Basın açıklaması gerçekleştirildi.Almanya’da yayın Hamburg 1 televizyon kanalı ,Türkçe ve Almanca yayın yapan Güncel dergisi ,Avrupa Postası ,Yeni Özgür Politika Gazetesi ,Atık Haber Merkezi ve Özgür Gelecek Gazetesi gönüllü muhabirlerinin yine devrimci ,demokrat ve yurtsever kurum taraftarlarının katıldığı basın açıklamasında Kadın kurumlarınında oluşturduğu merkezi HAYIR Platformu bildirisi basınla paylaşıldı.Akabinde bir kadın arkadaşın Kültür-Sanat alanında ülkemizde yaşanan baskılara değinen açıklaması oldu.Son süreçte içinde Kültür - Sanat alanında olduğu muhalif kadınların yaşadığı sorunlar ve bu sorunlar kapsamında tüm kadınlara referandumda HAYIR deme çağrısını yineledi.Yeni Kadın üyesi ev emekçisi yoldaşta görülmeyen emeği görünür kılma mücadelesinin parçası olarak mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini , kadınların ; yaşam hakkı ,özgürlüğü,bedeni,emeği için ve devlet tarafından sistemli hale gelen toplu katliamlar ,hak gaspları ,gözaltı ve tutuklamalara karşı güçlü bir karşı koyusla kadınları HAYIR demeye çağırdı.Basın açıklaması ardından kadınlar Hamburg’ta 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü vesilesi ile düzenlenecek yürüyüşe katıldı.17:30 ‘da alanda toplanan kadın örgütleri 8 Mart’a ilişkin açıklamalarını okudular.Yeni Kadın adına da 8 Mart bildirisi okundu.Bildiri dağıtımı yapıldı.Yürüyüşe Yeni Kadın’ında içinde olduğu yerli ve göçmen kadın kurumlarının dışında Partizan ,Atık ,Naw-Dem,Adhk,MLPD,Internationale B5 gibi devrimci ,demokrat ve yurtsever kurumlarda katılarak destek verdi.Referandum sürecine ilişkinde HAYIR dövizlerinin taşındığı, 8 Mart’a ilişkin pankartlarla saat 18’de yürüyüşe başlandı.Atık ve Partizan taraftarları 15 Nisan 2015’te Alman emperyalist devletinin Faşist T.c işbirliği ile yaptığı operasyonda tutuklanan Atık konsey üyesi ve yeni kadın üyesi Dr.Banu Büyükavcı şahsında politik tutsaklar için hazırladıkları dövizleri ve Türkiye’de haber takibi yaptığı esnada Urfa’da tutuklanan Özgür Gelecek Gazetesi Yazı işleri müdürü gazeteci Asli Ceren Aslan içinde hazırlanan dövizler taşındı. Coşkulu atılan sloganlarla St.Pauli semtinden yürüş başlayıp Altona semtinde yapılan kısa mitingle çalınan marşlar ,halaylar ve zılgıtlarla bitirildi. Yaşasın 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü! Politik tutsaklara özgürlük!

Nürnberg Yeni Kadın

Nürnberg de 8 mart dünya emekçi kadınlar gününü sokaklara taşıdık. 14 farklı kurum dan oluşan 8 Mart platformun düzenlediği miting oldukça başırılı geçti. Kurumların bildirileri okundu . Göçmen kadınların katılım oldukça yoğundu .2 saat süren miting de müzik eşiliğinden halaylar çekildi . Yeni kadında içinde olduğu erbane grubu kısa bir dinleti yaptı . Cumartesi saat 12 de yapılacak yürüsün çağrısı yapılarak mitinge son verildi.

Mannheim Yeni Kadın

Mannheim’da 8 Mart’ta kadınlar sokakları doldurdu.

8 Mart Çarşamba günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Mannheim’da kadınlar bir eylem gerçekleştirdi. Eylem; 50’den fazla ülkedeki kadın örgütlerinin ‘8 Mart günü kadınların greve çıkması’ çağrısıyla Mannheim’da da saat 15’de başladı. Eylemin çağrısını Sosyalist Kadınlar Birliği, Ronahi ile Berivan Kadın Meclisi, Courage ve Yeni Kadın üstlenmişti. Eyleme; kötü hava koşullarına ve durmayan yağmura rağmen 150’nin üstünde kişi katılım sağlarken, kadınlar, taşıdıkları rengarenk döviz, flama ve pankartlar ve attıkları sloganlarla taleplerini dile getirmeyi başardılar. Kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzlerin kınandığı ve barışın çağrısının yapıldığı bir eylem oldu. Yine aynı zamanda Türkiye’de yapılacak ana yasa değişikliği referandumda da kadınların hayır oyu kullanması çağrısında bulunuldu. Eylem L1’den başlayaraktan Paradeplatz’da yapılan miting ile sonuçlandırıldı. Miting’de SKB, Courage, Sol Parti, Ronahi ile Berivan Kadın Meclisi ve Yeni Kadın temsilcileri tarafından konuşmalar yapılırken, Mannheim Yeni Kadın adına konuşma yapan kadın arkadaş Pazar günü 8 Mart vesilesiyle dernekte yapılacak ve saat 11’de başlayacak etkinliğe de bütün kadınları davet etti. Eylemin kapanışı; bir kadın arkadaşın gitarlı sözlü şarkıları ile yapıldı.

Mulhouse ve Lyon’da YDG ve Yeni Kadın dan 8 Mart

8 Mart 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Fransa'nın Mulhouse ve Lyon bölgelerinde yapılan 8 Mart etkinliklerine YDG ve Yeni Kadın da katıldı. Kadınlar, erkeklerle aynı çalışma saatlerinde çalışıp,daha az ücret aldıklarını ve hergün saat 15:40'tan saat 18'00’e kadar hiçbir ücret almadıklarını yani bedavaya çalıştıklarını beyan ettiler. Bunu protesto etmek ve farkındalık yaratmak için kadınlar saat 15:40'ta greve başladılar. Yani sıra Türkiye'deki artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarını, erken yaşta zorla evlilikleri, hapishanelerdeki kadınların hangi şartlarda orada kaldıklarını ve Rojava'da, Şengal'de, Kobane'de savaşan yiğit anaları fransız kamoyuna anlattılar.

Zürih Yeni Kadın ve YDG`li Genç Kadınlardan 8 Mart!

İsviçreli kadın örgütleri ile birlikte oluşturulan 8 Mart Komitenin aldığı kararlar doğrultusunda 8 Mart akşamı meşru bir eylem örgütlendi. Kadın mücadelesinin ivme kazandığı bir süreçte kadınlar olarak kendi meşrüyetimize güvenerek örgütlenen eylemlerden ilki 8 mart akşamı zürih sokaklarına çağrı ve 11 Mart günü geniş katılımlı yürüyüş kararı alınmıştı. Bizler de Yeni Kadın ve YDG li genç kadınlar olarak tüm kadınları 8 Mart günü sokağa eyleme çağırdık. Saat 20.15 de coşkulu ve meşruluğumuzdan aldığımız inançla „Demo Jetz“ sloganı ile eylemimize başladık. Zürih sokaklarını kadın rengi ve coşkumuzla Jin Jiyane Azadı, Wir sind hier wir sind da weil man uns den Zukunft raubt vb sloganları ile eylemimize devam ettik. Yağmura ve polisin tacizlerine rağmen yürüyüş devam ederken girilen bir sokakta sokağın ve eylemcilerin etrafını saran polis tacizlerle adeta terör estirdi. Polisin yakın mesafeden plastik mermi ve gaz spreyleri ile tacizleri etrafında 2 saat süren abluka ile Polis Zürih lı kadınların 8 Mart`ını „kutladı“. Destek için eylem alanına gelmek isteyen RJZ ve YDG`li gençlere de aynı „sevecenlikle“ saldırarak Plastik mermi ve Toma larla müdahale ederek sözde demokrasi ve özgürlükler ülkesinde gerçek yüzünü gösterdi. 8 Mart da kadınların abluka altına alınmasına karşı desteğe gelen gençlerde göz altına alındı. Abluka altında beklerken desteğe gelenlerin ses bombalarını ve slogan seslerinin duyulması coşku yaratırken halay ve türkçe, kürtçe şarkılarla kadınlar ablukaya meydan okudu. Soğuk hava ve yağmura rağmen bekletilen kadınlar daha sonra tek tek kimlik ve üst arama yapıldıktan sonra bırakıldı.

Villingen Yeni Kadın

Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu Villingen – Schwenningen kadın platformu, yağmurlu ve soğuk havaya rağmen, Villingen çarşı merkezinde gerçekleştirilen bir mitingle 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkulu bir şekilde kutladı. Courage, Kürt Kadın Hareketi, ve Yeni Kadın’ın günün önemine ilişkin yaptığı konuşmaların ardından, Rus kadın müzik grubunun başta Gül ve Ekmek olmak üzere söylediği güzel parçalardan sonra Yeni Kadın adına “HAYATIMIZ VE HAKLARIMIZ İÇİN KARARIMIZ; HAYIR” başlıklı Refarandum tavrı okundu. Ardından kürtçe müzik eşliğinde çekilen halaylar, zılgıtlar ve “Yaşasın 8 Mart”, “Jin Jiyan Azadi”, Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” sloganları ile mitingimiz sona erdi.

Hannover Yeni Kadın

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Hannover'de Internationalistische Liste'nin düzenlediği miting kötü hava koşullarına rağmen başarıyla gerçekleştirildi. Yeni Kadın'ın da destekçisi olduğu miting'de 8 Mart'a ilişkin marşlar söylenip, açıklamalar okundu. Konuşmalarında Nisan 2017'de Türkiye'de yapılacak olan Referanduma değinen kadın örgütleri, Hannover'de sürdürülen "HAYIR" kampanyası'na destek olacaklarını belirttiler.

Ronahi Kadın Meclisi'nin eş zamanlı örgütlediği yürüyüş korteji miting alanına vardığında, Almanca ve Kürtçe marşlar söylenerek korteje dayanışma göstererek, kadın çalışmasında ortaklaşma çağrısı yapıldı. Ardından MLPD'nin sunduğu mesaj ile miting sonlandırıldı.

Insbruck Yeni Kadın

Baharın ve isyanın ilk adı olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, sokaklarda canlı bir şekilde kutlanmaya başlandı. Kadın bedeni, emeği, kimliği üzerindeki her türlü

egemenliğe karşı kadınlar renkleriyle sokaklarda haykırdılar. “Kapitalizme, erkek egemen anlayışa, cinsiyetciliğe her türlü baskıya ve tahakküme hayır” dediler.

Feminist Kadınlar, Demokrat-devrimci Kadın kurumlarının oluşturduğu Kadın Ağı; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir çok kadın çalışması ve aksiyon, etkinliği organize etti. Çeşitli seminer, buluşma, bilgilendirme, dayanışma etkinlikleri yapan bileşenler yürüyüşle final yaptılar.

Bu yıl 8 Mart Tirol’da güçlü bir yürüyüşle gerçekleşti. Tirol Yeni Kadın`ın da bileşeni olduğu Tirol Kadın Ağı’nın organize ettiği yürüyüş, oldukca renkli bir o kadarda canlıydı. Canlı Bando ve Müzik eşliğinde kadınlar egemen patriarkal sisteme ve kapitalizme karşı sloganlarını haykırdılar. Yürüyüş boyunca günün anlam ve önemine uygun konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı.

Innsbruck’un en merkezî caddelerinde gerçekleşen yürüyüşe Tirol Yeni Kadın da bayrak ve renkleriyle güçlü bir katılım sağladı. Innsbruck’u turlayan yüryüş, başladığı yerde bitirildi.

İsyanın tüm renkleriyle kadınlar sokakta, barikatta, yaşamın her alanında Özgürleşecek ve Özgürleştirecekler !

Yaşasın Kadın isyanı, direnişi !

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü!

JinJiyanAzadi

795