Cumartesi Nisan 27, 2024

Yoldaslar, Dostlar,

kaypakkaya-partizan
Emperyalist gericilige karsit bilesimin 27 Eylül’de Hindistan‘daki halk savasiyla dayanisma baglaminda enternasyonal toplantidaki konusmasi

 

Emperyalist gericilige karsit bilesim adina dünyadaki halk kurtulus hareketlerinin tüm mücadele edenlerine, emperyalizmin sömürüsüne ve baskisina karsi koyan kitlelere ve bu toplantinin tüm katilimcilarina en sicak devrimci selamlarimizi dile getirmek istiyoruz. Tüm kalbimizle Hindistan Komünist Partisi (Maoist)‘in önderleri ve üyelerini, halk kurtulus gerillasinin ve yeni gucun savascilarini selamliyoruz. Tüm komünist, devrimci, antiemperyalist ve ilerici insanlar icin, onlar birer mesale ve güven kaynagidir.

On yillik varligiyla, Maoist Komünist Merkez ile Hindistan Komünist Partisi ML (halk savasi)‘nin birlemesinden beri ve halk savasinin önderligiyle, HKP (Maoist)‘nin, gericiligin tüm saldirilarina karsin yeni-demokratik devrimin kizil bayragini inatla dalgalandirmasi dünyadaki tüm yoldaslarin görevlerini gögusleme ve yerine getirmeleri icin bir örnek ve ilham kaynagidir. Onlarin komprador-burjuvaziye, yari-sömürgelige ve yari-feodalizme karsi yürüttükleri mücadele, dünyanin en büyük kitle mücadelelerinden biridir.

Hindistan, Peru, Brezilya, Filipinler ya da Türkiye olsun, dünyanin büyük bir cogunlugunda emperyalizm ezilen ülkelerin halklarininin kanini komprador-burjuvaziyle emmektedir, zenginliklerini yagmalamaktadir ve yasam temellerini harap etmektedir. Irak ve Afganistan’a karsi yürütülen gerici savaslar ve Filistin halkina karsi yürütülen soykirim, bunun acik bir örnegi ve emperyalizmin gitgide sivrilen krizinin ürünüdür. Emperyalistler acgözlülükleri yüzünden, sürekli yeniden savaslar baslatmaktan hicbir zaman vazgecmeycekler, vazgecemezler. Buna tam anlamiyla bir son vermek, dünya halklarinin elinde ve görevidir. Emperyalizm, isci sinifi ve özellikle dünya halklari icin dünyayi cehenneme cevirdiler ve buna, kriz yüklerini onlarin üzerine yigarak devam etmektedirler.

Siyonistlerin soykirim politikasini, katliamlarini ve Amerikan-emperyalist beylerini kiniyor ve Filistin halkinin direnisiyle dayanismamizi tekrarliyoruz. Amerikan-emperyalizmin Arap dünyasindaki köprübasi ve bekci köpegi olan Siyonizm, Filistin halkina karsi onyillardir yürüttügü sürgün ve soykirim stratejisi ve son hunharca olaylariyla, dünya haklarinin nefretini hakediyor ve bizler özlemle bunlarin hesabinin ödetilecegi günü bekliyoruz. Ayni sekilde Ukraina halkina karsi yürütülen emperyalisti gericiligi ve fasist cetelerin cinayetlerini kiniyor ve oradaki kitlelerin antifasist mücadelesiyle dayanismamizi ifade ediyoruz.

Aciktir ki, bu emperyalizm ve ezilen uluslar arasindaki celiski zayiflamaktan cok uzak, aksine gitgide daha da derinlesmektedir. Fakat emperyalizmin ezilen uluslar üzerindeki baskisi nicel ve nitel bir gelismeyi beraberinde getirmektedir ve dünyanin büyük bölümlerinde halk mücadelerinin ateslenmesine, antiemperyalist örgütlenmelerin, patilerin ve hareketlerin gelismesine yol acmaktadir. Emperyalizme karsi mücadelede önemli bir rol oynamaktadirlar. Sonucta, tarihi kitleler yazar ve bu kitlelerin cogunlugu ezilen uluslarda yasamaktadir.

Bu dünya seviyesindeki ana celiskinin yaninda, emperyalizmi dünya capinda parcalayabilmenin temelini olusturabilmek icin proleterya ve burjuvazi ve emperyalistler arasindaki celiskinin dinamigine de dikkat etmek gerekir. Gericiligin ve emperyalizmin yeryüzünden silip süpürülmesi sadece demokratik ve sosyalist devrimin biraraya gelmesiyle gerceklesebilir. Bizler emperyalist ülkelerde devrimin mümkün ve gerekli oldugu ve bunun ezilen ülkelerdeki mücadelelerin katkilariyla gerceklesecegi konusunda israr ediyoruz.

Dünya halklari, kölelestirilmelerine karsi birlikte yürütülen mücadelede antiemperyalist gücler ve

enternasyonal proleteryayla birlesmelidir. Emperyalizmin sömürüsü ve baskisina karsi duyduklari nefret, onlari biraraya getirmektedir ve her birer ülke ve dünya capinda devrimin kosullarini gelistirmektedir. Bu cephe “Dünyanin bütün iscileri birlesin“ slogani altinda güclendirilmelidir. Böylece emperalizmin sonunun temeli olusur. Komünist gücler tarafindan yürütülen halk savaslari bu baglamda yeni düzene, bugün boyun egmek zorunda kalan, asagilanan, ezilen ve sömürülen kitlelerin düzenine öncülük etmektedirler. Halk savaslarinin, farkli silahli devrimci güclerin ve ulusal mücadelelerin antiemperyalist savasin tek bir ates firtinasinda birlesmesi, emperyalist egemenligi yikacak ve insanligin parlayan geleceginin yolunu acacaktir.
 

Hindistan’daki duruma bakarsak, kitlelerin sürekli mücadelesi, gericiligin en agir baskilarina ve zaman zaman yasanan yenilgilere ragmen, halk savasinda ilerledigini görüyoruz. Tepesinde Hindistan Komünist Partisi (Maoist) durmaktadir ve hakli ideolojik ve siyasi cizgi temelinde görevlerini üstlenmektedir. Kitleleri devrimci siddet konusunda sertlestirmektedir, „baris anlasmasi“ diye ifade adilen teslimiyetci zihniyetin yikilmasi gerektiginin bilincindedir ve propaganda ve ajitasyonuyla hindistanli kitlelerde büyük celiskileri asmayi basarmaktadir. Sirf kast, din, kültür ve uluslar gibi önemli konular baglaminda önemli sorulari dogru ele alarak halk savasinda önderlik gücünü gögüsleyebilmektedir. Derin ve genis kitlelerle, en cok sömürülen ve ezilenlerle olan yakin iliskisi, devrimci siddetin yayilimi ve uygulamasi ve de partinin ieolojik temeli, oportunizmin her cesidiyle basa cikabilmenin temeli ve gericiligin köleligini ve de onun usaklarina saldirmanin temelidir.

Antiemperyalist hareketin parcasi olarak Hindistan’daki yoldaslarla yanyana duruyor ve Hindistan’da emperyalizme karsi yürütülen mücadeleyi dünya devrimi yolunda dünya capinda emperyalizme karsi yürütülen mücadelenin bir parcasi ve böylece kendi mücadelemizin bir parcasi olarak algiliyoruz.

2012 Hindistan Konferansi’nda sunu demistik:

“Antiemperyalizm, insanligin görmüs oldugu en kanli sistemi gömmek, yüzyillardir süregelen sömürü ve baskiya son vermek ugruna, kavgadir, tüm seviyede ve tüm araclarla. Bu yüzden bizim kendimize karsi mecburi görevimiz, her konuda birbirimize destek olmaktir. Bu ne birilerinin pesinde kosmaktir ne de dar görüslü ve bilgicce bir tutuma bürünmektir. Bu gercek anlamda birlesmektir.“

Bizler bunun hâlâ gecerli oldugu ve gercek anlamda proleter enternasyonalizmin temeli oldugunu düsünüyoruz. Bu, ortak bagin derinlestirilmesiyle ortak antiemperyalist cephenin güclendirilmesi gerekliliginin altini cizmektedir. Hindistanli yoldaslarin kararli mücadelesi ve kitlelerle olan derin bagi, bizler icin bir örnektir ve antiemperyalist gücler olusturma konusunda bize yardimci olmaktadir. Sadece kitlelerle olan bag, basarili mücadelelerin temelini ve son zaferi gelistirebilir. Gerceklik ölcegi - yani isimizin dogrulugu icin - pratikten baska birsey degildir. Hindistan’daki halk savasi icin dayanisma kampanyasi, kitle karakterini güclendirmelidir ki, basarili mücadele sürsün ve yeni asamalara ulassin.

Hep birlikte bu baglamdaki cabalarimizi güclendirelim.

Yoldaslar, dostlar:

Anti emperyalist mücadelede ileri!

Zafer Hindistan’daki halk savasinindir!

Dünyanin tüm iscileri birlesin!


1394

Son Haberler