İNTERPOL TERÖRÜ ‘Demokratik’ avrupada bütün hızıyla devam ediyor
Türkiye’de adil olmayan, işkenceli sorgu süreçlerini takip eden yargılama sonrasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Muzaffer ACUNBAY interpol arama kararı gerekçe gösterilerek Yunanistan’da tutuklandı.
İsviçre’de mültecilik başvurusu kabul edilen ve uzun yılladır bu ülkede bulunan Acunbay ile ilgili olarak Yunanistan devleti Avrupa Suçluların İadesi Sözleşmesi hükümlerini işlettiğini belirterek Türkiye’den 40 gün içinde iade dosyasını talep etti.
Tutulduğu Gümülcine cezaevinden Sürgünler Meclisi hukuk komisyonundaki arkadaşlarımızı arayan Muzaffer Acunbay durumunun iyi olduğunu belirterek, selamlarını gönderdi ve hakkında yürütülen kampanya nedeniyle memnuniyetini iletti. Muzaffer Acunbay’ın verdiği bilgiye göre kendisi İtalya üzerinden Yunanistan’a tatil amaçlı geçmiş. İtalya ve Yunanistan girişinde herhangi bir sorun yaşamamış, ancak Gümülcine’den karayolu ile çıkış sırasında Yunan polisi tarafından durdurulmuş.
Sürgünler Meclisi olarak takip ettiğimiz olayda arkadaşımız halen tutuklu bulunmakta. Dava arkadaşları kendisine Yunanistan’dan avukat yardımı sağladı. İsviçre’den gerekli belgeler Yunanca’ya çevrilerek avukatına ulaştırılıyor. Hukuk komisyonu olarak da arkadaşımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. AİHM’de kazanmış olduğu davanın kararı tarafımızdan arkadaşlarına ulaştırıldı. Türkiye’deki avukatı ile temasa geçerek konu hakkında kendisine bilgi verdik ve oradan temin edilmesi gereken belge ve yazılarla ilgili olarak görüşlerimizi açıkladık. Bunun dışında İsviçre’deki resmi ve sivil kurumlarla temasa geçeceğiz.
Muzaffer Acunbay verdiği bilgiye göre Yunanistan üzerinden Bulgaristan’a geçerken gözaltına alınıyor.Arkadaşlarımızı uyarmamız gereken önemli bir konu Bulgaristan’da hukukun ve özelde de mültecilere ilişkin Cenevre Sözleşmesi’nin iktidar tarafından ciddiye alınmamasıdır.
10 gün kadar önce bir arkadaşımızın Yunanistan’da mültecilik başvurusu bulunan akrabası Bulgaristan’da gözaltına alınmış ve hakkındaki interpol kararı gerekçe gösterilerek tüm itirazlarına ve mültecilik statüsüne rağmen Türkiye’ye iade edilmiştir. Bulgaristan’ın iade ettiği başka mülteciler de bilgimiz dahilindedir.
1951 tarihli BM Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Sözleşme’ye rağmen mültecilerin tutuklanması ve iade talebinde bulunan ülkelere gönderilmesi açıkça uluslar arası hukuka ve temel insan hakları ilkelerine aykırıdır.
Sürgünler Meclisi ve ilgili tüm kişi ve kurumlarla birlikte bu konuda acil ve etkili bir kampanya yürütülmesi gerektiği açıktır.
Avrupa Sürgünler Meclisi Hukuk bürosu