İsmail Hanoğlu
Tokat’lı olan İsmail Hanoğlu, yoksul bir koylu çocuğuydu. Uzun sure çobanlık yaptı. Böylesi zor koşullarda öğrenimine devam etmeye çalışıyordu. Bir kardeşi ise MHP’liydi. İsmail Hanoğlu bu ortamda ortaokul sonlarında devrimci düşüncelere sempati duydu. Öğrenciliği döneminde bir sure PDA (Aydınlık) saflarında ortaöğrenim gençliğinin örgütlenmesi içinde yer aldı. Fakat kısa sure içinde PDA´nın gerçek yüzünü görerek bu safları terk etti. 1975 yılında TKP/ML ile ilişki kuran İsmail Hanoğlu bu dönemde fabrika ve inşaatlarda isçilik yaptı. 1976 yılından itibaren ise kendini Proletarya Partisi´ne ve devrime adadı.
İyi bir propagandist ve ajitatör olan İsmail Hanoğlu´nun en çok ilişki ağları, fabrika işçileri, inşaat işçileri ve kenar semtlerdi. Ayni zamanda iyi bir örgütçüydü. Her ilişkiye bir görev vererek onları örgütler, hem sorumluluk derecesini, ciddiyetini, hem de gelişme yönünü ölçerdi. İsmail Hanoğlu, o dönemler genel olarak bütün Parti militanları gibi silahsız dolaşmazdı. Derneklerde de belinde silahla otururdu. Kimi oportünistler biraz da o halinden korkarlardı. En ufak tefeğim, küçük iyidir. (Ama söyleyiş biçimi de yöre şivesiyle kucuk eyidir. Kucuk adam da iyidir, her yere sıgar, hedefi kucultur, fazla masraflı değil tasarrufludur, hani Lenin de ufak tefektir, öyle olduğuna gore bunda bir keramet vardır, ) diye eklemeyi unutmazdı. Şakayla.
İstanbul Gultepe’de Şerif Nedim adında bir faşist hakkında Parti Organı olüm çıkarır. Eylem bir Askeri Komite’ye verilmiştir. Komite yaklaşık bir ay çeşitli işleri var gerekçesiyle eylemi erteleyince, kararı alan Bölge Organı’nda sorumlu olan İsmail Hanoğlu, parti kararı ve görevi geciktirilemez, Parti oyalanamaz, diyerek tepki göstermiş ve bir başka yoldaşının görev değil, yapma uyarılarına rağmen Şerif Nedim´i şahsen tanımadığı halde kararı uygulamaya gitmiştir. Ismail Hanoğlu, grup halinde dolasan faşistlerin içinde arkadan dalarak Şerif diye yüksek sesle seslenip faşistin arkasını dönüp bakmasıyla alnının ortasından vurarak öldürür. O anda dağılan faşistlerden bir kısmı kısa sürede tekrar toparlanıp bir tüp kamyonunun arkasına pusu kurarak ateş ederler. Geri çekilip çatışan İsmail Hanoğlu, 20 Nisan 1978 tarihinde vurularak şehit düşer. İsmail Hanoğlu, şehit düştüğünde TKP/ML Üyesiydi.
Duman çöktü sis bastı İstanbul´un üstüne
Bugün yine kavga var, bugün kavga var yine
Selam olsun bin selam İsmail Hanoğlu´na
Yoldaş yoldaş İsmail, heval heval İsmail
Ölmez İsmail
Biz biliriz İsmail bu ne hayal ne düştür
Biz biliriz İsmail bu is çetin bir istir
Biz biliriz İsmail seni anmak savaştır
Yoldaş yoldaş İsmail, heval heval İsmail
Ölmez İsmail
Sel olup çağlayacak yere dökülen kanımız
Bir gün hesap soracak yoksul ezilen canlar
Ölür mü be yoldaslar, ölur mü Partizanlar
Yoldaş yoldaş İsmail, heval heval İsmail
Ölmez İsmail