Cumartesi Ocak 11, 2025

Sakine ile semah dönmek-Ergin DOĞRU

DÖKH öncülüğünde Sakine ile dönülen semahlar, okunan deyişler, verilen dualar Alevi asimilasyonuna karşı vurulan tokattır. Son günlerde Fetullah-İzzettin Gülen şahsında yürütülen asimilasyon ve sistem içileştirme çabalarına karşı dönülen semahlar bir yanıttır.

7 Eylül günü Dêrsim, tarihi günlerinden birini yaşadı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde “Bin Kadın Bir Semah, Bir Sakine Bin Kadın” şiarıyla gerçekleştirilen “özgürlük semahı“ Dêrsim’in tarihsel özüyle buluşması anlamında değerliydi.

Binlerce kadının Sakine ile buluşması aynı zamanda kendi özü ile yeniden buluşması anlamına geliyordu.
Kadın özgürleşmesinin sembol ismi Sakine Cansız’a adanan etkinlik tarihsel mesajları içeriyordu. Dêrsim’de kadının yaşadığı coşku, kararlılık ve iradeli duruş, Kürt kadın özgürleşmesinin geldiği aşamayı göstermesi açısından değerliydi.
Gola Çeto’da, Sakine ile buluşan kadınların görsellik ve iradi anlamdaki beyanlarının yanı sıra verdiği mesajları doğru okumak ve değerlendirmek, Dêrsim ve Kürt Alevi kadınları açısından da önemlidir.
Öncelikle belirtmeli ki DÖKH öncülüğünde Sakine ile dönülen semahlar, okunan deyişler, verilen dualar Alevi asimilasyonuna karşı vurulan tokattır. Son günlerde Fetullah-İzzettin Gülen şahsında yürütülen asimilasyon ve sistem içileştirme çabalarına karşı dönülen semahlar bir yanıttır. Gola Çeto’da kadınlar anadil ve kültürde olduğu gibi, inançsal açıdan da asimilasyona karşı durduklarını göstermişlerdir.
Görkemli anmada verilen mesajların içerisinde öne çıkan bir diğeri ise, kadınların Sakine Cansız’la kurdukları ruhsal birlikteliktir. Gerek Sakine Cansız’ın mezarında, gerekse Gola Çeto ‘da gösterilen belgeselde, dönülen semahlarda genç kadınların, anaların döktükleri yaşlar, ruhsal birlikteliğin anlamlı göstergesiydi. Sakine Cansız’ı hayatlarında hiç görmemiş kadınların döktüğü bu gözyaşları, Kürt kadının Sakine Cansız’a biçtiği değeri gösterdiği kadar, kendisini halkının özgürlüğüne adamış şehitlerle olan bağlılığını da gösteriyordu.
Her semah arınmadır ,aynı zamanda bağlanmadır.Hakikati arama kavgasında, Hakka ulaşmanın Hakka bağlanmanın kendisidir Semah. Dönülen semahla hakikati arayanlar Gola Çeto’da Sakine’ye bağlanmanın ve arınmanın ne olduğunu gösterdiler. Semaya açılan ellerde, dudaklardan dökülen dualarda Sakine vardı. Sakine ile okundu Gülbanglar, söylendi deyişler… Sakine ile yürekler bir oldu, arındı kirlerinden… Sakine ile kurtuldu kölelik bağlarından.
O gün Gola Çeto’a binler semaha dururken, dağlarda duran Sakine, Leyla, Fidan’ın fotoğrafları karanlıkları aydınlatan yıldızlardı. Her bakışta usumuzda kalan, özgürlük sevdasının peşine düşen hakikat savaşçılarının Hak yolunda düştükleri kavgada, yıldızlaşarak semaya döndükleriydi.
Semaha duran kadınlar yüreklerinde Sakine, Leyla, Fidan ile dosta düşmana ak gülüşleri ile mesajlarını verirken, katiller vicdansızlıklarında her gün ölüyorlardı. Sakine olan binler ikrar verdikleri Gola Çeto’da semaha dururken asimilasyona karşı duruyorlardı. Ana Fatma’ya mum yakıp ikrar verenler, bugünün Hızır Paşalarına dur diyorlardı.
Kadınlar, analarının ak sütü kadar hak olan anadilleri semaha dönerken, dillerinde haykırdıkları birlik beraberlik, kadar yürekli sevdaların özgürlük türküsüydü.
Dillerinde özgürlük türkülerini söyleyenler Zilanlaştıkça Sakine ile buluştu, Zarife, Besê, Azime olup Gola Çeto’nun ışıklı yollarında Hakka yürüdüler. Ve sonrasında kadınlar yol erenlerinin ışıklı yolunda yeniden düştüler özgürlük sevdasının zor zahmetli Sakinece yürünecek yollarına…


ERGİN DOĞRU

 
2680