Amed’de ‘Rojava’dan Gezi’ye Kadınlar Devrim ve İsyanda’ paneli
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Yeni Demokrat Kadın (YDK), Eğitim-Sen ve DTK Kadın Meclisi'nin bileşenlerini oluşturduğu Amed Kadın Dayanışması, ‘Rojava’dan Gezi’ye Kadınlar Devrim ve İsyanda’ konulu panel düzenledi.
Panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Sezin Uçar, YDK adına Gezi direnişi tutuklusu Elif Kaya'nın ablası Gülsev Kaya, Rojava kadın heyetinden Ramzia Muhammad ve Taksim Kadın Dayanışması'ndan Zeyno Pekünlü katıldı.
Panelde Gezi Direnişi’nin analizi yapıldı
Mücadelede yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başlayan panelde ilk olarak sine vizyon gösterimi yapıldı. Sine vizyon gösterimin ardından panel başlatıldı.
Taksim Kadın Dayanışması adına konuşan Zeyno Pekünlü, Gezi Direnişi’nin ortaya çıkış nedenlerini değerlendirerek sürecin analizini yaptı. Gezi direnişini konuşmanın bugün bile hala zor olduğunu söyleyen Pekünlü, "Üç hafta boyunca on binlerce insan Taksim Meydanı’na aktı. Meydan devlet otoritesine kapandı" dedi.
Ardından Rojava kadın heyetinden Ramziya Muhammad söz alarak bir konuşma yaptı. Yekitîya Star'ın oluşum sürecinde Baas rejiminin kadınlara çok baskı yaptığını ve bu baskılara karşı kendilerini geliştirdiklerini belirten Muahammad, Yekitîya Star çatı örgütü altında örgütlendiklerini kaydetti. Kuzey'de de Rojava’da da kadına yönelik zihniyet ve politikaların aynen devam ettiğini söyleyen Muhammad, "Rojavalı kadınlar olarak kendimizi devrimden sonrasına bırakmadık, geliştirdik. Hem silahlı savunma hem diğer alanlarda, devrimden sonraya bırakmadık" dedi.
‘Halkın yaşamına müdahale direnişi doğurdu’
Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar ise panelde şunları kaydetti: " Bu devrimin özelliklerini bir araya getirmek bizim bakımızdan çok önemli. Gezi Direnişi’nde gönüllü çalışan avukatlar olarak kriz masası oluşturduk. Bu nedenle yargılanan hukukçulardan biriside benim. Gezi Türkiye ayaklanmasıydı, Türk halkının ayaklanması. Bu ayaklanmada kadınların rolü çok önemliydi. Kadın cinayetleri, AKP hükümetinin çıkardığı yasalar, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren kadınların yaşamına müdahale bu tepkinin yansımasıydı."
Gezi Direnişi’nde tutuklanan ve hapishanede gardiyanlar tarafından çıplak arama işkencesine maruz kalan Elif Kaya'nın ablası Gülsev Kaya YDK adına yaptığı konuşmada ise kardeşinin açtığı davaya ilişkin işleyen süreci aktardı. Kaya, mahkemenin işkence yapan gardiyanları sanık olarak değil tanık olarak dinlediğini ve koruduğunu belirterek "Dava başlamadan cezaevi idaresi Elif'e bir ay görüş cezası verdi. Bir ay boyunca görüşemedik" ifadelerini kullandı.
‘Halk otoriter rejimlere karşı sesini yükseltiyor’
HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Gezi Direnişi’nin ülkede ilk kez rastlanan bir durum olduğunu belirterek, "Halklar otoriter rejimlere karşı sesini yükseltiyor. Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da gördük bunu. Halklar artık kapitalist moderniteye karşı güçlü bir ses çıkarıyor" dedi.
"Gezi’yle birlikte Kürdistan ile Türkiye arasındaki duvar yıkıldı” diyen Tuncel şunları söyledi: “İnsanlar aslında ‘30 yıldır ne yaşanıyormuş da biz farkında değilmişiz' hissine kapıldılar. Türkiye halkları ilk kez devletle tanıştı. Gezi'nin yüzde 51'i kadınlardan oluşuyordu. Kadınların sokağa çıktığında, eylemlerin rengini nasıl değiştirdiklerini gördük. Eylemin ilk günlerinde duvarlarda küfürler yazılıydı, kadınlar kendi elleriyle sildi küfürleri."
Başbakan Erdoğan'ın son zamanlarda yaptığı açıklamalara da değinen Tuncel, konuşmasını şu ifadelerle bitirdi: "Yurtlarla ilgili açıklamalarıyla Gezi'de meydanlara çıkan gençlerin önü kapatılmak isteniyor. Bu ülkede yurtlar zaten ayrı. Bu gerekçeyle kaç tane Kürt öğrencinin evi basılmıştır. Terörist ya da fuhuş damgası vurularak çevre baskısı oluşturulmuştur."
Panel Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyesi tutsaklarla Elif Kaya’nın sürece dair mesajlarının okunmasıyla devam etti. Ardından soru cevap bölümüyle panel sonlandırıldı.