Pazar Aralık 1, 2024

24. Gençlik Kültür-Sanat Festivalinde Direniş Coşkusu Doruktaydı

Kaypakkaya-partizan
Festival sonunda yapılan kısa konuşmaların ardından etkinlik coşkulu bir şekilde son buldu. Pınar Aydınlar, Grup Rengi İsyan ve La Liberta’nın seslendirdiği marşlar ve halayların ardından, salon çıkışında gençlerin davul zurna ile coşkularını devam ettirmeleri, Birlik-Mücadele-Zafer! sloganını haykırmaları dikkat çekti.

 

Yeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından düzenlenen 24. Gençlik Kültür-Sanat Festivali 3 ay süren bir hazırlık aşamasının ardından önceki gün sonuçlandırıldı. Kültür sanat alanında Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde hazırlıklarını yapan katılımcılar, Festival günü sahne alarak sanatsal ürünlerini sergiledi.

Yılmaz Güney, Seyit Rıza ve Rojava Haritası tarafından süslenen salonda festival öyle saatlerinde startını verdi. 7 dalda gerçekleşen Festivalde sahne alan gençler Tiyatro/Skeç, Halk Oyunları, Kısa Film, Şiir, Öykü ve Müzik alanında ki ürünlerini, salonu dolduran bine yakın kitleye sundular. Salona gelen bazı gençlerin coşku ve sloganlarla gelmeleri dikkat çekti. Coşkulu geçen festival salonunda devrimci sanatçı Yılmaz Güney ölümünün 30. yılında anıldı. Yanı sıra ‚ezilen halkların direniş ruhu‘ sloganı ile Kobanê direnişi özel bir yer edindi.

Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Abdullah Festivale canlı telefon bağlantısı ile katılarak son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Savaşın kazanan tarafının direnenlerin olduğunu belirten Asya Abdullah, IŞİD saldırılarının devam etmesine karşılık psikolojik olarak üstünlüğünü yitirdiklerini vurguladı. Efrin kantonunun tehditler altında olduğunu belirten Abdullah, tüm kesimlerin duyarlılıklarını yükseltmeleri gerektiğini belirtti ve festivali selamladı. Konuşması sonrasınd salonda ‚Biji Berxwedan a Kobanê!‘ Sloganları haykırıldı.

Yeni Demokratik Gençlik adına konuşma yapan Merkezi Yönetim Kurulu temsilcisi Arda Kılınç, Yılmaz Güney’in mücadele bağlamında önemine değinerek, „Halkın sanatçısı, halkın savaşçısı Yılmaz Güney’i, ölümünün 30. yılında bir kez daha saygıyla anarken, devrimci kültür-sanat cephesini geliştirmede önemli bir araç olan festivalimizi kendisine atfediyoruz” sözlerine yer verdi. Kılınç konuşmasında Rojava’da gelişen süreçle birlikte, emperyalistlerin beslemesi, barbar IŞİD’in Kürt halkının kazanımlarına yönelik başlattığı saldırı dalgası sürerken, Kobanê bu süreçte “direnme”nin ve “kazanma”nın adı olmuştur. Kürt halkının, YPG ve YPJ’de somutlaştırdığı müthiş direnme ruhuyla birlikte, barbar çetelerin katliam girişimleri ve alçakça saldırıları boşa çıkarılmaya devam etmektedir. … YDG olarak; devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i anmanın, bugün Kobanê direnişinin bir parçası olmaktan ve sahiplenmekten geçtiğini bilmekteyiz!’ diyerek festivalde elde edilecek gelirin büyük kısmını Kobanê’ye yollayacaklarını belirtti.

ATİK adına konuşma yapan Konsey Genel Sekreteri Süleyman Gürcan, Festivalin önemine dikkat çekerek Ortadoğu’da geliştirlen gericilik ve Avrupa’da yayılan ırkçılık, faşizm ve islamofobinin tehliklerine vurgu yaptı. Gençliğin emperyalist politikalarca kullanıldığına vurgu yapan Gürcan, direnişin meşru olduğunu ve Kobanê’de süren direnişin parçası olduklarını, Rojava devriminin ulusal demokratik bir devrim muhtevasını taşıdığını ve Rojava’nın Kürt ulusu ve bölge halkının tarihsel mücadelesinde bir ilerleme olduğunu dile getiridi. ATİK kampanyası ve bölge ziyareti hakkında bilgi veren ATİK Genel Sekreteri, bölgeye yardım göndermeye devam edeceklerini vurguladı. Tüm devrimci-demokratik çevrelerden Rojava kazanımlarına sahip çıkmasına çağıran Süleyman Gürcan, tüm gençliği Yeni Demokratik Gençlik saflarında örgütlenmeye çağırdı.

Frankfurt Enternasyonalist Eylem Birliği (IAB) temsilcis yaptığı konuşma ile festivali selamladı ve platform hakkında bilgiler verdi. Enternasyonalist çalışmaların önemine değinen temsilci Alman devletinin Kobanê ve Ortadoğu politikalarını sert bir dille kınadığını ve ortak çalışmaların daha da yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Temsilci konuşmasın 29 Kasım’da Frankfurt’ta yapılan protesto etkinliği hakkında bilgiler verdi ve çağrıda bulundu.

Nazmi Kırık, Pınar Aydınlar, Hasan Sağlam, Hakan Güven, Kenan Seren, Onur Olgun, Şahin Özer, Cihan Seryol, Özgün Güven, Çağlar Deniz ve İbrahim Kılavuz’un Jüri olarak katıldığı Festival’e Mahir İpek, Haydar Eroğlu ve Mahmut Demir yoğunkları nedeniyle katılamadı.

Festivale konuk olarak katılan Pınar Aydınlar, Grup Rengi İsyan ve Grup La Liberta türkü, marş ve halaylarla salonda coşkuyu arttırdılar. Coşkulu geçen 24. Gençlik Kültür Sanat Festivali’nde ‘Biji Berxwedan a Kobanê!, Yaşasın Devrimci Dayanışma, Önderimiz İbrahim Kaypakkaya! gibi Türkçe, Fransızca, Almanca, Kürtçe ve değişik dillerden sloganlar atıldı.

Festivalde, Yunanistan polisi tarafından tutuklanan ve Türkiye’ye iadesi onaylanan Muzaffer Acunbay ile dayanışma komitesinin gönderdiği mesaj okundu ve ATİK tarafından 18 Kasım’da Yunanistan konsoloslukları önünde örgütlenecek eylemlere katılım çağrısı yapıldı.

Çocuk dalında sahne alan tüm katılımcılara ödüllerin verildiği festivalde 7 dalda toplam 41 kişi ve ekip yarıştı. Tiyatro dalında birinciliği Duisburg’tan Chaplin Tiyatro Ekibi alırken ikinciliği Innsbruck’tan Umuda Tohum Sanat Atölyesi, üçüncülüğü ise Wetzlar’dan Natura Tiyatrosu kazandı.

Kısa Film dalında birinciliği İstanbul’dan Musa Arslanali, ikinciliği YDG Hamburg, üçüncülüğü ise YDG Wörgl kazandı.

Birinciliği Dersim’den Şara Munzur’un kazandığı Şiir dalında ikinciliği Wörg’den Gurbet Harmancı, üçüncülüğü ise Frankfurt’tan Cenk Ulaş elde etti.

Öykü dalı sıralaması ise birinci Lozan’dan Orhan güneş, ikinci Ankara’dan İsrafil Demir ve yine Lozan’dan Ozan Ersoy şeklinde oldu.

Müzik Grup dalında birinciliği Hollanda’dan katılan Berivan-Kalan-Rojda üçlüsü alırken, ikinciliği ikinciliği Innsbruck’tan Umuda Tohum Sanat Atölyesi Müzik Ekibi, üçüncülüğü ise YDG Hamburg Müzik Ekibi kazandı.

Solo dalında Lyon’dan Ateş Sevimli birinci, Wetzlar’dan Elif Tunç ikinci ve Damla Okur üçüncü oldu.

Halk Oyunlarında yeterli katılımın olmaması nedeniyle derecelendirme yapılmadı ve Wörgl’den Yıldız Halk Oyunları Ekbine katılan ödül verildi.

Geleneksel olarak verilen JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ’nin bu yıl ki sahibi, haftalardır muazzam bir direniş sergileyen Kobanê Halk Mecilisi oldu.

Festival sonunda yapılan kısa konuşmaların ardından etkinlik coşkulu bir şekilde son buldu. Pınar Aydınlar, Grup Rengi İsyan ve La Liberta’nın seslendirdiği marşlar ve halayların ardından, salon çıkışında gençlerin davul zurna ile coşkularını devam ettirmeleri, Birlik-Mücadele-Zafer! sloganını haykırmaları dikkat çekti.

1932