Pazar Eylül 8, 2024

Küresel çevre felaketi başladı!

kaypakkaya haber
Anti-komünist baskıya karşı savaş ilanı ve "Küresel çevre felaketi başladı!" kitabının susturulmak İstenmesine Dair! Stefan Engel, Monika Gärtner-Engel ve Gabi Fechtner, "Anti-komünist baskıya savaş ilanı ve "Küresel çevre felaketi başladı! (Die globale Umweltkatastrophe hat begonnen!)" kitabının susturulması" başlığı altında bir bildiri yayınladılar.

 

1- Stefan Engel, Monika Gärtner-Engel ve Gabi Fechtner tarafından kaleme alınan "Die globale Umweltkatastrophe hat begonnen!" başlıklı kitap Ekim 2023'te yayımlanmıştır. Bu kitap Stefan Engel'in 2014 yılında yayınladığı "Katastrophenalarm! İnsan ve doğanın bütünlüğünün kasıtlı olarak yok edilmesine karşı ne yapmalı?" kitabının tamamlayıcısıdır. Her iki kitap da şimdi eksiksiz bir cilt olarak yayımlandı.

2- Aşırı hava olaylarının, orman yangınlarının, sıcak ve soğuk rekorlarının endişe verici gelişimi üzerine dünya çapında bir araştırma, rapor ve hararetli tartışmalar dalgasının ortasında, bu kitap dikkatle araştırılmış bilimsel bilginin en üst düzeyini göstermektedir: Küresel bir çevre felaketine geçiş endişe verici bir gerçek haline gelmiştir. Bunun acil, sistem değiştirici sonuçları var! İnsan yaşamının temellerinin yıkımı ve kendi kendini yok etmesi kasırgasında kıyamet yerine - ekolojik olarak karakterize edilmiş, gerçek bir sosyalizm perspektifiyle acil önlemler için kararlı bir mücadele!

3- Kitap, Kasım 2023'te ilk kez Dubai'deki COP 28'de uluslararası bir izleyici kitlesi önünde sunuldu ve tartışıldı.

Fosil enerji tekelleri ve hatta nükleer lobi bile kendilerini kalın bir yeşil boyayla sürdürülebilirlik peygamberleri olarak sunuyor. Fuayede büyük ilgi gören “Küresel çevre felaketi başladı!” kitabının sunumu ve tartışılması sırasında, kısa sürede sergi yönetiminin gönderdiği güvenlik güçleri ortaya çıktı. Kitabın kahramanları karakola sürükleniyor, saatlerce sorguya çekiliyor ve kitabın tanıtımı sıkı bir şekilde yasaklanarak serbest bırakılıyor. Ancak kitabın artan popülaritesi durdurulamaz ve 40'tan fazla kişi ve kuruluş yazarlarla daha fazla iletişim kurmak istiyor ve buluyor.

4- Peki Almanya'da? 100 basın temsilcisi, kamusal hayattan ve çevre biliminden 132 kişiyle temasa geçildi ve inceleme kopyaları alındı. Tepki? Ormanda sessizlik. Ancak sessizlik aldatıcıdır. Kitabı susturmaya ve dolaylı olarak temel mesajlarını itibarsızlaştırmaya yönelik incelikli bir yöntem başlıyor. Kitap piyasasında çıkan bir dizi yeni yayın ve önde gelen yazarların ilgili günlük gazetelerde öne çıkan makaleleri, yeni ve önemsizleştirici bir ana akım yaratıyor.

5- Kitap ticaretindeki geçici bir durgunluğun ardından, çevre konusu aniden yeniden canlanmaya başladı. Kısa bir süre içinde, Ekim 2023'ten bu yana "Umutsuzlar için Umut" [1], "Karar Anı. Dünya tarihinden derslerle iklim krizinden nasıl kurtulabiliriz" [2], "Her şey güzel olacak: 5712 basit adımda dünyayı kurtarmak" [3], "Her şey güzel olacak: Sadece farklı - 2037 yılından hikayeler" [4].

Kötü koordine edilmiş, çift başlıklı "Her şey güzel olacak" tek başına tüm önemsizleştirmeyi özetliyor. Her şey yoluna girmeyecek, özellikle de kararlı bir mücadele olmadan! Temel geri döndürülemez süreçler çoktan harekete geçirilmiştir. Aksi yöndeki tüm iddialara rağmen, sihirli 1.5° hedefi çoktan aşılmıştır. Kutup buzlarının erimesi artık tersine çevrilemez, en iyi ihtimalle durdurulabilir. Ancak yeni ana akım tam da buna karşı çıkıyor: yüzeyde yazarlar haklı olarak panik ve kıyamet duygusuna karşı kendilerini savunuyorlar. Ancak, kaderciliğe ve alarmizme karşı verilen asil mücadele, her şeyden önce yalvaran bir öze yol açmaktadır: Sistem hakkında tartışmayalım!

Yukarıda adı geçen yazarlardan biri olan Hannah Ritchie şöyle diyor: “Sistemi devirmeye vaktimiz yok. Çözümler masada; bunları kapitalist sistemimizde sorumlu bir şekilde kullanırsak çok daha fazlasını başarabiliriz.”(5)

Son on yıllar, kapitalizm çerçevesinde “dönüşüm” umutlarının yolunun nereye vardığını gösteriyor. Küresel çevre felaketi, uluslararası tekelci sermaye tarafından bilinçli olarak kışkırtıldı. Bu yol başarısız oldu! Alfred Wegener Enstitüsü'nden Markus Rex ile Süddeutsche Zeitung'da 23 Ekim 2023 tarihli röportaj, kitaba karşı bir makale gibi okunuyor: “Her şeyi derhal kapatmazsak insanlığın varlığının sona ereceği fikri mantıksız. .. Dünyanın sonu yakın değil." En iyi ihtimalle, dindar fanatikler dünyanın sonunun hızla geleceğini iddia ediyor, ancak kitabımızın bilimsel niteliği bu değil. Ancak küresel çevre felaketinin olgunlaşmasının insanlığın varlığını tehdit ettiği sonucuna varılmaktadır. Ama aynı zamanda geleceğe de odaklanır ve radikal, sistem değiştiren sonuçlar çıkarıldığında gerçekçi toplumsal alternatifi ortaya çıkarır: Yeni bir ekolojik-sosyalist toplum tipinde insan ve doğanın birliğine yönelik genel bir toplumsal paradigma değişimine doğru.  Felaket ve karamsarlığa yer yok!

6- Önde gelen bilim adamlarının tehdit edici gelişmeler konusunda ciddi olmaları beklenebilir. Sonuçta, Markus Rex liderliğindeki Mozaik keşif gezisi, dönüm noktalarına doğru hızlanan gelişmelerin endişe verici sonuçlarını ilk ortaya çıkaranlardan biriydi. O zamanki sonuçlarının özeti şöyleydi: »1. Buz her zamankinden daha hızlı eriyor; 2. Benzeri görülmemiş ısı tehditleri; 3. Ozon tabakası yok olur. [6]

Dünyanın önde gelen iklim araştırmacılarından biri olan Prof. Stefan Rahmstorf da Haziran 2023'te özeleştiri yaparak şunları ifade etti: "On yıllar boyunca risk, ben de dahil olmak üzere bilim tarafından 'oluşma olasılığı düşük, ancak yıkıcı sonuçlar' kategorisine göre sınıflandırıldı. .. Birlikte ele alındığında, daha yeni araştırmalar, devrilme noktasının muhtemelen önceden düşünülenden çok daha yakın olduğunu gösteriyor... Biz iklim araştırmacıları, bu tür büyük riskler konusunda sessiz kalmamalı veya bunları küçümsememeliyiz ve politikacılar da bunları görmezden gelmemelidir."[7]
O halde neden, küresel bir çevre felaketinin tek yeterli sonucunun devrimci değişimlerle başladığı yönündeki şu anda en geniş kapsamlı tez hakkında kamuya açık bir tartışmanın başlangıcı bile olmasın? Yüksek düzeyde araştırma finansmanı (mozaik keşif gezisinin bir gününün maliyeti yaklaşık 200.000 Avro, toplamda 140 milyon Avronun üzerinde [8)) kafadaki makası desteklemeli mi? Arka planda anti-komünist ajitasyon kitabın bilgisizliğini körüklüyor mu?

Dolaylı olarak sürdürülen bu medya savaşına paralel olarak, Alman  hükümeti, sivil partiler ve AB çevre politikasında ters takla atıyor. İlk vurgu, İklim Koruma Yasasının Mayıs 2024'teki revizyonu olacak. Alman Çevre Yardımı ile Federal Hükümet arasındaki mahkeme kararları karşısında yankılanan tokat trafik ışıklarını caydırmadı. Yeşil Anlaşma'nın AB düzeyinde net bir şekilde ortaya konan çevre politikasına, Ursula von der Leyen ve Giorgia Meloni arasındaki kardeşlik eşlik ediyor. AfD'nin en büyük adayı Maximilian Krah, insanların çevresel kaygılarıyla alay ediyor; AfD ve ortaklarının faşist iklim inkarcıları hızla çoğalıyor. Ve onları teşhir eden, her taraftan saldıran kitabın üzeri örtülüyor.

7-Tam da bu toplumsal kutuplaşmanın içinde, kitaba yönelik açık baskı ve sansür tedbirleri takip ediyor: ARD ve ZDF adına Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), Avrupa seçimleri için bir reklamın yayınlanmasını yasaklıyor, kitap kapağının tam bir saniye boyunca aşırı derecede göründüğü yer. Bu yayının tek başına tehlikeli bir "önemli reklam etkisi" yarattığı söyleniyor ve bu yayın derhal yasaklanıyor ve "uyarlanmış bir spot" gerekiyor. Baskıcı tedbirin kanonlaştırılması Federal Anayasa Mahkemesi'ne kadar uzanıyor. Çeşitli belediyeler Avrupa seçimleri için bu tür posterleri yasaklamaya çalışıyor ancak geri adım atıyor.

8- Bastırma girişimlerinin tematik yelpazesi genişliyor: MPs Watch, Filistin'deki soykırıma yönelik eleştirileri, dünyaya hakim olan 500 tekelin bilimsel analizini, emperyalist bir blok olarak AB'yi veya üçüncü dünya savaşına hazırlanma siyasetini sansürlüyor. Tüm bu niteliklerin adı dahi anılmamalı. Her partinin kendi tutumunu demokratik bir şekilde sunmasına izin verildiği iddia edilen seçim kampanyasında, açık bir baskı. Ancak burada seçim kampanyası sırasında insanların hükümet hattına getirilmesi gerekiyor.

9- Baskıcı önlemler karşısında yılmayan, hatta daha da cesaretlenen okurlar kitabı okudu, inceledi, tartıştı, yaydı, tercüme etti ve tanıttı. Aynı zamanda etkilendiler, şok oldular, sarsıldılar ve cesaretlendiler. Binlerce, şu ana kadar neredeyse 8.000 kitap - henüz küçük bir yayınevi ve kurgu dışı bir kitap için dikkate değer - elden ele satıldı ve elden ele dolaştı. Yüzlerce insan seminerlerde, çalışma gruplarında ve tartışma gruplarında konu ve kitap üzerine bir araya geliyor. Kitap İngilizce ve İspanyolcaya çevrildi ve şu anda dünya çapında en az 17 ülkede mevcut.

10- Fridays for Future ya da Last Generation'da olduğu gibi gençlik hareketindeki kapitalizm eleştirisi yoğunlaşıyor; toplumsal bir akım olarak, Yeşiller Partisi'nin ya da diğer yıkıcı torpilci ve organizatörlerin tüm baltalama girişimlerine rağmen, çevre sendikası ve MLPD'nin önemli inisiyatifi altında Mart 2024'te çevre hareketinin Potsdam Strateji Konferansı etrafındaki strateji tartışmasında bir araya geliyor. Önemli bir sonuç: 2026'dan itibaren strateji tartışmaları için düzenli bir uluslararası çevre konseyinin kavramsallaştırılması.

11- Sonuç: "Hiçbir şey zamanı gelmiş bir fikirden daha güçlü değildir!" Ancak herkes doğru fikirlerin ve hedeflerin bir atılım gerçekleştirmesine yardımcı olmaya çağrılıyor! Gerçek sosyalizme yeni bir itibar kazandırmak amacıyla acil eylem programını uygulamaya koymak için çok sayıda girişim geliştirilmektedir. Bu anlamda kitap ileriye dönük bir notla sona eriyor:

"Küresel çevre felaketi insanlığı eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bırakacaktır. Friedrich Engels 1876 gibi erken bir tarihte cesaret verici bir kılavuz olarak şunları yazmıştır: 'Ancak bu alanda da, uzun ve çoğu zaman zor deneyimlerle ve tarihsel malzemeyi derleyip inceleyerek, üretici faaliyetlerimizin dolaylı, daha uzak toplumsal etkileri hakkında netlik kazanmayı yavaş yavaş öğreniyoruz ve böylece bu etkileri de kontrol etme ve düzenleme fırsatına sahip oluyoruz.

Ancak bu düzenlemenin hayata geçirilebilmesi için sadece gerçekleştirilmesinden daha fazlası gereklidir. Mevcut üretim tarzımızın ve onunla birlikte tüm mevcut toplumsal düzenimizin tamamen yıkılmasını gerektirmektedir.

İnsanlığı ve doğal çevresini emperyalist dünya sisteminden kurtarmak için uluslararası sosyalist devrime doğru ilerleyelim.
" [9]

Kaynak ve Linkler

[1] Hannah Ritchie, März 2024

[2] Michael E. Mann, März 2024

[3] Sebastian Rabsahl, März 2024

[4] Rainer Grießhammer, März 2024

[5] Der Standard, 12.1.24

[6] Sonja Harbers, »Das sind die 3 erschreckendsten Ergebnisse der Mosaic-Expedition«, buten und binnen, 15. Juni 2021

[7] Stefan Rahmstorf, »Steht der Nordatlantik vor dem Kipppunkt?«, spiegel.de 25. Juli 2023

[8] Stefan Hendricks, »Aufbruch der Polarstern: Eine Mission, den Klimawandel verstehen zu lernen«, geo.de

[9] Stefan Engel, Monika Gärtner-Engel, Gabi Fechtner, »Die globale Umweltkatastrophe hat begonnen!«, S. 460

234