Ankara YDG'den ulusal sorun kapsamlı eğitim çalışması
Bu kitap üzerinden yola çıkarak tartışma başlıkları belirledik ve bunlar üzerinde yoğunlaştık. Başlıklarımız; a)ulus nedir, doğuşu nasıl gerçekleşmiştir, b)Ulusal sorunun niteliği nedir, c)UKKTH nedir, ne değildir, d)Sınıfsal hareketler ulusal soruna nasıl yaklaşmalıdır, e)Ulusal sorunun çözümü nasıl olacaktır?
Ulus nedir, doğuşu nasıl gerçekleşmiştir?
Bu başlığımızda önce teker teker ulusu nasıl tanımladığımızdan yola çıkarak Stalin’in ulus tanımlaması üzerinde durduk. Bu kapsamda bir yoldaşımızın ‘aşirete’ benzeterek yaptığı tanımlamayı eleştirerek ulusu var eden dört temel durum üzerinde durduk: dil birliği, toprak birliği, iktisadi yaşam birliği, ruhsal biçimlenme birliği.
Ulusların doğuşu kısmında ise Stalin’in “Feodalizmin tasfiye ve kapitalizmin gelişme süreci aynı zamanda insanların uluslar biçiminde kuruluşu sürecidir de.” sözü üzerinde durarak tartışmayı derinleştirdik ve ‘henüz tasfiye edilmemiş feodalizm koşullarında, belli belirsiz gelişmiş kapitalizm koşullarında (Stalin)’ da ulusların ‘henüz iktisadi bakımdan sağlamlaşmaya vakit bulamadıkları zaman’ görülebileceğini tartıştık.
Ulusal sorunun niteliği nedir?
Bu başlıkta pazar sorununun yanında; dil, kültür gibi konulardaki baskı ve yok saymaların sorunu yaratan koşullar olduğu üzerinde durduk. Ancak ulusların kapitalizmin gelişmesiyle birlikte oluşması hatırlandığında sorunun özünde, ezilen ulus burjuvazisinin kendi pazarına hâkim olma isteği olduğunu tartıştık.
UKKTH nedir, ne değildir?
Burada UKKTH’nin, ezen ulusun elindeki tüm ayrıcalıkları ‘ayrıcalık’ olmaktan çıkarmak temelinde ele alınması gerektiğini söyleyerek, bu ayrıcalıkların en üst noktasını oluşturanın da ayrı devlet kurma ayrıcalığı olduğunu tartıştık. Bu nedenle UKKTH’nin ayrı devlet kurma hakkından başka bir şey olmadığı sonucuna vardık. Bu kapsamda ulusal-kültürel özerklik, federatif yönetimler vb. konuları da tartıştık.
Sınıfsal hareketler ulusal soruna nasıl yaklaşmalıdır?
Burada ilk olarak belirttiğimiz konu UKKTH’nin ve ulusal sorun kapsamlı tüm demokratik taleplerin bizlerin de koşulsuz desteklemesi ve bunun için mücadele etmesi gerektiği üzerinde durduk. İkinci olarak kendi ideolojik çizgimiz kapsamında ezilen ulusun ezilen sınıflarını kazanmanın gerekliliğine vurgu yaptık.
Ulusal sorunun çözümü nasıl olacaktır?
Bu başlıkta iki çözüm üzerinde durduk. İlki sorunun bir ulusal devrimci hareketten doğru çözümüdür. İkincisi ise komünistlerin çözümü. Bu iki çözümün farklılaşmasının nedenlerini tartışarak çalışmamızı sonlandırdık.
Tartışma bakımından zengin geçen eğitim çalışmamız iki hafta daha devam edecek.
Ankara YDG