Hepsinin çamaşırı kirli
Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olarak attığı manşetlerle, 12 Eylül askerî darbesinin hazırlanmasında büyük “emeği” geçen Radikal gazetesi Yazarı Oral Çalışlar’ın 1980 döneminde cezaevindeyken tuttuğu, “liderlerin cezaevi günlükleri”ne de gölge düştü
İşte o yazı:
ORAL BEY’İN GÜNLÜKLERİ ÖZEL HARP’E GİTMİŞ - HÜSEYİN ÖZAY
Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olarak attığı manşetlerle, 12 Eylül askerî darbesinin hazırlanmasında büyük “emeği” geçen Radikal gazetesi Yazarı Oral Çalışlar’ın 1980 döneminde cezaevindeyken tuttuğu, “liderlerin cezaevi günlükleri”ne de gölge düştü
Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olarak attığı manşetlerle, 12 Eylül askerî darbesinin hazırlanmasında büyük “emeği” geçen Radikal gazetesi Yazarı Oral Çalışlar’ın 1980 döneminde cezaevindeyken tuttuğu, “liderlerin cezaevi günlükleri”ne de gölge düştü. 12 Eylül askerî darbesinin ardından tutuklanan Ecevit, Erbakan ve Türkeş ile birlikte aynı cezaevinde kalan Çalışlar, liderlerin günlüklerini tutarak ilerleyen yıllarda günlükleri yayımlamıştı.
Ancak yıllar sonra Çalışlar’a ait günlüklerin, yazıldığı dönemde günü gününe Özel Harp Dairesi’nin arşivine ulaştığı belirlendi. Günlüklerin arşive nasıl gittiği ise merak konusu oldu.
ÖNCE EVREN’E DESTEK MEKTUBU YAZDI
Taraf ’ı, “bir proje” olarak nitelendiren Radikal Yazarı Oral Çalışlar’ın, 12 Eylül askerî darbesindeki rolü konusunda yeni bilgiler ortaya çıktı. Bugün, “demokrasi” ve “insan hakları” gibi evrensel ilkeleri dilinden düşürmeyen Çalışlar, 12 Eylül öncesinde Aydınlık gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yürütmüştü. Bu süreçte, Özel Harp Dairesi’nden gelen bilgiler doğrultusunda birçok kişi hedef gösterilmiş ve bu yayınlar nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi. Aydınlık gazetesi, tüm desteğine rağmen, 12 Eylül cuntası tarafından kapatıldı. Bunun üzerine Çalışlar, Kenan Evren başta olmak üzere Milli Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na iki sayfalık mektup gönderdi.
Mektupta, darbeyi öven Çalışlar, “Aydınlık, yaptığı birçok yayınla Sıkıyönetim Komutanlıkları’nın, terör ve zorbalık odaklarına karşı başarı kazanmasına yardımcı olmuştur” itirafında bulundu.
LİDERLER İLE AYNI CEZAEVİNDE KALDI
12 Eylül darbesi sonrası Türkiye İşçi Köylü Partisi Başkanlık Kurulu üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Çalışlar, dört ay Mamak Askerî Cezaevi’nde kaldı. Buradan, Çalışlar, Ordu Dil ve İstihbarat Okulu’na gönderildi. Politikacılar Hapishanesi olarak da nitelendirilen istihbarat okulunda, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş’in yanı sıra bir çok siyasetçi de mahkûm olarak tutuldu. Çalışlar, 16 ay süresince liderlerin tüm anlarını günlük olarak tuttu. Daha sonra da bu notlar, Liderler Hapishanesi, 12 Eylül Günlükleri başlığı ile kitap hâlinde yayımlandı.
GÜNLÜKLER KOZMİK ODAYA NASIL GİTTİ
Çalışlar’ın, darbeden yıllar sonra yayımladığı günlüklerin Özel Harp Dairesi’nin de arşivinde yer aldığı bildirildi. Söz konusu günlüklerde liderlerin özel anlarının bile ayrıntılı olarak yer alması dikkat çekti. Devletin arşivinde bulunan günlüklerin, yayımlanan günlüklerden daha ayrıntılı olması da dikkatlerden kaçmadı. Bu durum, Oral Çalışlar’ın cezaevi günlükleri ile ilgili kafalarda soru işaretleri oluşmasına yol açtı.
DARBEYE DESTEĞİ İMZASIYLA KABUL ETTİ
ORAL Çalışlar’ın Aydınlık gazetesi yayın yönetmeni olarak darbecilere verdiği destek, kendi kalemiyle Kenan Evren’e yazdığı mektupta ortaya çıktı. O mektubun giriş bölümünde şu sözlere yer veriliyordu:
“İstemde bulunan: Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar.
İstemin konusu: Aydınlık gazetesinin yayınını durdurma kararının kaldırılması için gerekli emrin verilmesi.
Komutanlığınız, Silahlı Kuvvetler’in ülke yönetimine bütünüyle el koymasından bir gün önce Aydınlık gazetesinin yayınını ‘ikinci bir emre kadar’ durdurmuş bulunmaktadır. 11 Eylül 1980 tarihini taşıyan bu karar, gazetemize 12 Eylül günü bildirilmiştir.
Aydınlık gazetesi ilk çıktığı 20 Mart 1978 tarihinden bu yana yayınını şu ilkeleri temel alarak sürdürmüştür;
1-Özellikle Sovyetler Birliği’nden gelen dış tehdit, sızma ve yıkıcılığa karşı milli bağımsızlığı savunmak, savaş tehlikesine karşı hazırlıklı olmak, milli savunmayı güçlendirmek.
2-Dünyanın ve Ortadoğu’nun büyük çalkantılara ilerlediği ve dış tehdide göğüs germenin ülkemizin ve halkımızın geleceği açısından belirleyici bir önem kazandığı bugünlerde, ayağı Türkiye toprağına basan bütün güçlerin birliği için mücadele etmek, milli birlik ve istikrar siyaseti izlemek, tüm yayın siyasetlerini buna bağlı olarak yürütmek, mezhep ayrılıklarına ve kavgalarına, milli güçler içinde düşmanlıklara ve siyasi gerginliğe karşı mücadele etmek, görüş ayrılıklarını özgürlük ortamı içinde barışçı yöntemlerle çözmek.
3-Milli Birlik Siyaseti’nin bir gereği olarak, iç savaş yönündeki gidişin önlenmesi ve sağlanması, gerek Moskova’nın kışkırttığı, gerekse MHP’nin yönettiği terör ve anarşinin kökünün kurutulması için kararlı bir mücadele yürütmek.
4-Ülkemizin birliğinin ve barışın temeli olarak demokrasi bayrağını yükseltmek, özgürlükleri savunmak.
17.9.1980
Oral Çalışlar
Genel Yayın Yönetmeni
Gereği için:
1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı
Bilgi için:
-Milli Güvenlik Konseyi Başkanlığı
-Genelkurmay Başkanlığı”
(Taraf)