“Orso” kitabı çıktı
Yoldaşları ve ailesi tarafından hazırlanan “Orso” -Orsetti’nin İtalyanca’da “ayı” anlamına gelen lakabı- başlıklı kitap, Tekoşer Pilîng’in sosyal medyada ve günlüğünde tuttuğu notlardan ve yoldaşlarının onu anlattığı yazılardan oluşuyor.
Orsetti, Rojava’da bulunduğu süreçte cephede yaşadıklarını anlatan bir günlük tutuyordu. Ayrıca sosyal medya hesabından da DAİŞ’le yaşanan çatışmaları, cephede yoldaşlarıyla geçirdiği zamanları, hissettiklerini fotoğraflarla birlikte paylaşıyordu. Enternasyonal Özgürlük Taburu’na bağlı olarak TİKKO saflarında savaşan ve bir süre içinde Tekoşîna Anarşîst ile hareket eden Pilîng, Rojava’da bulunduğu süreçte birçok enternasyonalist tarafından da takip ediliyordu. Notlarında yalnızca cephede yaşananlardan değil, Rojava’da bulunma ve savaşa dahil olma nedenlerinden de bahsediyordu. Rojava’da yaşananları fırsat bulduğu her koşulda herkesle paylaşıyor ve oradaki gelişmelerin dünya çapında duyulmasını önemsiyordu. Şehit düştüğünde yayımlanmasını istediği mektubu da bu nedenle yoldaşlarına vermişti. Mektubunun yayılmasının ardından “Bütün fırtınalar küçük bir damla ile başlar. Siz de bu damla olmaya çalışın” ifadesi onunla bütünleşti.
Orso’nun şehit düşmesinin ardından not defteri yoldaşları tarafından incelendi ve arkadaşlarının ve de ailesinin katkısıyla bir kitap haline çevrildi. Ailesi kitabın tanıtımı için yaptığı çağrıda “O bir Partizan’dı ve Rojava’ya ulusal sınırları hiçe sayarak enternasyonalist bilinçle savaşmaya ve tüm halklarla dayanışmaya gitti. Onu hatırlamak dünyadaki adaletsizliklere karşı cesurca tavır almamız gerektiğini de hatırlatıyor bize” ifadelerini kullandı. Geride bıraktığı izleri ölümsüzleştirmek amacıyla çıkarılan İtalyanca kitabın birçok dile çevrilmesi için çalışmalar başlatıldı. Şu an kitabın İngilizce çevirisi üzerine çalışılıyor. Ardından Türkçe ve Kürtçe’de yayımlanması planlanıyor.
200 sayfalık kitap, Lorenzo Orsetti’nin yazıları dışında, fotoğraflar ve çeşitli cephelerdeki anlatımlarının anlaşılır olması için açıklayıcı haritaları da içeriyor. Kitabın önsözü Firenze Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Tarihi bölümünde doçent doktor olan Alberto Tonini tarafından yazıldı. Tonini yazısında Kürt mücadelesinin tarihini kaleme aldı. Kitabın giriş bölümü aile tarafından Orso’yu anlatan bir yazıdan oluşuyor.
Toplam altı bölümden oluşan kitap -aralarda Tekoşer’in günlüğünden ve Facebook’ta paylaştığı kısa yazıların da eklendiği- kronolojik bir şekilde yaşamını anlatıyor. Bölüm başlıkları şu şekilde: Rojava’ya gitmeden önce, Rojava’ya yolculuğu, eğitim süreci, Efrîn savaşı, karargaha dönüşü, Kuzey Doğu cephesi –bu bölümde Orso’nun 2017’de şehit düşen TKP-ML üyesi, TİKKO komutanı Nubar Ozanyan’dan bahsettiği bir yazı mevcut- ve son olarak Güney Cephesi. Ailesi, yoldaşları ve arkadaşları tarafından yaygın bir şekilde tanıtımı yapılan kitabın geliri Rojava’daki çeşitli projelerin desteklenmesi için Lorenzo Orsetti Vakfı’na bağışlanacak.