Perşembe Nisan 17, 2025

Yerelde sağcı gurbette devrimci

kaypakkaya-partizan
Türkiye'de milyonlarca insanın aylar süren direnişi ilk günlerde görmezden gelen, sonraki günlerde de türlü senaryolarla itibarsızlaştırmaya çalışan yandaş medya, Almanya'nın Hamburg kentinde devam eden eylemlerle ilgili ilginç bir tutum takındı.

 

Türkiye'de milyonlarca insanın aylar süren direnişi ilk günlerde görmezden gelen, sonraki günlerde de türlü senaryolarla itibarsızlaştırmaya çalışan yandaş medya, Almanya'nın Hamburg kentinde devam eden eylemlerle ilgili ilginç bir tutum takındı. Türkiye gazetesi Hamburg eylemlerini manşetine taşıyarak “#DirenHamburg” ifadesini kullanırken, Star ise birinci sayfasından gördüğü habere, “Merkel'in penguenleri” gibi ironik bir başlık kullandı. Yandaş gazeteler Türkiye ve Star, Almanya ve dünya medyasını eylemleri görmemek gibi “tanıdık” sözlerle eleştirdi.

MEDYAYI ELEŞTİRDİLER!
Türkiye gazetesi haberinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'de Gezi olayları sırasında Taksim'den günlerce canlı yayın yapan yabancı medya, Almanya'da hükümetin kendi 'Gezisi'ni gizlemesine göz yumdu. Alman medyası ise olağanüstü hâli görmek yerine ana sayfalarında gündem dışı konulara yer verdi. Almanya'nın köklü yayın kuruluşlarından Deutsche Welle ana sayfasında olaylardan hiç söz etmedi. Bunun yerine yerine “Tel Aviv'de Afrikalıların protestosu” başlıklı haberi manşetine taşıdı. Bild gazetesi de ana sayfasında Hamburg haberine yer vermedi ve iç sayfalarda kullandı. Der Spiegel haberle ilgili yorumunda, “Normalde küçücük bir olayı polisin aşırı kaba kuvvetle müdahalesi büyüttü” eleştirisinde bulundu”.

EYLEMLERE GÜZELLEME
Star gazetesinde Hamburg eylemleriyle ilgili şu ifadeler yer aldı: “Gezi olaylarında İstanbul'u komşu kapısı yapan Alman medyası Hamburg'un olağanüstü hal ilan edilen mahallelerine ilgi göstermedi. Bir Twitter kullanıcısının Almanya'daki göstericilerin Gezi Parkı'nda olduğu gibi 'acil olarak' piyanoya ihtiyaç duyduğunu belirten mesajı, geniş bir kitlede yankı buldu. Dünya basınının da görmediği protestolarda 7 binden fazla kişi polisle çatışmış, 500'e yakın gösterici yaralanmıştı.”

1549