Cuma Eylül 20, 2024

Hasta tutsaklar için çağrı

kaypakkaya-partizan
Sekiz kişinin tutuklu olarak yargılanacağı Erzincan Gezi Davası’nın ilk duruşması 10 Şubat günü Erzurum’da yapılacak. Altı ay boyunca, ne ile suçlandıklarını bilmeyen okurlarımız, hakkında hazırlanan iddianame, gizli tanığa bağlanmış.

 

Cezaevine girdiğinde sadece 19 yaşındaydı. Şimdi 41 yaşında. Yani 22 yıldır içeride. İçerideyken, başta annesi olmak üzere, birçok akrabasını yitirdi. Onların -en çok da annesinin- acısı, sürekli yüreğini yaktı. Hapse atıldığında 9 aylık olan kızı, babasının gönderildiği Sakarya, Edirne, Erzurum, Bursa, İstanbul, G. Antep ve Mardin cezaevlerinde peşinde koşarken, büyüdü ve şimdi 23 yaşında. Çölyak hastalığı yüzünden sürgün gönderildiği birçok yerde, dışarıdan alınması, bulunması zor, pahalı özel yiyeceklere ulaşmaya çalışmakla geçti hem ailenin, hem de onun ömrü. Şimdi savcılık, onun tedavi amaçlı başvurusunu, “Her ne kadar, kalıcı, sürekli hasta olsa da, hasta toplum güvenliği için tehlikelidir” diyerek reddetmiş. Bu kişinin adını merak edenler varsa söyleyeyim: Nesimi Kalkan...

17 Haziran 2012 günü PKK’ye katıldı. 27 Haziran 2012 günü Muş-Malazgirt’te çıkan bir çatışmada, silahsız olarak yakalandı. Silahı olmadığı için çatışmaya girmesi imkansızdı. Ancak kendisi çatışmaya girdiği, bombaları yola yerleştirdiği, otomatik silahlarla karakola saldırdığı gibi hayali iddialarla, 9 Ocak 2014 günü 300 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kimden mi söz ediyorum: Halen Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan Cihat Sami...

İbrahim Tekin, 60 yaşında. İki yıl önce, Van-Çatak’ın Endiça köyünde dövülerek gözaltına alındı. Kaburgaları ve dişleri kırılan okurumuz, adli tıp raporu alamadığı gibi tedavisine geç başlandı. Arada revire çıkabilse de, -gidiş esnasındaki birçok dayatmalar yüzünden- hastaneye pek gidemedi. 10 Aralık 2013 günü 10 yıl hapis cezası verilen İbrahim Tekin, rapor alabilmesi için ertesi gün adli tıpa gönderildi.

Silivri 3 nolu L Tipi Cezaevi’ndeki PKK’li tutsaklar, lağım kokusu yüzünden havalandırmasına çıkamadıkları bir yerde tutuluyorlar ve başkalarına uygulanmayan birçok baskı ve tacizlere maruz kalıyorlar. Açık görüşte, aralarına konulan büyük bir masa yüzünden akrabalarına sarılmalarına bile engel olunuyor. Hak kayıplarına karşı attıkları sloganlar yüzünden, her birine 3-4 aylık kimi cezalar öngören disiplin soruşturmaları açılmış.

Muş E Tipi Cezaevi’ndeki kadın okurlarımızın kitap ihtiyacı olduğunu yazmıştım. Onlar diyor ki, “Yanlış anlaşılmış. Bize dışarıdan gelen kitaplar verilmiyor ve hemen depoya kaldırılıyor.” Ben doğrusu bilerek yazdım. Muş E Tipi Cezaevi’ndeki kadınlara ısrarla kitap göndermeliyiz. O kitapları, cezaevi yönetimi, ilgili insanlara vermek zorundalar. Bu yasadışı uygulamayı, şu ya da bu şekilde, kesinlikle kıracağız. Başka yolu yok!

Giresun E Tipi Cezaevi’nden Sincan 1 nolu F Tipi Cezaevi’ne getirilen Zülküf Gezen, isteği üzerine, Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi’ne geçmiş bulunuyor. Buradaki hak ihlalleri hız kesmiyor. Gazetelerimizin keyfi olarak okurlarımıza zaman zaman verilmemesi devam ediyor.

Sincan 1 nolu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen Şahabettin Öğüt ve Muhammed Hüseyin Hasan, kendi istekleriyle Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi’ne geçtiler. Ancak cezaevine girişte çıplak aramaya karşı direnen okurlarımıza, hemen disiplin soruşturması açılmış. Cezaevine girişte insanların üstünde ne olduğunu açık seçik gösteren her türlü teknik donanım varken, insanları ısrarla çırılçıplak soymakla görevlendirilen güvenlik güçleri arasından kimbilir kaç tane sapık çıkacak ileride. Yazık değil mi o gardiyanlara...

Afyonkarahisar’a bağlı Dinar ilçesinde yeni açılan Dinar T Tipi Cezaevi’nde kalan okurlarımız, Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nden sürgün edilen Hamdullah Çınar ve Baver Eye ile birlikte, dört kişi oldu. Buranın kitap ihtiyacı var. Günlük gazetelerimiz henüz verilmiyor. Yakın cezaevinden okunmuş gazetelerimizden gönderilirse, iyi olur.

Kırıklar 2 nolu F Tipi Cezaevi’ndeki okurlarımızdan Bahoz Tanhan, Nusaybinli. İki yıldan fazla bir süredir tutuklu. Hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Mahkemesi Diyarbakır’da ama bu denli ciddi bir suçlama olmasına rağmen, bir türlü Diyarbakır’a sevki yapılmıyor. İlk konulduğu Mardin E Tipi Cezaevi’nden İzmir’e zaten yanlışlıkla sürgün edilmiş.

Sekiz kişinin tutuklu olarak yargılanacağı Erzincan Gezi Davası’nın ilk duruşması 10 Şubat günü Erzurum’da yapılacak. Altı ay boyunca, ne ile suçlandıklarını bilmeyen okurlarımız, hakkında hazırlanan iddianame, gizli tanığa bağlanmış.

Kocaeli Üniversitesi’nden 18 kişi 2011 yılında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 6 kişi tutuklandı. 1.5 yıl sonra hepsi tahliye edilen altı kişiye, dava sonuçlandığında ‘DHKP-C üyesi olmakla suçlanarak’ 9 yıl hapis cezası verildi. Bu öğrenciler şimdi soruyor: Ülkemizi mi terk edelim; yoksa yıllarca hapiste mi yatalım? Evet, cevabı çok zor bir soru...

Şakran 4 nolu T Tipi Cezaevi’ndeki okurlarımız kendilerine verilen hapları, koridora çıkıp, kameralara göstererek içebiliyorlarmış. Söyleyecek bir şey bulamıyorum gerçekten...

Tekirdağ 2 nolu T Tipi Cezaevi’nde iki odada 24 siyasi tutsak vardı. İlçe cezaevlerine gönderilenlerin ardından şimdi orada bir odada 14 kişi kalıyor. Geçen hafta bu cezaevindeki mali durumu çok kötü bir kişinin kazak ve eşofman ihtiyacı olduğunu yazmıştım. Siyasi tutsaklar, bizim aramızda böyle bir sorun olamaz, diyorlar. Doğrudur, söz konusu kişi adlidir ve sorunu çözülmüş olmalı!

Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi’ndeki ‘okur’larımızdan Barış İnan’ın göndermiş olduğu 4 çizimi aldık. Teşekkür ediyoruz...

Ümraniye E Tipi Cezaevi’nde yapılan resimlerin, Rojava ile dayanışmak için satılmak üzere bir resim sergisi açılmıştı. Okurlarımız bizi uyarıyor: O resimler sadece Ümraniye E Tipi Cezaevi’nden gelmedi; Ümraniye T Tipi Cezaevi’nden de geldi. Düzeltiyoruz...

İstanbul’daki Maltepe 3 nolu L Tipi Cezaevi’nde bulunan Şerif Doğan’a gönderdiğim kart geri geldi. Nereye gittiğini yazabilir mi?

Cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların bilgisine

Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerimizde bizim listemizdeki pek çok kişinin tam teşekküllü hastanelere ya da adli tıp kurumuna başvurmadığı bilgisini verdiler. 3-4 Kasım 2013 günü açıkladığımız hasta mahpuslar listesinde 163 ağır olmak üzere 544 hasta mahpus listemiz bakanlıklara sunulmuştur. Bakanlıkların cezaevindeki hasta mahpuslardan bilgisi olmaması ayrı bir ihlal olarak görülse de, cezaevlerinde bulunan İHD’ye başvurmuş veya başvurmamış tüm hasta mahpusların

1. Tam teşekküllü hastanelere cezaevi yetkilileri aracılığıyla başvurmalarını,
2. Başvuru yapmış iseler başvuru dilekçelerinin numaralarını derneğimize iletmelerini, yapmayan mahpusların yapmasını,
3. Daha önce sağlık raporlarını derneğimize ulaştırmamış olan mahpusların acil olarak derneğimize iletmesini istemekteyiz.
İHD Genel Merkezi Cezaevi Komisyonu


Siyasi tutuklularla dayanışma etkinliği

Dışarıda Deli Dalgalar, Yeldeğirmeni Dayanışması ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği 2 Şubat’ta buluşma çağrısı yapıyor. Yeteri kadar “deli” ve vicdanlı herkesi kitaplarını paylaşmaya, birlikte paketleme yapmaya, siyasi tutuklulara selam uçurmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Gelirken okuduğunuz ve beğendiğiniz öykü, roman, araştırma kitaplarını onlarla paylaşmak için yanınızda getirmeyi unutmayın.
Tarih: 2 Şubat 2014 Pazar - Saat: 11.00
Yer: Yeldeğirmeni Dayanışma Evi
Karakolhane Cad. Duatepe Sk. No: 15
Yeldeğirmeni - Kadıköy / İSTANBUL


MEKTUBU GELENLER:

Melek Bozkaya - Muş E Tipi Cezaevi
Murat Gürbüz - Bandırma 2 nolu T Tipi Cezaevi
Emrullah Kurcan - Çorum L Tipi Cezaevi
Orhan Kartal - Çorum L Tipi Cezaevi
Hamdullah Çınar - Dinar T Tipi Cezaevi
Baver Eye - Dinar T Tipi Cezaevi
Osman Durgut - Dinar T Tipi Cezaevi
M. Serhat Polatsoy - Diyarbakır D Tipi Cezaevi
Erdal Laçin - Elbistan E Tipi Cezaevi
Mukamet Çelik - Erzurum H Tipi Cezaevi
Kutbettin Elbir - Gümüşhane E Tipi Cezaevi
Nurettin Fırat - Kandıra 1 nolu F Tipi Cezaevi
Fuat Coşacak - Kandıra 1 nolu F Tipi Cezaevi
Mazlum Özdemir - Kandıra 1 nolu F Tipi Cezaevi
M. Fesih Sarıkaya - Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi
Zeki Yılmazsoy - Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi
Barış İnan - Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi
Ahmet Tamir - Karaman M Tipi Cezaevi
Doğukan Bozdemir - Kastamonu M Tipi Cezaevi
Bahoz Tanhan - Kırıklar 2 nolu F Tipi Cezaevi
Agit Tan - Kürkçüler F Tipi Cezaevi
A. Rıza Ekinci - Kürkçüler F Tipi Cezaevi
Nesimi Kalkan - Mardin E Tipi Cezaevi
İzzet Topgaç - Muş E Tipi Cezaevi
Mustafa Altay - Silivri 3 nolu L Tipi Cezaevi
Müslüm Tıkız - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Osman Tunç - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Muhammed İsmail - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Bilal Demirdağ - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Şahin Biçimli - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
M. Hüseyin Hasan - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Şahabettin Öğüt - Sincan 2 nolu F Tipi Cezaevi
Ahmet Kaya - Sincan 2 nolu L Tipi Cezaevi
Mehmet Yavuz - Şakran 2 nolu T Tipi Cezaevi
Fikri Demir - Şakran 2 nolu T Tipi Cezaevi
Hüseyin Tunç - Şakran 4 nolu T Tipi Cezaevi
Ali İnan - Tekirdağ 2 nolu T Tipi Cezaevi
Anıl Can Şenol - Tokat T Tipi Cezaevi
Musa Tan - Trabzon E Tipi Cezaevi
Kenan Altun - Ümraniye E Tipi Cezaevi
Cihat Sami - Van F Tipi Cezaevi
Adem Yılmaz-  Erzurum H Tipi Cezaevi
Hayri Demir - Sincan 2 nolu F tipi Cezaevi
Ateş Göbe - Sincan 2 nolu F tipi Cezaevi
Durmuş Erdemir - Kocaeli 1 Nolu F tipi Cezaevi
Gökhan ... - Kocaeli 1 nolu F tipi Cezaevi
Mehmet Çelik - İzmir 1 nolu T tipi Cezaevi
Kamil Şen - Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi
Cemal Güneç - Ümraniye T tipi Kapalı Cezaevi
Muhyettin Güzel - Tekirdağ 2 nolu f tipi Cezaevi
Mehmet Tari - Diyarbakır D tipi Cezaevi

 

OKURLARLA BAŞBAŞA

Hüseyin AYKOL
aykol267@gmail.com

Mithatpaşa Cad. No: 36-3
 06420 Kızılay - ANKARA
Tel: 0 312 230 43 18 Faks: 0 312 230 43 17

 

3568