Perşembe Kasım 14, 2024

Komünist kişiliğin billurlaşmış hali: Tuncay Çarıkçıoğlu

kaypakkaya-partizan
Çarıkçıoğlu, yeni tip komünist kuşaktandı. Hem pratik hem de entelektüel alanda komünizmin davasını geliştirdi. En zor şartlarda okuma ve yazma eylemini bırakmadı. Süreci takip etmede ve siyasette atılganlıkta hep öndeydi. Pratik cesareti yanında, çizgiye egemenliği ve çizgiyi geliştirmek ve gerektiğinde düzeltmek gibi bir özelliği vardı. Fiziki yetersizliğine rağmen dağların kartalıydı

 

Proletarya partisi yüzlerce komünist kadro ve savaşçının yoğun emekleri ve bedelleri üzerinden ilmik ilmik inşa edilerek bugünlere kadar gelmiştir. ‘’Bu çelik aldığı suyu unutmayacak’’ şiarı proletarya partisinin bu komünizm savaşçıları tarafından ete kemiğe büründürülmüştür. Çeliğe su veren komünist kadrolardan biri de Tuncay Çarıkçıoğlu’dur. Bir komünistte olması gereken tüm özellikleri kendisinde barındıran Tuncay Çarıkçıoğlu yoldaş, mütevazılıği, şeffaflığı, çalışkanlığı ve fedakârlığı ile öne çıkan ve bu yönleri ile proletarya partisi saflarında derin bir sevgi ve saygınlık kazanan ender komünist kadrolardan biridir.

1962 yılında Kastamonu’da doğan Çarıkçıoğlu yoldaş, 1982 yılında İstanbul’da Mühendislik fakültesini okurken proletarya partisiyle tanışarak aktif mücadeleye katıldı. Kısa sürede ilerleme kat eden Tuncay yoldaş proletarya partisinin ektin bir savaşçısı olur. 1985 Yılında İstanbul’da proletarya partisine yönelik bir operasyonda gözsaltına alınan Tuncay yoldaş, İşkencehanelerde ve mahkemede burjuvaziye meydan okuyarak devrim ve komünizmi savundu. İki yıllık tutsaklığın ardından dışarı çıkan Tuncay yoldaş, faaliyetlerine kaldığı yerden gençlik içerisinde devam etti. Tuncay yoldaş aynı zamanda İsmail Oral ile birlikte TMLGB’yi fiilen kuran önder kadrolar arasındadır.  1987 yılında proletarya partisi üyesi olan Tuncay yoldaş, bu süreçte bir süre Kayseri, Sivas ve Çukurova’da faaliyet yürüttü.

Gözlerinin bozuk olmasına rağmen her türlü engeli ve zorluğu aşarak sevdalısı olduğu dağlara yüzünü çevirir Tuncay yoldaş. 1990 yılında Kürdistan Bölge Komitesine atanan Tuncay yoldaş, ardından MK üyeliğine seçilir. Artık dağların Çetin’i olan Tuncay yoldaş, bir süre BABK sekreterliği görevini yürüttükten sonra GBMK’nin (Geçici Birleşik Merkez Komitesi) 1. Olağanüstü toplantısında Askeri Komisyon üyeliğine seçilerek Karadeniz ve İç Anadolu gerilla faaliyetine atanmıştır. Tuncay yoldaş bu görevini yeni icra ettiği bir süreçte 2-3 Kasım 1992 yılında, Tokat’ın Almus İlçesi, Arısu Köyü Eskici mezrasında kurulan bir pusuda yaşanan çatışma sonucu hayatını kaybetti.

Çarıkçıoğlu, yeni tip komünist kuşaktandı. Hem pratik hem de entelektüel alanda komünizmin davasını geliştirdi. En zor şartlarda okuma ve yazma eylemini bırakmadı. Süreci takip etmede ve siyasette atılganlıkta hep öndeydi. Pratik cesareti yanında, çizgiye egemenliği ve çizgiyi geliştirmek ve gerektiğinde düzeltmek gibi bir özelliği vardı. Fiziki yetersizliğine rağmen dağların kartalıydı. Gidilmedik yere gidiyor, örgütlenmedik alana el atıyordu. Çalışma alanlarında gördüğü yetersizlikler konusunda zamanında müdahale ederek, önermede bulunuyordu. Bir gerilla bölgesine sığmıyor, o bölgenin yakın alanlarını da kolaçan ediyordu. Tüm çalışma alanlarında halkın ve yoldaşlarının sevgisini kazanırdı. Çarıkçıoğlu’nun anısı bize yol gösteriyor. Saygıyla anıyoruz.

Tuncay yoldaş ile birlikte yine Kasım ayı içerisinde proletarya partisi saflarında devrim ve komünizm şiarını bayraklaştırarak ölümsüzleşen, Hüseyin Akdemir, Rıza Akdemir, Eşref Şahlar, Veli Karasu, İmam Utan,  Nubar Yalım, Ali Haydar Aslan, Doğan Erdem, Fethiye  Batmaz, İmam Hüseyin Çetin, İsmet Pınar, Özkan Göktaş, Erol Korkmaz, Perihan Çolak, Fazlı Kaya, Hasan Altıntaş, Sülayman Kör, Seçkin Göç ve Özgür Çakar yoldaşların devrimci/komünist hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kaynak:Halkin Günlügü 

1549