Cumartesi Nisan 27, 2024

Kadın Hakları İnsan Haklarıdır!

kaypakkaya-partizan
"İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi"nin kabul edilişinin 66. yıl dönümündeyiz.

 

10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin başlangıç bölümünde; "İnsanlık ailesinin bütün üyelerinin doğal yapısındaki onuru ile eşit ve devredilemez haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu" belirtir. Ve, insanın zulüm ve baskıya karşı hakları korunmuyor ise direnme hakkına başvurmak zorunda kalabileceğini yazar.

Bildirgenin ikinci maddesinde; "Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, bu Bildirgede belirtilen bütün hak ve özgürlüklere sahiptir." der.

Fakat 66 yıldır insanlık; bildirgede kabul edilenler de dahil, temel hakları ve değerleri için direnmeye, mücadele etmeye ve bu nedenle ağır bedeller ödemeye devam ediyor...

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2014 yılı da; insan hakları ihlallerinin arttığı, canlıların vahşice katledildiği bir yıl oldu.

2014 yılı; Başta kadınlar olmak üzere işsizliğin, açlığın, sefaletin derinleştiği, ırkçılığın tavan yaptığı, dünyanın emperyalist çıkarlar için kana bulandığı bir yıl oldu.

2014 yılı; 74. Ezidi soykırımının yaşandığı, kadınların ve çocukların diri diri toprağa gömüldüğü, başlarının bedenlerinden koparıldığı, taşlanarak öldürüldüğü, pazarlarda satıldığı, seks köleleri haline getirildiği, kadına yönelik şiddetin en üst düzeyde yaşandığı bir yıl oldu.

2014 yılı; Hindistan, Şengal ve Ukrayna'da olduğu gibi kadınların toplu tecavüzlere ve katliamlara maruz kaldığı, İran'da Reyhane Jabbari’nin başına geldiği gibi kendini korumaya çalışan kadınların ise idam edildiği bir yıl oldu.

Buna benzer uygulamalar diğer ülkelerde görülmekle birlikte, kadına yönelik erkek terörünü ve faşist uygulamaları DAİŞ çeteleri tüm çıplaklığıyla Ortadoğu’da gerçekleştirmektedir.

Sözde eşitlikçi, demokratik Avrupa'da ise karanlık adım adım yaklaşmaktadır. Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA-EU)'nun geçtiğimiz günlerde yayımladığı rapor, üzeri örtülemeyen gerçeğin bir bölümünü gözler önüne sermiştir: Avrupa'da 62 milyon kadın şiddet görüyor!

Kadın hakları insan haklarıdır diyor; İnsanlığın yeni umut ışığı ve kadın devrimi olan Rojava/Kobane başta olmak üzere dünyada ve Avrupa’da tüm baskı ve sömürüye, ırkçılık ve ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe karşı direnen, sokaklara çıkan, örgütlenen, yaşam alanlarını korumaya çalışan insanlarla / kadınlarla dayanışmaya, sınıfsız, sömürüsüz ve cins ayrımcılığının olmadığı bir dünya için mücadeleye çağırıyoruz!..

Yaşasın Eşitlik ve Özgürlük Mücadelemiz!

 

AvEG-Kon

SOSYALİST KADINLAR BİRLİĞİ

1457