Cuma Nisan 26, 2024

Taksim Dayanışması yargılanamaz

kaypakkaya-partizan
Taksim Dayanışması'nın yargınlandığı davanın ilk duruşması yarın saat 09:00'da Çağlayan Adliyesi'nde görülecek

 

Taksim Dayanışması sekretaryası ve bileşenlerinin de yer aldığı yirmi altı kişinin yargılandığı Gezi Davası'nın ilk duruşması yarın saat 09:00'da Çağlayan Adliyesi'nde 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Dava öncesinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de katılım çağrıları yaptı.

AKP İstanbul İl Başkanı'nın da "müşteki" olarak yer aldığı dava için daha önce hazırlanan 2 iddianame mahkemeden dönmüştü. Bunun üzerine hazırlanan 3. iddianame uyarınca görülecek davada, Taksim Dayanışması sekretaryasında yer alan kişiler ve Dayanışma temsilcileri "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "halkı kışkırtma" iddiaları ile yargılanıyor.

Bilindiği üzere Taksim'in yayalaştırılması adına insansızlaştırılması, Gezi Parkı'nın talan edilerek yerine AVM olarak işletilecek Topçu Kışlası'nın dikilmesi, bu bölgenin bir bütün olarak işçi ve emekçilere kapatılarak rant değeri yüksek bir merkez haline getirilmesi  projesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası‘nın açtığı dava üzerine mahkeme kararıyla durdurulmuş, bu karar Gezi Parkı'nın yağmalanması karşısındaki toplumsal tepkinin meşruluğuna hukuksal bir zemin de kazandırmıştı.

Kararın açıklandığı gün Taksim Dayanışması Sekretaryası ve bileşenleri 08.07.2013 tarihinde İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanı tarafından açılan Taksim Gezi Parkı‘na giderek, ilgili mahkeme kararını açıklamak istemişlerdi. Gezi Parkı'na doğru yürüyen Dayanışma'nın önü polis tarafından kesilmiş, bu bir süre sonra gaz bombaları ve TOMA'larla gerçekleşen bir saldırıya dönüşmüştü. Bu saldırıda Dayanışma Sekretaryası temsilcileri ve bileşenlerinden gözaltına alınan yirmi altı kişinin evlerine polis varolan hukuksal kaidelerin de ihlal ederek kapılarını kırıp girmiş, avukat olmaksızın aramalar yapmış, gözaltına alınan kişilere çıplak arama da dahil onur kırıcı muamelelerde bulunmuştu.

Taksim Dayanışması Sekretaryası'ndan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Orcan, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Beyza Metin ve İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu‘nun da bulunduğu yirmi altı kişi, oluşan toplumsal tepkiden sonra serbest bırakılmıştı.

Kısacası yarın görülecek bu dava tamamen siyasi-hasmane duygularla açılmış bir davadır! Bu dava ile burjuva düzenin rant ve talan konusundaki gözü dönmüşlüğüne çomak sokmak cezalandırılmak isteniyor! Yılların birikmiş toplumsal öfkesini patlatan bir direniş içinde özneleşen Taksim Dayanışması şahsında toplumsal irade cezalandırılmak isteniyor.

1480

Son Haberler